Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

STUDIU DE CAZ 5 CRITICISMUL JUNIMIST

No description
by

Ioana Cojocaru

on 30 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of STUDIU DE CAZ 5 CRITICISMUL JUNIMIST

CUPRINS
,,JUNIMEA"
,,Junimea" a fost un curent cultural și literar, dar și o asociație culturală înființată la Iași în anul 1863 de către Iacob Negruzzi, Petre Carp, Gheorghe Racoviță, Theodor Rosseti,Vasile Pogor si in special Tituu Maiorescu.
Principiile fundamentale ale revistei "Convorbiri literare" (dupa A. D. Xenopol)

raspândirea spiritului de critica adevarata;

încurajarea progresului literaturii nationale si combaterea sarlatanismului literar;

sustinerea neatârnarii intelectuale a poporului, combaterea imitatiilor.
,,CONVORBIRI LITERARE"
Revista "Convorbiri literare" (1867) - organul de presa al "Junimii" al carei redactor-sef era Iacob Negruzzi; continua traditia "Daciei literare"; cu ajutorul acestei reviste sunt aduse la cunostiinta publicului principiile jurnalistilor; este locul unde publica numerosi scriitori de valoare ai epocii.

Revista "Convorbiri literare" promoveaza simtul contemporaneitatii, receptarea activa si impartiala a traditiei nationale, afirmarea unei constiinte critice, curajul punctelor de vedere proprii exprimate in numele unui ideal artistic, talentul si prestigiul colaboratorilor.
STUDIU DE CAZ V CRITICISMUL JUNIMIST
Societatea „Junimea”, înfiinţată la Iaşi în anul 1863, este o asociaţie menită să aducă un suflu nou în cultura română. Asociaţia este bine organizată, având o tipografie proprie, o librărie şi o revistă – „Convorbiri literare” – unde vor fi publicate pentru prima dată operele de mare valoare ale marilor clasici ai literaturii române: Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici.
In viaţa societăţii „Junimea” se disting trei etape:
Prima etapă, etapa ieşeană, are un pronunţat caracter polemic şi se manifestă în trei direcţii: limbă, literatură şi cultură. În această perioadă se elaborează principiile sociale şi estetice ale junimismului şi au loc acţiuni de culturalizare a publicului numite „prelecţiuni populare”.

Etapa a doua, în care şedinţele societăţii au loc la Bucureşti dar activitatea revistei este la Iaşi, este o etapă de consolidare, afirmându-se reprezentanti de seamă ai noii direcţii în poezia şi proza românească: Eminescu, Creangă, Slavici, Caragiale. Acum sunt elaborate studiile esenţiale prin care Titu Maiorescuse impune ca autentic întemeietor al criticii noastre literare moderne

Etapa a treia, în care şi revista „Convorbiri literare” este mutată la Bucureşti, are un caracter preponderent universitar, prin cercetările filozofice şi istorice.
Curentul literar şi cultural generat de epocă poartă numele de ,,Junimism" şi are ca trăsături definitorii: spiritul critic – respectarea adevărului istoric în studierea trecutului şi cultivarea simplităţii, spiritul filozofic, spiritul oratoric, spiritul ironic şi gustul pentru clasic şi academic.

Studiul publicat in 1872 este structurat, așa cum anticipă și titlul, în două parti: poezie și proză. Prima parte pornește de la câteva întrebări referitoare la viitorul României, la cultura țării și la posibilitățile de continuare a ceea ce fusese început de câțiva scriitori. Răspunsul acestor întrebări, după cum afirmă Maiorescu "atârnă de la direcția spiritelor din societatea de astăzi", iar manifestarea acestei direcții este literatura " în sensul cel mai larg al cuvântului".Este prezentat apoi si contextul politic al vremii, unul tulbure, confuz si întunecat prin "tendințele lipsite de princip". In acest cadru nesanatos iși face timid loc și literatura, incă nerecunoscută si "jună", dar cu un spirit "sigur și solid". Aceasta dă astfel o speranță pentru viitor, dar realitate poate deveni doar cu conditia de a fi inteleasă si primită de public, punându-se accent mai ales pe tineri. Prin cateva referiri la condiția anterioară a literaturii românești se trece la noua direcție ce e caracterizată de "simțământ natural", adevar, înțelegerea ideilor, valorificarea elementului național.

În continuare se dorește atragerea atenției publice si o scurta analiză a reprezentanților care "merită o atenție binevoitoare".
4.,,Directia noua in poezia si proza romana"
1.,,JUNIMEA"
2.TITU MAIORESCU
3.,,CONVORBIRI LITERARE"
4.,,O CERCETARE CRITICA ASUPRA PROZEI ROMANE DE LA 1867"
5.,,COMEDIILE D-LUI CARAGIALE"
6.,,EMINESCU SI POEZIILE LUI"
7.,,DIRECTIA NOUA IN POEZIA SI PROZA ROMANA"
BIBLIOGRAFIE
1.VOLUMUL ,,CRITICE" DE TITU MAIORESCU
2.,,JUNIMEA SI JUNIMISMUL" DE ZIGU ORNEA
REALIZAT DE COJOCARU IOANA
LENGHEN MADALINA
MISCA IOANA
TAMAS ANTONELA
CLASA A XI-B2
Full transcript