Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Pyjet Tropikale

No description
by

Arbana Muli

on 24 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Pyjet Tropikale

Ku shtrihen pyjet tropikale.
Pyjet tropikale zënë 6% te siperfaqes se botes.
Si ndahen bimët ne pyjet tropikale?
Bota bimore ndahet në 4 pjesë
Veqoritë e bimeve
Ne pyjet tropikale bien shumë reshje prej 2000-4500 mm ne viit. Atje bimet rriten deri 50 metra lartesi dhe si karakteristike edhe sepse ato degezohen ne anen e eperme te tyre.Më shum se 2/3 e bimeve te botes gjenden ne pyjet tropikale.shumicae ketyre bimeve perdoren mjaft shume ne mjeksi.
Cilat lloje te shtazeve jetojne ne Pyjet tropikale?
Shum specie te veqanta jetojne ne pyjet tropikale.Por si më te veqantat konsiderohen:Fluturat dhe kolibrat .Fluturat në keto pyje kane ngjyra te llojllojshme.
PYJET TROPIKALE
Pyjet Tropikale
Punuan:Arbana Muli
Fortesa Ibishi VIII/3

Çfar janë pyjet tropikale ?
Pyjet tropikale ndyshe quhen edhe pyje të pashkelura.Atopyje kanë klime te ngrohtë temperatra ne keto pyje zakonisht është me e lartë se 34°C dhe ndonjehere zbret edhe deri në 20 °C.Keto pyje tropikale bejne te mundur 40% te oksigjenit ne ter planetin .Disa shkencetar kane konstatuar se gjysma e bimesis jetojne ne pyje tropikale.
Amerika qendrore-pellgun e lumit amazona
Afrika - pellgu Zaire, me një sipërfaqe të vogël në Afrikën Perëndimore dhe ne Madagaskar
Indo-Malasia - bregdetit në perëndim të Indisë, Assam, Azia Juglindore, Guinea e Re
dhe nje pjses ne Australi.
Vendodhja e tyre:
Emergent layer
Canopy layer
Understory layer
Forest floor
Emergents layer rriten në më shume se 50 metra. Ato mund te marrin pjesën me te madhe te rrezeve të diellit.
Canopy layer-Konsiderohen si tenda the kane shume gjethe dhe litarë te zgjatur nga bimët. Ne kete pjesë te bimeve jetojn gjarperinjet dhe bretkosa helmuese sepse gjejne ushqim te mjaftueshem.
Understory layer-Kjo pjese bimore mezi arrin te marr nje pjese te rrezeve te diellit.Mirpo edhe me kete fakt ne ate zon jetojnë shum kafshe si leopardet,jaguaret,dhe shum insekte te tjera.
Forest floor-Bota bimore ne kete pjese nuk eshte aspak e mire .Keto bimë nuk arrijn te marrin mjaftueshem drite qe te kryejne procesin e fotosintezes.Dhe nuk kanë kushte te mira te zhvillimit.
__________________________________________________________
Vendbanimet:
based in fact that sienctis said a lot of
Full transcript