Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Delta Dunarii

No description
by

Farcas Bianca

on 24 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Delta Dunarii

Flora
Vegetatia Deltei Dunarii este reprezentata in mare parte de o vegetatie specifica mlastinilor(stuful,papura,rogozul si salcia pitica) si ocupa 78% din suprafata deltei.
Zavoaiele ocupa 6% din suprafata,fiind paduri de salcie,arin,frasin,plop;ele cresc pe suprafata grindurilor fluviatile,fiind periodic inundate,iar ochiurile de apa sunt acoperite de o vegetatie acvatica si plutitoare,ocupand 2%.
Fauna
Delta Dunarii contine mai mult de 360 de specii de pasari si 45 de specii de pesti de apa dulce in numeroasele sale lacuri si japse.Acesta este locul unde numeroasele pasari din diferite colturi ale Pamantului vin sa cuibareasca.Speciile majore de pesti din Delta Dunarii sunt stiuca si somnul.
Populatia
Mituri
Situarea geografica
Delta Dunarii este limitata in sud-vest de Podisul Dobrogei, la nord de cel al Basarabiei,iar in est de M. Neagra.Este traversata de paralela de 45 latitudine N si meridianul de 29 longitudine E.
Delta Dunarii
Suprafata
Delta ocupa,impreuna cu complexul lagunar Razim-Sinoe 5050 km2 ,din care 732 apartin Ucrainei,Romaniei revenindu-i restul .
Este incadrata de limanuri si lacuri adiacente si cuprinde sute de lacuri intre brate.Datorita celor 67 de milioane de tone de aluviuni aduse de Dunare ,Delta Dunarii creste anual cu aproximativ 40 m2.
Clima
Delta Dunarii se incadreaza in spatiul cu climat temperat semiarid specific stepelor pontice.Delta Dunarii este considerata locul cu cele mai putine precipitatii din Romania.
Aceasta suprafata activa reactioneaza fata de radiatia totala receptionata si de circulatia generala a atmosferei rezultand un mozaic microclimatic.
Populatia Deltei Dunarii a fost totdeauna razleata,mediul semi-acvatic nepermitand densitati importante(densitatea medie:5 locuitori pe km2).Vara,afluxul de turisti tripleaza populatia.
I.
Cand intalneste un turist orice tulcean ii va spune ca daca bea apa din Dunare(din zona Deltei), va locui in acea zona.
Povestea este arhi-cunoscuta printre localnicii din Delta,care iti vor spune sute de cazuri in care romani din intreaga tara s-au mutat la Tulcea pentru ca au baut apa din delta.
Cum ajungi sa bei apa din Dunare? Simplu: ciorba traditionala de peste se face cu apa din Dunare.

II.
Urarea traditionala pentru pescarii amatori care ajung in Delta este intotdeauna "Fir intins!".Absolut niciodata nu trebuie sa ii urezi unui pescar "Bafta", pentru ca acesta urare nu numai ca tine pestele departe de momeala, dar aduce si ghinion.
Pescarii sportivi din aceasta tara stiu deja aceasta regula de aur si iti pot prezenta tot felul de povesti pescaresti legate de nefericirile care s-au abatut asupra lor cand li s-a urat "Bafta!".
III.
In Razboieni exista un copac care indeplineste dorinte. Solitar,el creste in locul unde izvoraste un parau. Povestea puterilor acestui copac are stransa legatura si cu faptul ca zona in care a crescut era cunoscuta pentru Izvorul Tamaduirii.
Legenda spune ca acest copac iti poate indeplini o dorinta,daca legi de ramurile lui un obiect personal(o batista).In special, copacului i-au fost atribuite puteri vindecatoare.
IV.
Tulcenii spuneau ca pe fundul Lacului Ciuperca din Tulcea s-ar fi aflat un sarpe urias.Era numai o solutie pentru ca parintii sa-si determine copiii sa nu se imbaieze in apa murdara a acestui lac destul de periculos,de altfel.
In 2007-2008 Lacul Ciuperca a fost golit dupa ce a intrat intr-un proiect de reabilitare,iar pe fundul lacului nu a fost zarit sarpele urias.Cu toate acestea,foarte multi tulceni au povestit ca ar fi vazut cu ochii lor monstrul care salasluia in Ciuperca.
V.
Cel mai mare lac din tara,de 415 km2,poate fi considerat si cel mai periculos.Tulcenii spun ca Lacul Razelm este malefic.Te adoarme cu linistea luciului de apa,pentru ca mai apoi sa se transforme in iad.Femeile se uita lung dupa sotii care pleaca la pescuit,pentru ca multi nu se mai intorc.
De-a lungul timpului,in Tulcea ,pe malul lacului Razelm,au circulat tot felul de legende urbane.Una dintre ele era ca in zona bisericii rusesti din municipiu ar fi aparut, seara,fantoma unei mirese.
VI.
Una din povestile care circula in localitatile din Delta Dunarii este aceea a somnilor uriasi care ii prind pe cei care se imbaiaza in apele Dunarii si ii mananca.
The
end
!
De Farcas Bianca si Ghiur Caudia
clasa a VIII-a,Galbeni
Full transcript