Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

FÍSICA

No description
by

Raúl Tarilonte

on 14 February 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of FÍSICA

SUBMARINISME
Base científica de l'esquí i de la circulació sobre neu.

FÍSICA
Hi Ha dues coses que s'han de tenir en compte a l'hora d'esquiar:
- Força y pressió de l’esquí 
Per no enfonsar-nos
- Força de Fregament (FF)
de

l’esquí  Per lliscar més

Segons la fórmula de la pressió
P = F/A

Podem deduir que si augmenta’m la força i disminuïm el àrea/superfície d'un objecte la pressió augmentarà i per tant s’ enfonsarà. I per tant en el cas contrari la pressió disminuirà i s’ enfonsarà menys.
Per a què la força de fregament disminuexi s'han de tenir dues coses en compte:
- Superfície:
Generalment, com més gran sigui la superfície de contacte entre dos objectes, menor serà la fricció entre ells. També per disminuir la força de fregament pots fer que una o dues superfícies de contacte siguin llises, com els esquís.
- Pes:
Si un pes és lleuger la força de fricció entre dos objectes disminueix. quant menys pressioni la gravetat a les dues superfícies, menor serà la fricció que existeix i més fàcil serà moure-ho.
Força y pressió de l’esquí

Força de Fregament (FF)
Com col•locar diferents objectes, amb formes diferents, per aconseguir que s’ enfonsin menys?
Posant la cara d’ un objecte amb més superfície en contacte amb el sol, perquè és la que menys pressió exercirà.

Les allaus són grans quantitats de massa de neu i gel (M)*que descendeixen acumulant mes neu i augmentant la seva velocitat (A) i la seva potència fet que també augmenta = (F) la força de l’ impacte i per tant provoca lesions greus com fractures. Després també la causa de mort més freqüent és l’ asfixia provocada per la gran quantitat de massa que hi ha a sobre de l’ individu que interromp el trànsit d’ oxigen fins provocar la mort.
Fórmula
F = M*A
Que ens passaria si una allau ens soterràs?
Per què a alguns de nosaltres ens resulta més fàcil enfonsar-nos i a d’altres no s’enfonsen tan aviat?
Per el principi d’Arquimedes que explica: Tot cos submergit en un líquid experimenta un empenyiment vertical i cap amunt igual al pes del líquid desplaçat. És a dir, una persona que pesa més s’enfonsa abans que una que pesa menys.
Força empenyiment = Pes real – Pes aparent
Flotabilitat:
Pes superior que empenyiment,
el cos s’enfonsa
P>E
Pes igual que empenyiment,
el cos es manté en equilibri
P=E
Pes menor que empenyiment,
el cos ascendeix
P<E

Per què hem de fer descompressions?
Perquè quan estàs a una determinada profunditat un determinat temps respires aire en aquella pressió, el nitrogen que respires circula per les artèries en forma de bombolles i quan disminueix la pressió, les bombolles augmenten de tamany i poden taponar les artèries, amb els problemes que produeix. Per això hem de fer descompressions a distintes pressions.
Per què els guardapits salvavides del passatgers del Costa Concordia els pogueren salvar la vida?
L'aire que contenien els guardapits era molt lleuger, i el seu pes era immensament més baix que la força d'empnyiment de l'aigua sobre ells. D'aquesta manera, quan els passatgers se'ls posaren la força d'empenyiment continuà sent major que el pes, i per això no es varen enfonsar i sobrevisqueren.


Per què va entrar tanta aigua al Costa Concordia?
Els vaixells floten perquè la força d’empenyiment que actua sobre ells és major que el seu pes. En el moment en que va xocar amb una roca i la superfície del casc es va danyar, va començar a entrar aigua. La diferència de pressions entre l'aigua de fora el vaixell i l'aire de dintre va fer que, ràpidament, l'aigua ocupés el lloc de l'aire cercant una zona on la pressió fos més baixa. Això va provocar que el Costa Concordia augmentés de pes i fos major que la força d’empenyiment, provocant el seu enfonsament.
Per què un vaixell de tals dimensions com el Costa Concordia no s’enfonsa, normalment?
Perquè la força d’empenyiment que actua sobre ell és major que el seu pes. Aquest fenomen permet que el vaixell floti i no s’enfonsi.


ESCALADA
Per què necessitam una reserva de oxigen per pujar a l'everest
Pel dèficit d'oxigen del cos, es manifesta provocant: cansament,manca d'equilibri,pèrdua de gana,nàusees i insomni.

L'oxigen ocupa el 21% de l'aire que respiram,independentment de l'altitud.El que canvia és la densitat que disminueix conforme un puja.

En la seva elevació màxima la pressió atmosfèrica es redueix a una tercera part del registre a nivell del mar,fet que pot tenir greus repercussions sobre el cos humà

Si la persona no respira una quantitat d'oxigen adequada corre el risc de acumulació de fluid en els pulmons, cosa que redueix la capacitat del cos d'absorbir oxigen.

