Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Research opdracht 2

No description
by

Veerle Minnema

on 8 June 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Research opdracht 2

Research opdracht 2
Nederlandse steden en gebouwen wereldwijd
VROEGER: Fort Elmina werd in 1482 gebouwd door de Portugezen. Oorspronkelijk was het bedoeld voor de goudhandel maar het heeft uiteindelijk gediend als een slavenfort. Het goud in Ghana en deze slavenhandel maakte dat steeds meer Europeanen naar de Goudkust reisden. Engelsen, Fransen, Zweden, Denen en Hollanders bouwden de forten. Er bestond een felle concurrentie en de forten wisselden regelmatig van eigenaar. In 1637 veroverden de Nederlanders Fort Elmina en het bleef dienen als een slavenfort. Het bleef in Nederlandse handen tot het in 1871 aan de Engelsen werd verkocht.
Fort Elmina (São Jorge da Mina) - Ghana
Kasteel de Goede Hoop - Kaapstad, Zuid-Afrika
Fort Galle - Galle, Sri-Lanka
Synagoge Kahal Zur Israel - Recife, Brazillië
VROEGER: Kasteel de Goede Hoop werd tussen 1664 en 1679 en is daarmee het oudste Europese bouwwerk van Zuid-Afrika. De Nederlandse koopman en ontdekkingsreiziger Jan van Riebeeck liet het fort bouwen in opdracht van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Europeanen in Kaapstad vonden hier onderdak, en dus waren er ook een bakkerij, winkels, een kerk en een gevangenis.
NU: Het is momenteel een van de best bewaarde VOC-forten uit de zeventiende eeuw. In het deel van het kasteel is de kunstverzameling van de Zuid-Afrikaanse zakenman William Fehr ondergebracht, bestaande uit historische schilderijen, antieke meubels en Chinees porselein. Ook is er een militair museum en een kunstgalerie.

NU: In 2004 onderhoudt Elmina een projectband met de Nederlandse stad Gouda. In Elmina is een Nederlandse begraafplaats, een Nederlandse wijk en veel bewoners hebben een Nederlandse achternaam, zoals Bartels, Van Dyck, de Graft, de Heer, Vroom, de Veer of van der Puye.

Fort Galle is in 1588 gebouwd door (alweer) de Portugezen. In 1640 werd het fort veroverd door Nederlandse troepen, verstevigd en uitgebouwd. Fort Galle was een versterkte handelsnederzetting van de VOC waar kooplieden en soldaten tijdelijk verbleven. Van 1646 tot 1658 was Galle de zetel van de Nederlandse regering op Ceylon. In 1796 komt het fort in (alweer) Britse handen.
VROEGER: Kahal Zur Israel is een voormalige synagoge in Recife, gesticht door Nederlandse joden ten tijde van de Nederlandse kolonie Nieuw-Holland in 1636. Het gebouw wordt beschouwd als de oudste synagoge van de Nieuwe-Wereld.
NU: Sinds 2001 dient de synagoge als een museum.

Fort Zeelandia - Paramaribo, Suriname
VROEGER: Fort Zeelandia is een voormalig Nederlands fort in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname, het diende als een handelsvestiging. Nadat er een nieuwe fort gebouwd werd (Fort Nieuw-Amsterdam) werd Zeelandia ingezet als kazerne en later als een gevangenis.

NU: Ook in de Tweede-Wereldoorlog had het fort een rol. Toen ook Suriname in oorlog kwam met Duitsland werd het fort gebruikt om in Suriname wonende Duitsers in op te sluiten. Vanaf 1967 bevindt het Surinaams museum zich in Fort Zeelandia.

Fort Oranje - Ternate, Indonesië
VROEGER: Fort Oranje is een fort op het eiland Ternate in Indonesië. In 1607 kwam de VOC hier aanzetten en heeft het fort gebouwd en vormde het hoofdkwartier van de VOC, totdat dit verplaatst werd naar Batavia.
NU: Tegenwoordig zijn delen van het fort in gebruik door het leger en de politie, daarnaast is het fort vrij te bezichtigen.
Fort Goede Hoop - Hartford, VS
VROEGER: Fort Goede Hoop is in 1633 gebouwd in Nieuw-Nederland, in de huidige Verenigde Staten van Amerika. Het fort lag aan de Versche Rivier (Connecticut River) en stond op de plaats waar Nederlandse bonthandelaren in 1623 een handelspost hadden opgericht.
NU: Fort Goede Hoop bestaat niet meer. Wel kan je nog steeds de stad Hartford zien. Deze stad, die eveneens de hoofdstad van Connecticut is, is gegroeid uit het voormalige fort.
Wolvendaalsche kerk - Colombo, Sri-Lanka
VROEGER: De Wolvendaalsche kerk is een monumentale kerk in Colombo. De kerk werd in 1749 gebouwd door de VOC in het toenmalige Ceylon (in die periode een Nederlandse kolonie). Het is de enigste kerk die gebouwd is door de VOC tijdens de koloniale tijd.
NU: Bijgebouwen van de kerk zijn eerder gebruikt als schoolgebouwen, maar verkeren nu in vervallen staat. In de kerk zelf worden nog steeds diensten gegeven.
Fort Amsterdam - Goudkust, Ghana
VROEGER: Fort Amsterdam was een Engels én Nederlands fort gelegen aan de Goudkust in Ghana. Nederlandse handelaren hadden hier in 1598 al een factorij gehad, die ze ook na enkele jaren alweer hadden verlaten. In 1631 hebben we Britten het fort Cormantine gesticht, dat in 1665 onder bevel van Michiel de Ruyter weer is heroverd. Aanvankelijk was goud het doel van de handelspost geweest. Dat werd geruild tegen drank, tabak en geweren. Later was de slavenhandel het oogmerk.
NU: Tegenwoordig zijn er slechts ruïnes die ons herinneren aan het fort uit de 17e eeuw.
Fort Zeelandia - Anting, Taiwan (Formosa)
Fort Zeelandia was een fort dat tussen 1624 en 1634 gebouwd is door de VOC in het stadje Anping op het eiland Formosa, dat nu beter bekend staat als Taiwan. Fort Zeelandia deed dienst als een internationaal handelscentrum. Vanuit Formosa vertrokken er schepen van de VOC naar Japan, Vietnam, Thailand, Indonesië, India, Iran en natuurlijk Europa.
Full transcript