Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Analiza e konkurrences

Critical Thinking II Presentation
by

Riselda Myshku

on 30 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Analiza e konkurrences

Analiza e konkurrencës
General Motors
Neranxi
Microsoft
Forcat e Porterit
Kercenimet e hyrjes
Vetëdija për markën.( Imazhi markë)
Rrjeti i franchise-ve
Shpenzimet e reklamës
Rrjeti konvencional i shpërndarjes ( Prodhues- shitës me pakicë – konsumatorë)
“Frikë nga hakmarrja”
Fuqia blerese e konsumatoreve
Fuqia e furnitoreve eshte e ulet sepse:
perberesit e pijes jane te zakonshem dhe gjenden lehte.
Kosto te ulta transferimi
Nuk kemi rrezik te konkureces se furnitorit.
Rivaliteti konkurues
Industria e pijeve të buta mund të konsiderohet një duopoly midis Pepsit dhe Coca- Cola.
Konsumatorët janë besnik të markave të mëparshëm
Brend që ka bërë emër është i vështirë për t’u konkurruar.
Kercenimi i zevendesuesve
Rritje e numrit te zevendesuesve si çaji, kafja, uji.
Ndergjesimi i konsumatoreve per shendetin ka bere qe Coca te rrezikohet nga zevendesuesit.
Coca-cola mund te adaptohet me shpejt ndaj ndryshimeve te tregut.
Hedhja ne treg e nje game te gjere pijesh e ndihmon kompanine qe te ze nje pjese te mire te tregut.
Blersi ka fuqi negociuese
bleres te veçante paguajne shuma te ndryshme ne baze te fuqise se tyre.
kosto e ulet transferimi
Bleres te perqendruar
Kercenimi i konkurrences se bleresit ( Pepsi)
Fuqia e furnitoreve
Analiza Swot

 
Kompania më e madhe në botë e pije.
Ka rrjetin më të madh shpërndarës në të gjithë botën.
Në vitin 2011 u deklarua brendi më i preferuar në tërë botën.
Avantazhi i eksperiences
Coca cola shitet nëpër restorante, fast food- në më shume se 200 vende.
Avantazin e kostos së ulët
Avantazhin e diferencimit
Ka një gamë të larmishme produktesh.
Fushata e reklamimit efektive.
Coca dhe kompanitë e saj të prodhimit janë ndër blerësit më të mëdhenj të produkteve si sheqeri, kafe, agrume etj.
Coca- Cola ka nisur të bashkëpunojë me “Organizatën e të Drejtave të Fëmijëve”.


Imazhi markë dhe besnikëria, shpenzimet e reklamave, rrjetit të shpërndarjes me pakicë frikën e hakmarrjes dhe të zinxhirit të furnizimit globale.
Bën diferencimin e produktit të saj.
Popullsia e botës pritet të rritet në 8 miliardë në vitin 2025 dhe 9.2 miliardë në vitin 2050. Gati 99% e rritjes do të jetë në vendet në zhvillim.
Ndryshimi I jetës së konsumatorit Coce po ndjek ritmin e këtyre ndryshimeve.
Mbështet bujqësinë.
Fokusimi tek reklama .
Rrijta e konsumit të ujit me 11% gjatë viteve të fundit.
Nivele të larta të pesticideve në produktet e saj, praktikave shfrytëzuese të punës, shkatërrimit të mjedisit, ndërtimin e centraleve në vende të ndryshme.
Raporti i qarkullimit të inventarëve është i ulët krahasuar me Pepsin (konkurrentin e tij më të madh)
Duke i dhënë autorizimin e shpërndarjes dhe bottling, ajo pëson një rënie në të ardhurat e saj.
Marketingun agresiv kundrejt fëmijëve dhe efektet shëndetësore të produkteve të saj.
Rritja e numrit të zëvëndësuesve.
 Pepsi është konkurrentja më e madhe.
Pepsi ofron një gamë të madhe produktesh ushqimore.
Coca përpallet me një konkurrencë të ashpër me brand-et vendore si p.sh në Amerikën Qëndrore dhe Jugore me Real Kola, në Meksikë me Big Kola etj.
Rritja e numrit të zëvëndësuesve si uji, kafja, çaji etj.
Barriera të ndryshme ligjore.( politika proteksioniste)
Tregu i pijeve të gazuara ka njohur një rritje të ulët vetëm me 1%.
Ndryshimi i jetesës së konsumatorëve.
Fuqitë
Oportunitetet
Dobësitë
Kërcënimet
Modeli CPM (Competitive Profile Matrix)
Analiza e konkurrentëve. 
Matrica Swot
E ulët
Fuqia blerësve
E ulët
Fuqia shitëse e Furnizuesit
I ulët
Kërcënimi prej zevendesuesve
I ulët
Kërcënimi i hyrjeve të reja
E lartë
I ulët
Barrierat e hyrjes

Kërcënimi i
zëvendësuesve
Fuqia e furnitorëve
Fuqia blerëse
E lartë
e ulët
Analiza SWOT
Mc Donalds
E ulët
E lartë
E lartë
E lartë
Produktet zëvendësuese
Fuqia e furnitorëve
Fuqia blerëse
Barrierat e hyrjes/daljes
Analiza SWOT
Fuqia e blerësit ( i lartë)
Fuqia e furnizuesit
(i ulët)
Kërcënimi i hyrjeve te reja
(i ulët)
Rreziku i konkurrencës
( e lartë)
Rreziku i zëvëndësuesve
(i ulët)
Analiza Swot
Analiza e konkurencës

UNIVERSITETI “ ALEKSANDËR MOISIU”, DURRËS
FAKULTETI I BIZNESIT
KURSI: Drejtim marketingu
Viti: II-tё
Punoi:

Hyrie ELEZI

Ju faleminderit
!
Analiza SWOT
Analiza e konkurencës

Burime të rëndësishme
- Drejtim marketingu- E. Llazo, A. Tartaraj, E. Myftaraj, “PAPIRUS”, Tiranë, 2013.
- Marketing management- P. Kotler
- Wikiwealth.com


Konkurenca e Hardware
Mobile
Paisje periferike
Konkurenca e Software
OS
Browser
LojëraAnaliza e konkurentëve

Avantazhi i kostos
Jo ekonomi e shkalle
Produkte të shtrenjta
Avantazhi i diferencimit
Diferencim në cilësi
Reputacioni I markës
Avantazhi marketing
Vetëdija për markën
Forca e shitjes

Krijimi i avantazhit konkurues
Full transcript