Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Буквите се караат

Азбука
by

Ч2 13

on 13 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Буквите се караат

Буквите се караат
А
Б
В
Г
Д
Е
Ж
З
Ѕ
И
Ј
К
Л
Љ
М
Н
Њ
О
П
Р
С
Т
Ќ
У
Ф
Х
Ц
Ч
Џ
Ш
В
Г
Мајката Азбука отиде на работа.
Нејзините деца ,триесет и едно на број,останаа сами дома.Почнаа да се караат коое од нив е најубаво.
-Ние ,самогласките,сме најубави!-заедно извикаа А,Е,И,О,и У. Нас на зборовите најмногу не употребуваат,воопшто сме незаменливи!
-А ние сме единствени што имаме капчиња на главите! -рекоа Ѓ и Ќ.
Тогаш се јави буквата Б:
Слушајте,јас имам најголемо меше.Има ли некој поголемо од мене?
-Јас немам поголемо,-рече В ,- но затоа имам двојно меше и сум најубава.
Така викаа и се караа буквите . Одеднаш влезе мајката Азбука и ја слушна караницата.
- Сите сте еднакво убави и еднакво важни .Ако само една од вас недостасува ,децата в училиште не би можеле да составуваат зборови.А,сега ,наредете се убаво во редица за да видам дали сте сите тука.
Потоа сите букви послушно се наредија.
А Б В Г Д Ѓ Е Ж З Ѕ И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ќ У Ф Х Ц Ч Џ Ш
БУКВИТЕ СЕ КАРААТ
Мајката азбука отиде на работа
Нејзините деца ,триесет и едно на број,останаа сами дома.Почнаа да се караат кое од нив е најубаво.
А
Б
В
Г
Д
Ѓ
Е
Ж
З
Ѕ
И
Ј
К
Л
Љ
М
Н
Њ
О
П
Р
С
Т
Ќ
У
Ф
Х
Ц
Ч
Џ
Ш
В
А
Б
Ќ
Ѓ
Ж
Ние ,самогласките,сме најубави!-заедно извикаа А,Е,И,О,и У. Нас на зборовите најмногу не употребуваат,воопшто сме незаменливи!
А ние сме единствени што
имаме капчиња на главите!
-рекоа Ѓ и Ќ.

Тогаш се јави буквата Б:
Слушајте,јас имам најголемо меше.
Има ли некој поголемо од мене?
-Јас немам поголемо,-рече В ,
- но затоа имам двојно меше
и сум најубава.
Така викаа и се караа буквите .
Одеднаш влезе мајката Азбука и ја слушна караницата.
Сите сте еднакво убави и еднакво важни .Ако само една од вас
недостасува ,децата в училиште
не би можеле
да составуваат зборови
А,сега ,наредете се убаво
во редица
за да видам дали
сте сите тука.
самостојна работа
Билјана Маневска 2013
Е е

И и
Уу

Оо
Full transcript