Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Lagështia e ajrit,vranësirat dhe reshjet atmosferike

No description
by

leonora .....

on 15 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Lagështia e ajrit,vranësirat dhe reshjet atmosferike

Atmosfera përherë përmban sasi më të mëdha apo më të vogël të ujit,që ndryshon në kohë dhë në hapsirë.Uji arrin në atmosferë më procesin e avullimit.Faktorët kryresorë që ndikojnë në intensitetin e avullimit janë:temperatura,lagështia e ajrit dhe erërat.
Lagështia e ajrit
Vranësirat
Me rritjen e sasisë së avullit të ujit në ajër,ose me uljen e temperaturës së ajrit,bëhet kondensimi I avullit të ujit dhe formohen mjegullat,retë,reshjet atmosferike etj.
Retë
Retë nga mjegulla dallohen nga mjedisi ku krijohen dhe nga sasia më e madhe e grumbujve të dukshëm të pikave të imëta të ujit dhe të kristaleve të akullit dhe borës.Shkalla e mbulimit të kupës qiellore me re quhet vranësirë.Shkalla e vranësirave caktohet me sy të lirë dhe shprehet në të dhjetat(0-10) ose ne përqindje të qiellit të mbuluar me re.Për matjen e shpejtësisë dhe drejtimin e reve përdoret nefoskopi.
Breshëri
• Formohet me lëvizjen e shpejtë të lëvizjeve vertikale të ajrit dhe ftohjen e shpejtë të tij.
Reshjet
• Me të reshura kuptojmë të gjitha format e kondensimit të avullit të ujit qe shfaqen në sipërfaqen e tokës në formë të lëngët apo të ngurtë.Reshjet mund të formohen nga retë dhe drejtpërdrejt ne sip. e tokës. Në grupin e parë hynë:shiu,bora,breshëri,kurse ne grupinë e dytë:vesa,bryma dhe krahneza.
Sasia e avullit të ujit që mund ta pranojë ajri varet nga shkalla e nxehtësisë dhe thatësisë së tij.Pra një m³ e ajrit në temperaturë 20⁰C mund të pranojë maksimalisht 17.36 gr sasi uji,kurse në temperaturën 10⁰C pranon 9.14 gr. Sasia e avullit të ujit në gramë,të cilën e përmban 1m³ ajër quhet lagështi absolute,kurse lageshtia relative e ajrit paraqet raportin mes sasisë së avullit të uijt dhe sasisë maksimale,që mund ta pranojë ajri pranë temperaturës përkatëse dhe shprehet në %.
Lagështia e ajrit matet me Higrometër,higrograf dhe psihrometër me filtër.

Retë më së shpeshti ndahen sipas formës dhe lartësis së paraqitjes.Sipas formës,retë mund të jenë:
• Shtresore-stratuese-Ato janë më afër sipërfaqes së tokës dhe kryesisht mbulojnë tërë kupën qiellore.Prej tyre bie shi që rigon ose pak borë dhe e imët.

• Grumbulluese-kumuluese-Ato kanë pothuajse bazë të rrafshët me majat e rrumbullakëta në formë të kupës dhe përbëhen prej pikave të ujit.

• Ciruse-puplore-U përngjajnë puplave,nuk shkaktojnë hije në tokë.Janë re të larta dhe përbëhen prej kristaleve të akullit.

• Sipas lartësisë retë ndahen në re të ulëta,të mesme dhe të larta.

Lagështia e ajrit,vranësirat dhe reshjet atmosferike
Mjegullinat
Formohen me kondensimin e avullit të ujit në shtresat e ajrit pranë sipërfaqes tokësore,me rastin e kontaktit të ajrit të nxehtë me tokën e ftohtë(kryesisht dimrit) dhe ne sipërfaqen e detit (kryesisht verës).Mjegullinat zvogëlojnë pamjen në atmosferë pranë tokës dhe pengojnë komunikacionin.Përzierja e mjegullinave me gaze dhe thërrmija të ndryshme në qytete të mëdha dhe në qendra industrial formon smogun(ang.smoke-tym dhe fog-mjegull).
Shiu
• Formohet me kondensimin e avullit të ujit në atmosferë në kushte termike mbi 0⁰C.Për t’u formuar shiu,retë duhet të jenë të trasha.
Bora
• Bora përvec në formë fjollash,bie e përzier më shi-skllotë.Me rritjen e gjerësisë gjeografike dhe lartësisë mbidetare,rritet edhe pjesmarrja e borës si formë e reshjeve atmosferike.
Vesa
• Avullimi I ujit në kontakt me bimët kondensohet dhe formon vesën.Vesa bën pjesë në reshjet e ulëta.
Bryma
• Formohet si vesa por me procesin e sublimimit të avullit të ujit,në kushte të temperaturave negative.
• Matjet e reshjeve atmosferike bëhen me ndihmën e shimatësve,ndërsa ne viset malore totalizatorit.
• Mbi oqeane reshjet janë më të shpeshta natën dhe dimrit(regjimi maritim-pluviometrik),ndërsa mbi masat tokësore gjatë ditës dhe verës ( regjimi kontinental-pluviometrik).
Punoi:Leonora Sinani
Klasa:X/2
Lënda
:Gjeografi
Full transcript