Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

Xhoi Rami

on 26 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

Ceshte eutrofizimi? FaktorÎt e eutrofizimit Eutrofizimi natyror Eutrofizimi kulturor Nëpërmjet aktiviteteve rikrijuese dhe banjave në liqene dhe në ujërat e zonave bregdetare, mund të përballesh me faktorë të shumtë patologjikë që rezultojnë si pasojë e shkarkimeve të pakontrolluara të ujërave të zeza në lumenj, liqene e dete sikurse dhe nga intensiteti i frekuentimit të plazhistëve apo gjendjes së tyre patologjike.
Shkaqe te tjera:
Sasia e plehrave kimike qe perdoren per pasurimin e tokes dhe udhetimi i tyre per ne liqene me ane te ujerave nentokesore. Shirat gjithashtu lajne siperfaqen e tokes dhe plehrat fosfatike e azotike perfundojne ne liqen.
Eutrofizimi eshte procesi me ane te te cilit ujerat e nje pellgu ose liqeni pasurohen me nje teprice lendesh ushqyese, te cilat nxitin rritjen masive te algave.


Eutrofizimi varet nga:
1. Madhesia e ekosistemit
2. Shkalla e biodiversitetit
3. Shkalla e demtimit/shkaterrimit

Dy lloje eutrofizimi:
1. Natyror
2. Kulturor Proces natyror. Plakje natyrore e ujembledhesve Eutrofizmit kulturor është i vjetër sa Homo sapiens.
Pasojat e ndotjes së ujërave të liqeneve dhe të zonave tona bregdetareBregdeti shqiptar dhe ujërat që lagin atë, si pjesë e ujërave të Mesdheut, janë një pasuri e vyer natyrore si për morfologjinë e klimës së tij, ashtu dhe për ekosistemet e pasura që përfshihen brenda tyre. Vlerat e përdorimit të ujërave tona bregdetare njihen si për anën rikrijuese të tyre, ashtu dhe për vlerat e shumëllojshme të produkteve natyrale e të kultivuara ushqimore që mund të shfrytëzojmë nga ato. Eutrofizimi... -Prurjet (sedimentet)

-ZonÎ e laget (mocalet, kenetat, ligatinat)
Dheu i shkrifet i marre nga era dhe shiu ne formen e lymit, nepermjet rrekeve shkon ne lumenj e me pas ne ujembledhes, liqene etj, duke ndryshuar gjendjen normale te ujit e duke e bere te veshtire mbijetesen e bimeve dhe te kafsheve. PLEHRAT NITRATIKE, LLOJET DHE
VECORITE E TYRE
Plehrat nitratike janë plehrat kimike me
përmbajtje azoti në formën e nitrateve NO3
Më të rëndësishmet janë Salitra e Kilit NaNO3 nitrati i kaliumit KNO3, nitrati i kalciumit Ca(NO3)2 ose salitra gëlqerore ose norvegjeze.
Punuan:
Xhoi Rami
Ariena Lala
Tea Bresha
Arbi Allushi
Full transcript