I per què no al Puig Major

Perque l'everest medeix 8.848m d'altura i el puig major només 1445 per tantla pressió atmosfèrica del Everest que es de 30kPa es menor que la del Puig Major
Per què per fregir un ou al cim de l''everest les condicions no son les mateixes que a casa?
En augmentar la altura, la presió disminueix perquè la quantitat d’aire que hi ha damunt es menor. Al Everest (8848m) la pressió atmosférica es de 0,3atm o 225,02mmHg i a casa (nivell del mar) es de 1atm o 757,56mmHg. Amb aquesta variació de pressió la temperatura d’ebullició varia de 100ºC a 70ºC i per tant seria més senzill fregir un ou al Everest.
BORRASCA
Una zona de baixa pressió,o borrasca, és una regió on la pressió atmosferica es mes baixa que la de l'aire circumdant.Tormentes tropicals,ciclons extratropicals i els ciclons polars i artics, reben el nom de cel·lules de baixa pressió, especialment en comunitats angloparlants
Les borrasques s'asocien normalment amb vents forts i elevació atmosferica. Esta elevació sol produir cel cobert, degut al gradient tèrmic quan l'aire s'atura. Aixi les borrasques solen produir cels coberts, que poden minimitzar la temperatura diurna tant en estiu com en hivern. Això produeix la entrada de menys radiació solar de onada corta i temperatures més baixes, ja que els niguls reflecteixen el llum solar. A la nit, l'efecte d'absorció dels niguls es d'onada llarga, com el calor de la superficie, permeteix que les temperatures diurnes siguin mes fresques en totes les estacions.
EXPEDICIÓ A LA SABANA
Hi havia una vegada, un grup d'amics que van viatjar al voltant de tot el món amb la mateixa finalitat, retrobar-se en un punt, en el saló, on tot això va començar. D'aquest grup d'amics, es va dividir en 4 grups, amb 4 activitats i experiències diferents.
Amb la condició que cada grup fes un tipus de presentació per veure, conèixer i entendre les seves experiències ...

FLUIDS
ESQUÍ
PROBLEMA

PROBLEMA
ANTICICLÓ
Un anticló es una zona atmosferica de alta pressió,en la qual la pressió atmosferica es superior a la de l'aire circumdant i descendeix cap al sol desde les capes altes de l'atmosfera, produixense un fenomen anomenat subsidencia. Els anticiclons, degut a l'anteriorment esmentat, prvoquen situacions de temps estable i absencia de precipitacions, ja que la subsidencia limita la formació de niguls. Els anticiclons van es sentit contrari a les borrasques. Tots els meteorolegs estudien cada dia aquestes fenomens
Per què si se m'escapa un globus i puja cap a l'atmosfera rebenta?
Perque quan un globus puja cap a les capes superiors de l’atmósfera, la pressió disminueix i per això l’aire de l’interior de el globus s’expandeix fent que les seves fibres elastiques no resisteixin i acabin trencant-se fent-lo explotar
El nostre amic guia de la sabana és un bon coneixedor del animals africans . Ens ha explicat moltes coses .
ENTRE AQUELLES COSES...
1-Com podem pesar els diferents animals sense que ens suposi un esforç excessivament considerable ?
Podem , amb el principi de Pascal . Aquest principi estableix: La pressió exercida per un fluid incompressible en equilibri dins d'un recipient de parets rígides es transmet d'igual manera en totes direccions i en tots els seus punts La fórmula és: F_1/S_1 =F_2/S_2
Per pesar a qualsevol animal , per exemple ,l’ elefant que surt en la imatge , hauríem de situar-lo damunt d’ una gran d’una premsa hidràulica.
Aquesta màquina, de gran aplicació tecnològica , és una conseqüència del principi de Pascal.

I...

2-Quins altres mecanismes utilitzen el mateix principi que abans ?
Aquest principi es pot veure en màquines hidràuliques, els frens dels cotxes…

PROBLEMA !
La torre Eiffel té una massa de vuit milions de Kg que descansa damunt els èmbols grans de 16 premses hidràuliques. Aquests èmbols tenen un diàmetre de 6'2 m i els petits de 17'3 cm. Calcula si serà suficient aplicar a cada èmbol petit una força de 3.800 N per aixecar una mica la torre
FIN!
GRÀCIES PER ESTAR ATENTS!
UN COS DE PES 1000N OCUPA UN VOLUM DE 0,1M3?
A)Surarà en una piscina d'aigua?
B) I en una piscina plena d'aigua salada?

densitat de l'aigua=1000 kg/m3
DADES
densitat aigua salada=1030 kg/m3
FORMULA
D=M/V

A) D=M/V D=1020/0,1=1020,4kg/m3>1000kg/m3 No suraria
m=102,04kg
v=o,1m3
B) D=M/V D=1020/0,1=1020,4kg/m3<1030 kg/m3 Suraria
PRÀCTICA
S'aplica una força de 5kp a una superfície de 2 dm2; i una altra de 30 kp sobre una superfície de 12 cm2. Quina de les dues pressions és major?
Unitats:
F = 5kp -> 5*1000*9,8 = 49000N
S = 2dm2 -> 2*100 = 200cm2
Equació:
P = ? P = 5000/200 = 245pa
----------------------------------------------------------------------------------------
Unitats:
F = 30kp -> 30*1000*9,8 = 29400N
S = 12cm2
Equació:
P = ? P = 3000/12 = 2450pa

250pa > 25pa

Problema
Sabent que la pressió atmosfèrica a nivell del mar equival a 0,76m de mercuri i que la seva densitat és 13.600kg/m3, quina serà l'altura d'una columna d'aigua, la densitat de la qual és 1000kg/m3, equivalent a la pressió atmosfèrica?
Pnivell mar 0,76m Hg=1atm
D- 1000kg/m3
P- 1atm=101300Pa
h columna aigua?

P=d·g·h
101300=1000·9,8·h
101300=9800h
101300/9800=h
10,33m=h
BIBLIOGRAFIES
DIEGO VALENCIA
Wikipedia
Llibret de ciències
ALVARO LLOMPART
RAUL TARILONTE
LUIS LOPEZ
Llibret de ciències
Yahoo Respuestas
MAPA CONCEPTUAL
www.Wikipedia.com
www.yahoo.com
Ehowenespanol
Nevasport
Full transcript