Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Geschiedenis les 17

Prezi bij de methode Tijdstip, les 17 (groep 7)
by

Helen de Lange

on 1 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Geschiedenis les 17

Het 'zwarte goud' Geschiedenis les 17 Lesdoelen Slavernij en slavenhandel Lees de teksten Verhaal - Een zwarte dag! -Je kunt aangeven waarom na de Gouden Eeuw de Republiek op economisch gebied terrein verloor.
-Je kunt enkele voorbeelden geven van gebieden waarmee de Republiek handel dreef en je kunt enkele producten noemen.
-Je kunt uitleggen waarom donkere mensen uit Afrika als slaaf moesten werken in Amerika.
-Je kunt de rol van de Hollanders bij de slavenhandel beschrijven. Verhaal - Een zwarte dag! 'Mbeki, snel! Verstop je!' gilt zijn zusje. Ze komt de hut in rennen. De angst staat op haar gezicht te lezen. Mbeki begrijpt het onmiddellijk. Als zijn zusje zo bang is, kan dat maar een ding betekenen: de blanke man komt eraan! En dat is slecht nieuws! De blanke man is teruggekomen om meer jongens en mannen uit het dorp mee te nemen. Zoals zijn oudste broer Boeki. En zijn neef Mbwana. Niemand weet waar ze zijn en hoe het met ze gaat. Of ze nog wel in leven zijn. Onder de houten kist in de hut is een gat gemaakt. Mbeki schuift de kist opzij en glipt snel het gat in. Zijn zusje schuift de kist snel weer terug en gaat erop zitten. Ze pakt een houten stamper en de pot met cassave. Die begint ze fijn te stampen. Ze probeert kalm te blijven, maar haar handen trillen.
Mbeki's ogen moeten even wennen, maar dan kan hij tussen de planken van de kist de ingang van de hut zien. De doek die daarvoor hangt, zal de blanke man niet tegenhouden. Maar misschien slaat hij deze hut wel over!
Mbeki hoort buiten dreigende mannenstemmen. Een vrouw gilt: 'Blijf van mijn kind af!' Er valt een schot. Bekijk de introductieplaat Begrippen en personen Wat weet je al van/over:

slaven - katoenvelden - slavenhandelaren -
katoenplanters - suikerriet - katoen - mijnen -
indianen - West-Indische Compagnie - brandmerk -
handboeien - voetboeien 'Levende waar'

'Zwarte handel' Dan wordt het doek bij de ingang ineens ruw opzij getrokken. Mbeki's zusje houdt op met stampen. Het is de blanke man! Met een geweer! Mbeki ziet zijn grote leren laarzen dichterbij komen. Ze blijven stilstaan vlak bij de kleine blote voeten van zijn zusje.
De man begint tegen haar te praten. Maar ze verstaat hem niet. Het is een vreemde taal. Dan gilt zijn zusje. Haar voeten gaan van de grond. Mbeki ziet alleen nog de laarzen. Die lopen naar de ingang. Dan ziet hij zijn zusje weer. De blanke houdt haar om haar middel vast. Haar benen spartelen in de lucht. Mbeki denkt niet meer na. Van zijn zusje moeten ze afblijven! Hij drukt de houten kist omhoog. 'Laat haar gaan.' schreeuwt hij. De blanke man draait zich om en laat het meisje op de grond vallen. Ze begint te huilen. De man laat een gemene grijnslach zien en hij steekt twee vingers op. Mbeki kruipt onder de kist vandaan. Voordat hij het weet heeft de man Mbeki's handen vastgebonden. Dat doet hij ook met de handen van zijn zusje. De man gromt iets onverstaanbaars en wijst. Ze lopen voor hem uit naar buiten, de hete zon in. Mbeki voelt de punt van het geweer in zijn rug steken. Wat gaat er gebeuren? -Wat hebben de slaven aan hun polsen en voeten?
-Welke mensen zie je nog meer op de tekening?
-Hadden de slaven veel ruimte op het schip links?
-Zie je ook vrouwen op de tekening? blz.76-77 Blz. 78 Maak de vragen Blz. 36-37 wb Lees verder...
Full transcript