Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Maitreyi- Subiectul pe scurt

No description
by

Puskas Timea

on 20 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Maitreyi- Subiectul pe scurt

Subiectul pe scurt al romanului
"Maitreyi"
de Mircea Eliade 1. Expoziţiune Vă mulţumim pentru atenţie: Baricz Anita
Nagy Tímea
Pál-Jakab Ádám
Puskás-Bajkó Tímea
Szabó Melinda 2. Intriga ...o lume încă necunoscută lui ( „niciodată n-aş fi bănuit că în interiorul unei case bengaleze se pot găsi asemenea minunăţii, atâta lumină filtrată prin perdele transparente ca şalurile, atât de dulci la pipăit covoare, şi sofale din lână de Kaşmir, şi măsuţe cu picior asemenea unui talger de alamă bătută, pe care se aflau ceştile de ceai şi prăjiturile bengaleze…”): 3. Desfăşurarea acţiunii 3.1. Frământarea celor doi îndrăgostiţi Încet-încet cei doi se împrietenesc, astfel apar primele semne ale iubirii, însă sunt nesiguri de propriile sentimente, această nesiguranţă este cel mai mare duşman al lor. Neexperimentaţi încă şi copleşiţi de iubire, nu ştiu ce să creadă.
La început Allan încearcă să-şi ascundă sentimentele sub vela urii. O caracterizează pe Maitreyi în cel mai necuviincios mod posibil. Toate însuşirile acestea însă la o a doua privire se schimbă. Nu înţelege ce se petrece în adâncul lui.
Este nedumerit şi caută refugiu în condamnarea indiencei. Noaptea însă o visează, nu se poate gândi la nimeni şi nimic altceva decât la adolescenta bengaleză: 3.2. Jocul iubirii 4. Punctul culminant Logodna Logodna dintre cei doi protagonişti se petrece după o lungă perioadă de timp, când cei doi simt că deja aparţin unul celuilalt şi au dreptul de a-şi oficializă relaţia. Acest proces are ca martor natura şi nu oamenii, cum europenii sunt obişnuiţi, astfel pentru Allan este ceva cu totul nou, însă cu atât mai mult simte că el într-adevăr aparţine acestei lumi. El, reprezentantul culturii europene, este atât de fascinat de această lume încât decide să treacă la hinduism.
Logodna este oficializată „La Lacuri”, într-un peisaj mirific. Diferenţa dintre cei doi (religia, cultura occidentală şi orientală), creează o legătură strânsă între ei. Maitreyi, adolescenta de doar 16 ani, se roagă la Mama Natură să-i împreuneze pe veci, urmând un ceremonial sacru şi ireal. Nunta dintre cei doi este binecuvântată de Cer şi de Pământ.
Mama tuturor vieţuitoarelor, simbolizează multiple funcţii: India reprezintă, pentru noi, occidentali, necunoscutul: o culutură total diferită, o ţară plină de mit, de ritulauri neînţelese, de obiceiuri și tradiţii străvechi.
Europeanul Allan ajunge în India pentru a descoperi cât mai multe taine ale acestei ţări: 5. Deznodământul Despărţirea celor doi este foarte tragică pentru toată familia Sen (Chabu se sinucide, Maitreyi i se dăruiește într-un sfârșit vânzătorului de legume).
Cea mai afectată persoană este Maitreyi, deoarece ea încearcă să-i rămână loaială lui Allan până la sfârșit, dar totuși să scape din „temniţa”, pe care o reprezintă casa natală.
Allan trece mai uşor peste această tragedie. Pompiliu Constantinescu afirmă că Allan are o: “concepţie tipic-europeană, laică şi orgolioasă.” , iar după spusele lui George Călinescu personajul Allan este: “un experimentator lucid, un personaj uşor odios care a trăit o experinţă erotică oarecare.”
