Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

De Punische oorlogen

1e, 2e en 3e
by

Koen Zwetsloot

on 24 October 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of De Punische oorlogen

Punische oorlogen 264-146 v.Chr.
2e
2e
2e
264 - 241BC
1e Punische Oorlog (264 – 241 v.Chr.)
De aanleiding voor de 1e Punische oorlog was dat Carthago Messina in het noorden van Sicilië te hulp kwam tegen een aanval van Syracuse. Nadat Carthago had overwonnen, bleven de troepen echter op Sicilië. Dit kon de Romeinse senaat niet over zijn kant laten gaan. Rome besloot om de aanval over land in te zetten omdat de Carthagers op zee een machtige vloot hadden verzameld. Het leger werd onder leiding van Appius Cladius Caudex in het holst van de nacht van het vasteland van Italië naar Sicilië overgezet. Na een zeven maanden durende belegering van het
stadje Agrigentum in 262 v.Chr. moesten
het Carthaagse leger zich overgeven. Vanaf
dat moment besloot Carthago om op zee
verder te vechten aangezien de Romeinen
op het vasteland moeilijk te verslaan
waren. De aan en afvoerschepen van de
Romeinen werden aangevallen en het
vervolg was een uitputtingsslag op zee.
1e
Cathago
Carthago is een stad in Noord-Afrika, gesticht in 814 v. Chr. Carthago was een grote handelsstad en handel was ook hun grootste inkomstenbron. Carthago handelde overal in het middelandse zee gebied. De Carthagers gebruikte hiervoor ook de eilanden: Sardinië, Corsica en Sicilië. Maar deze eilanden lagen dichtbij Italië dat onder de macht van Rome was. Rome was ook een grote handelsstad en daarom werd er tussen de twee veel gevochten voor land en voor handelsrecht. Ook wel bekend als de Punische oorlogen.
Zeeslag
1e Punische oorlog
met door Romeinen bedachte loopbrug
Slag bij Saguntum 218 v.Chr.
Aan het eind van de 1e Punische oorlog werd het Ebro-verdrag getekend. In dit verdrag stond dat Spanje werd opgedeeld in twee gebieden, het gebied ten Noorden van de Ebro ging naar Rome en het deel ten Zuiden naar Carthago. De stad Saguntum, die ten Zuiden van Ebro lag, had nog goede connecties met Rome en weigerde met Carthago te handelen. Carthago stuurde een generaal genaamd Hannibal naar de stad om deze in te nemen.
Rome liet dit niet zomaar gebeuren. De slag om Saguntum werd de aanleiding voor de tweede Punische oorlog.
Omdat de Romeinen dit niet zouden verwachten wilde Hannibal Rome vanaf het noorden aanvallen. Dit was een gevaarlijk plan omdat hij een heel leger over de Alpen moest krijgen, hij maakte veel verliezen onderweg.
De slag bij het Trasimeense meer was de eerste grote over winning voor Hannibal in Italië. In deze slag had Hannibal een van de grootste legers van Rome verslagen. Het Romeinse leger werd geleid door Consul Gnaeus Servillius Geminus en Consul Gaius Flaminus Nepos. Het Romeinse leger was van plan een val te zetten voor Hannibal, maar hij was daar achtergekomen en hij ontweek de aanval en lokte het leger naar het Trasimeense meer waar hij hen versloeg.
De slag bij Cannae was wederom een grootse overwinning voor Hannibal. In deze strijd wist Hannibal een veel groter Romeins leger te verslaan. Dit was een harde klap voor Rome, want ze waren nu een groot deel van hun leger kwijt. Het Romeinse leger werd geleid door Gaius Terentius Varro. Deze overwinning was gebracht door een militaire 'tang' strategie.
Cannae
De slag bij Cannae was wederom een grootse overwinning voor Hannibal. In deze strijd wist Hannibal een veel groter Romeins leger te verslaan. Dit was een harde klap voor Rome, want ze waren nu een groot deel van hun leger kwijt. Het Romeinse leger werd geleid door Gaius Terentius Varro. Deze overwinning was gebracht door een militaire 'tang' strategie.
Slag bij Cannae 216 v.Chr.
2e
In Rome was veel onrust. Hannibal had nu twee grote overwinningen en de slag bij Cannea kostte Rome veel soldaten. Toch besloot Hannibal Rome niet aan te vallen en te wachten vanwege veel gewonden. Dit was een fout. In Rome had men een dictator aangesteld, Quintus Fabius. Hij had het plan om Hannibal te ontwijken en zijn leger te laten verhongeren. Rome had ook een jonge Generaal naar Spanje gestuurd met een leger. Deze generaal was Publius Cornelius Scipio.
Onrust in Rome
2e
2e
De slag bij Ilipa was de beste overwinning van Scipio in Spanje. Scipio's veldtocht door Spanje was zeer succesvol. In vier jaar had hij heel Spanje voor Rome overwonnen. Na zijn overwinningen in Spanje ging Scipio richting Carthago.
Uit angst had de Carthaagse senaat Hannibal en zijn leger teruggeroepen uit Italië.
Slag bij Ilipa 206 v.Chr.
Omdat Carthago zich niet aan de vredesvoorwaarden hield, volgde na bijna vijftig jaar na de 2e Punische oorlog de 3e en laatste oorlog tussen Rome en Carthago. Deze oorlog eindigde met de totale vernietiging van Carthago.

Carthago werd ingenomen en platgebrand nadat generaal Hasdrubal in 146 v. Chr. na heldhaftig verzet werd verslagen door Scipio minor (de geadopteerde kleinzoon van Scipio major, die Hannibal versloeg).
3e Punische oorlog (149-146 V.Chr.)
2e
De 2e Punische oorlog eindigde wederom met een overwinning voor Rome. Het Romeins leger onder commando van Scipio Africanus major versloeg de Carthaagse strijdkrachten onder leiding van Hannibal. Voor de tweede keer werd onderhandeld over vrede. Carthago ging weer akkoord, maar de Romeinen stelden hoge voorwaarden.

Na deze nederlaag moest Hannibal voor de rest van zijn leven vluchten voor Rome. Uiteindelijk pleegde hij 183 v.Chr. in Bithynië zelfmoord om te voorkomen dat hij gevangen genomen zou worden door de Romeinen.
Slag bij Zama 202 v Chr
.
Hannibal trek over de Alpen
Slag bij het Trasimeense meer 217 v.Chr.
Start 2e Punische oorlog in Saguntum
Slag bij het Trasimeense meer
Onrust in Rome
Slag bij Ilipa
Slag bij Zama
Val van Carthago
Full transcript