Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Франц Кафка

No description
by

Sara M

on 23 December 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Франц Кафка

Франц Кафка
Творештво
Кафка се сомневал во вредноста на своите дела и се плашел од недоразбирањето на читателската публика. Повеќето негови дела ги оставил на пријателот Макс Брод, обврзувајќи го по неговата смрт да ги запали. Макс не го сторил тоа, туку постухмно ги објавил неговите дела: „Процес“, „Дворец“, „Америка“, книга раскази „При градбата на кинескиот ѕид“.
Негови други дела се: „Преобразување“, „Уметник во изгладнетост“, „Селскиот лекар“ и други.
Процес - Франц Кафка
Жанр
Филозофски роман напишан во 10 глави.
Правец - постмодернизам
Време
Почетокот на 20-ти век.
Место
Тема
Судбината на една обвинета личност во светот на институциите.
Идеја
Злоупотреба на моќта од страна на високите позиции во државата. И немоќта на поединецот да влијае врз општествените случувања.
Живот
Роден е во Прага 3 јули 1883, а починал во Виена 3 јуни 1924. По студиите на Карловиот Универзитет во Прага, се здобива со диплома: доктор на правни науки. Потоа работи како приправник, па како агент во осигурителна компанија, тогаш и започнува неговата писателска кариера. Во 1917 година се разболува од туберколоза.
Во неговите дела честа тема е доминантноста на неговиот татко.
Кафка страдал од клиничка депресија и социјална анксиозност целиот свој живот. Откако му се влошила состојбата со туберколозата, тој се префрлил во санаториум во близина на Виена со надеж дека ке се излечи, но таму умира.
Местото не е точно познато, се знае само дека се работи за германски град.
Ликот на Јозеф
Банкарски прокурист кој има релативно висока позиција во банкарската фирма.
Тој е во постојана битка со својот заменик-директор.
Јозеф е претставен како жртва на бескруполозноста и суровоста на општеството, поточно на бирократското општество.
Се појавува конфликт на поединецот со околината, како и интернализиран конфликт (конфликт сам со себе).

Full transcript