Într-un sfârșit Allan se retrage la o mănăstire din Himalaya, această retragere fiind percepută ca o încercare de a se vindeca dintr-o „boală”. Allan cunoaşte o fată, cu care are o experienţă erotică. Această experienţă ar trebui s-o vedem ca o încercare de a se vindeca. Este un om distrus, care încearcă să-şi revină. Ar vrea s-o revadă pe Maitreyi. * Unul dintre cele mai interesante aspecte de analizat în cadrul romanului îl reprezintă viziunea lui Allan asupra culturii bengaleze, într-un prim stadiu de beznă totală şi necunoaşterea ritualurilor uimitoare ale indienilor, până la dorinţa de convertire la religia bengaleză. * La început nu descoperă cu adevărat lumea indiană, fiind înconjurat mai ales de prieteni europeni, însă ajuns în casa inginerului Narendra Sen descoperă o total altă lume… * * Familia Sen aparţine celei mai nobile caste indiane, a brahmanilor, unde căsătoria cu cineva din afara castei sale ar fi adus dizgraţia întregii familii; Femeile purtau sari (un veșmânt lung, care este infășurat în jurul corpului, fixat cu ace sau pur și simplu prins în centură de la talie); * * Familia servea ceaiul dimineaţa împreună; Membrii familiei se salutau împreunându-și mâinile în dreptul frunţii. * •Ajunge la concluzia că trebuie să o ceară de căsătorie (deoarece toate semnele conduc la acest fapt; toată lumea vrea acest lucru, toţi îi lasă singuri şi complotează împotriva voinţei bărbatului, dar totuşi spre binele lui. * •Nu pricepe ce vor de la el: să-i fie frate sau soţ fetei? Când în sfârşit crede că a desluşit misterul, fata îi cade plângând la picioare implorându-l s-o lase în pace. O sărută cu forţa pe Maitreyi. Din acest moment începe să se dezlănţuie iubirea. Allan se lasă prins în mrejele jocurilor Maitreyiei, traversând toate etapele iubirii: * * * * Începutul („eu n-o iubesc”, „mă turbură, mă fascinează, dar nu sunt îndrăgostit de ea”); Instalarea („mă amuz doar”); Creşterea ("nicio femeie nu m-a tulburat atât") Apoteoza ("suferinţa mea", "vrăjit şi îndrăgostit") Allan parcurge drumul cunoaşterii prin eros, având-o ca iniţiatoare pe Maitreyi. El se mulează după preferinţele ei spirituale, este iniţiat şi convertit; este gata să-şi abandoneze religia şi să treacă la Hinduism, crezând că aşa se va putea căsătorii cu Maitreyi.
Iubirea celor doi culminează în momentul în care are loc mult aşteptata unire: „şi-a deznodat marginea sari-ei şi a rămas goală până la pântec..”, „Încet încet am cuprins-o în braţe, ezitând la început s-o aproprii prea mult de mine aşa prea goală cum era...”, „...am dezvelit-o până la pulpe tremurând de acest sacrilegiu şi îngenunchind în faţa acestiu trup gol care depăşise pentru mine orice frumuseţe şi participa acum la miracol”. * Funcţia maternă: Tellus Mater. Ea dă viaţă şi o ia înapoi. Maitreyi lipsită de susţinerea maternă cere ajutorul gliei în funcţie de mamă și învăţătoare. (Îi cere să o înveţe să devină o soţie şi o mamă iubitoare şi îngăduitoare.)

Funcţia fecundităţii: Maitreyi n-a păcătuit în faţa măiestrei zeiţe selenare şi pământene. Regina ciclurilor fecundităţii veghează asupra naşterii, a originilor oricărui lucru, astfel ea a fost martoră a naşterii sentimentelor dintre cei doi. * Glia şi femeia sunt adesea asimilate în literatură. Ambele reprezintă fertilitatea. Pământul se opune simbolic cerului, aşa cum principiul pasiv se opune celui activ, aspectul feminin celui masculin. Această funcţie neînţeleasă de omenire, această opunure însă este şi acel senitment care îi uneşte pe oameni. Pământul, deşi toate fiinţele se împărtăşesc din ea la naştere, este total supusă principiului activ al cerului, aşa cum şi soţia îi este supusă soţului ei.
Full transcript