Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

HoloCare - a holistic tool for dementia care !

No description
by

Dan Nordell

on 1 October 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of HoloCare - a holistic tool for dementia care !

HoloCare - ett "helaktigt" verktyg för demensvård !
Ett försök att rekonstruera ...
... ett delvis förlorat liv.

Patienten får tillgång till en flora av IT baserade hjärnträningsspel, t.ex. pussel, memory etc.

Släkt och vänner får tillgång till ett privat socialt media där de laddar upp och interagerar runt personligt material anknutet till det gemensamt delvis försvunna livet. Det handlar om foton, videos, text, röstmeddelenaden etc. som dessutom presenteras på en grafiskt snygg tidslinje för personal och andra att ta del av.

När patienten väljer att spela ett spel laddas det med delar av det uppladdade materialet och då skapas spelet t.ex. ett pussel med en bild av ett barnbarn eller ett memory med resebilder etc.

Runt detta kan sedan patienten helt utifrån sin egen förmåga kommunicera tillsammans med de anhöriga och vårdgivaren. De kan samtala både runt spelen och om vården i allmänhet i de sociala flödena.
Bakgrund
Tänk dig en ganska ung familj med drömmar om en fin gemensam framtid där både familjen och vännerna ingår. Ett inköp av ett paradis vid kusten genomförs och renovering av idyllen startas. DÅ slår sjukdomen till ... Lena, mor, hustru, farmor, bästa vän med många, och endast 55 år får hastigt accelererande Levy Body demens. Drömmarna krossas, den mentala bilden om paradiset vissnar mer och mer i oss alla och kampen om att få rätt vård har börjat.

Efter hand upptäcker vi att det faktiskt finns saker att göra för att bromsa sjukdomen och förbättra vården. Det finns underlag för att jobba med hjärnträning så tidigt som möjligt i sjukdomens förlopp. Det finns underlag för att gemensam storytelling hjälper demenspatienter och att den kognitiva degraderingen då bromsas. Sjukdomskomplexet runt Alzheimesliknande sjukdomar ÄR även de anhörigas sjukdom och en möjlighet att vara med och socialt bidra i vården skulle hjälpa många anhöriga! En arbetssätt som HoloCare möjliggör kan hjälpa så många att få tillbaka en del av sina delvis förlorade liv !

I vår grupp har vi en stor erafernhet av att vara anhöriga till demenssjuka mammor mfl. Tyvärr är det nog försent för våra anhöriga då sjukdomen fått härja i många år utan någon stark rehabilitering. Däremot så kan vi hjälpa andra familjer som har det svårt att få en bättre tillvaro.

Att rädda några år ur mångas delvis förlorade liv skulle betyda mycket för oss!!!


Idén är att ...
... kombinera terapeutiska hjärntränande "serious games" med strategisk "storytelling" ur patientens liv. Detta sker inte bara vid besök eller vårdmöten utan är ett ständigt pågående möte genom privata sociala flöden mellan anhöriga, patienten och vårdgivaren.


Exempel: Ett pussel.

Spelet väljer slumpmässigt ett foto från biblioteket som de anhöriga plockat ihop och så skapas ett personligt pussel med bilder från patientens liv. Patienten lägger pusslet på en "tablet" eller dator med mus.
När pusslet är lagt får patienten en historia ur livet t.ex. i text eller inspelat ljud.
Patienten kan sedan kommentera till i det sociala flödet med text, röstmeddelande eller fördefinierade meddelanden. Då kan det "delvis försvunna livet" rekonstrueras interaktivt tillsammans med både anhöriga och vårdgivare.
Utöver pussel finns det en uppsjö av hjärntränande spel med möjlighet till personligt innehåll, vi kommer nu att utveckla hjärnträningsspel med stöd av forskning inom serious gaming och integrera dem med den sociala plattformen som Holosphere och företagsgruppen bakom äger.
Full transcript