Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in the manual

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

EFEKTI SERE, VRIMA E OZONIT, SHIU ACID, TORNADO, URAGANET, TAJFUNET, ZONAT E PREKURA PREJ TYRE DHE PASOJAT.

No description
by

Enxhi Qeli

on 31 October 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of EFEKTI SERE, VRIMA E OZONIT, SHIU ACID, TORNADO, URAGANET, TAJFUNET, ZONAT E PREKURA PREJ TYRE DHE PASOJAT.

VEPRIMTARIA NJEREZORE NDAJ AMBIENTIT Jeta ne Toke, sic e dime eshte e mundur ne saje te
efektit natyral te njohur me termin greenhouse. Te
ashtuquajturat gaze te efektit sere. Kryesisht avuj
uji(H2O), dioksid karboni (CO2), dhe gjurme gazesh
si metani(CH4), oksidi i azotit (N2O) dhe ozoni
troposferik (O3) lejojne energjine diellore te arije ne
Toke si drite e dukshme, por nderkohe e kapin ate
brenda atmosferes si nje nxehtesi infra te kuqe. EFEKTI SERE Ozoni është nje shtrese e domosdoshme .Ajo mbron token nga rrezet ultra violet .Ozoni mbështjell atmosferën e planetit tonë dhe parandalon rrezet ultravjollcë të dritës së diellit të depërtojnë në sipërfaqen e tokës. Jeta në tokë do të ishte pothuajse e pamundur nga efekti shkatërrues i këtyre rrezeve. Dëmtimi i shtresës së Ozonit ndikon në jetën në tokë duke krijuar efektin serë dhe ngrohjen globale. Atomi i oksigjenit në natyrë shfaqet në dy forma të ndryshme njëra është oksigjeni i zakonshëm "O2" dhe molekula tjetër "O3" prej tre atomeve të oksigjenit e cila quhet Ozon. Ozoni është gaz helmues më ngjyre të kaltër të çeltë. VRIMA E OZONIT Shiu acid është shiu i krijuar nga përzierja e oksideve të sulfurit dhe azotit me shiun e krijuar nga retë. Bashkëveprimi i ujit me oksidet e sulfurit krijon acidin sulfurik kurse, me bashkëveprimin e ujit me oksidin e azotit krijon acidin nitrik.Për shkak të lirimit të gazrave acidike në atmosferë dhe tretjes së tyre në pikat e shiut, ai pastaj bie në tokë i tillë, me përbërje acidike. Ky shi është mjaft i dëmshëm për bimët, objektet tjera dhe për shëndetin e njeriut. Në gjendje normale shiu ka sasi të vogël të aciditetit. Sipas standardeve aciditeti duhet të jetë pH = 5.0. Para revolucionit industrial ka qenë 5-6, kurse tani është rritur. Shiu acidik dëmton edhe ujin duke i shkaktuar vdekje peshqve dhe gjallesave tjera. Pasojë e formimit të shirave acidik janë okidet e azotit dhe oksidet e sulfurit. Këto okside dëmtojnë organet e frymëmarrjes.SHIU ACID DUKURITE NATYRORE TORNADO
Full transcript