Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

TL3 Kunstbeschouwing 2

No description
by

F. de Weerd

on 1 September 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of TL3 Kunstbeschouwing 2

En face
Poseren
Thema
De kunstenaar vertelt met beelden een verhaal. Verwar dit niet met stripverhaal met tekstballonnen! Het gaat hier om stilstaande beelden die als een puzzel ontcijferd moeten worden.
Vertellend
Beeldaspecten
Een beeldaspect is een onderdeel van een kunstwerk. Verschillende beeldaspecten bij elkaar maken samen een kunstwerk.
Dit is een Franse uitdrukking die ook in het Nederlands wordt gebruikt en betekent `van voren`, meestal gebruikt bij afbeeldingen van personen. Een persoon is en face afgebeeld als hij recht van voren is geschilderd of gefotografeerd.
Dit is een Franse uitdrukking die ook in het Nederlands wordt gebruikt om te zeggen `van ter zijde`, meestal gebruikt bij personen of afbeeldingen van personen. Hierdoor kun je duidelijk het profiel of silhouet van de zijkant zien, maar is het gezicht meestal nog gewoon goed zichtbaar.
En Profil
Als je een portret van iemand wilt maken moet diegene poseren. Degene neemt een bepaalde houding aan die je bijvoorbeeld gaat tekenen, schilderen of fotograferen.
Symbool
Een symbool is een teken met een bepaalde betekenis. Elke cultuur heeft zijn eigen symbolen en bedenkt zijn eigen tekens. Zo is een duif het symbool voor vrede en een hart het symbool voor de liefde.

In ons dagelijks leven komen symbolen op allerlei plaatsen terug. Ze bepalen ons straatbeeld met vlaggen, handelsmerken, logo’s en reclameborden. In het verkeer komen we talloze afbeeldingen tegen die ons vertellen wat we wel of niet mogen doen of die ons waarschuwen voor gevaarlijke situaties.
Een thema is het belangrijkste onderwerp van een kunstwerk. Veel kunstenaars zijn gegrepen door de grote thema's van deze tijd: de liefde en de dood. Maar er zijn in de beeldende kunst veel meer thema's die eeuwenlang een bron van inspiratie zijn geweest. Zoals: portret, mensfiguur, landschap, historiestuk, stilleven, interieur, mythologische voorstellingen, religieuze voorstellingen, enzovoorts.
Vereenvoudigen
Bij een vereenvoudigde voorstelling worden details (minder belangrijke onderdelen) weggelaten. Het belangrijkste blijft waardoor iedereen toch kan herkennen wat er afgebeeld wordt.
Decoratief
Een kunstwerk kan ook als verfraaiing of als verhoging van de status van een persoon of gebouw dienen.
Verfraaiing van kleding, design of versieringen op gebouwen hebben een decoratieve functie.
Esthetisch
Iets wordt esthetisch genoemd als men iets smaakvol vindt, mooi, chic, elegant of verfijnd. Het is esthetisch als het volgens de regels van de schoonheidsleer is.
Mythologisch
Mythologie is een verzameling van verhalen uit een bepaalde cultuur waarin belangrijke levensvragen in voor komen. Mythen kunnen verhalen zijn die als een preek worden gebracht, educatief zijn of als bepaalde elementen in een samenleving goed te praten.
Religieus
Religieuze kunst heeft te maken met een godsdienst.
Educatief
Iets is educatief als het bedoeld is om van te leren.
Full transcript