Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Burimet e hidrokarbureve ne vendin tone

No description
by

Ana Zhibaj

on 28 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Burimet e hidrokarbureve ne vendin tone

Burimet e hidrokarbureve ne vendin tone
Lenda mesimore: Kimi
Burimet e informacionit:
Interneti;
Libri "Kimia XI";
oret mesimore te kimise.
Objektivat:
Te identifikojme hidrokarbure te ndryshme.
Te paraqesim rolin e tyre ne te perditshmen.
Te prezantojme shkurtimisht vetite e tyre, dhe metodat e pergatitjes.
Te paraqesim burimet kryesore te hidrokarbureve.
Pjesetaret e grupit dhe detyrat e caktuara
Alesia Veliu Nafta
Ana Zhibaj Gazet e rafinerise
Ariola Lami Nafta
Atea Ngallopi Vajguri
Brisilda Stafa Lendet plastike
Elia Koli Gazolina
Emanuel Stefa Bioetanoli
Enida Lleshi Gazet e rafinerise
Enisa Cuku Vajguri
Erlind Pira Etanoli
Erti Hyseni Gazoili

Nafta
GJENDJA E LENDËVE MINERARE NË SHQIPËRI
Në vendin tonë, për shkak të natyrës së naftës bruto, potenciali i produkteve të bardha është më i vogël se ai i vendeve evropiane, që përpunojnë nafta më të lehta.
Lendet djegese sigurohen nga dy burime:
nga hyrjet doganore( Importet) afersisht 600’000 ton ose 80 % e nevojave
prodhimi vendas (Rafinerite e Perpunimit te Naftes Ballsh e Fier) afersisht 150 000 ton ose 20 % .
Aktivitetiti i importimit, prodhimit, transportimit dhe i tregtimit me shumice i lendeve djegese kryhet nga shoqeri aksionere( sha ) ku aktualisht ne Shqiperi funksionojne reth 100 te tilla.

Gazet e Rafinerise:
Metani, etani, propani, butani, gazi natyror
Metani përdoret për përftimin e hidrogjenit, i cili është lëndë e parë e industrisë së amoniakut, të plehrave kimikëe të azotuara dhe të blozës, që përdoret lëndë shtesë për përgatitjen e gomës teknike, sipas ngjyrës topografike. Metani gjithashtu përdoret si lëndë djegëse në amvisëri, për motorët e automobilëve, për ngjitjen autogjene të metaleve.
Etani është një hidrokarbur i ngopur me formulë kimike C2H6. Në temperaturën standarte (normale) është një substancë pa ngjyrë, pa erë dhe në gjendje të gaztë dhe përdoret për djegie. Përveç metanit etani është përbërës kryesor i gazit natyror.Propani eshte hidrokarbur i ngopur me tre karbon. Ne gjendje natyrale, eshte gaz.Gazet e rafinerise te lartpermendura dhe gazi natyror perpunohen ne rafineri. Rafinerite me te njohura ne Shqiperi jane ato ne Ballsh(ARMO oil refinery), Cerrik, Fier, Elbasan.


Tregetimi me pakice i lendve djegese per automjete kryhet nga shoqeri me pergjegjsi te kufizuar (shpk) dhe ne Shqiperi funksionjne rreth 1000 pika ( Stacione tregetimi karburanti per Automjete).
Ne zbatim te kuadrit ligjor ne fuqi behet dhe kontrolli cilesor i lendeve djegese qe tregetohen ne Republiken e Shqiperise, i cili mbeshtetet edhe ne konventat Europiane dhe ne Satandardet e nxjera dhe te miratuara nga Drejtoria e Pergjithshme e Standardeve.


Ne vitin 2008 vleresoheshin 5 miliarde fuci nafte ne nentoken Shqiptare.
Rezervat e sigurta u vlerësuan në dhjetor 2009 në 93 milionë fuçi, ose 34 për qind më shumë se një vit më parë.
Një kompani kanadeze ka kryer rivlerësim të zonave naftëmbajtëse të Patos-Marinzës dhe Kuçovës dhe ka dalë në përfundimin se sasia e përgjithshme e naftës që mund të nxirret është rreth 20 për qind më e lartë nga sa mendohej më parë. Lajmi u dha nga kompania “Bankers Petroleum”, e cila shfrytëzon me anë të disa kontratave koncesionare këto zona. Rezervat e naftës që janë të dokumentuara plus ato që kanë probabilitet të lartë të gjenden, janë shtuar.
Zona naftëmbajtëse e Patos-Marinzës vlerësohet se do të shterojë rreth vitit 2025 me ritmin aktual të shfrytëzimit. Por përmirësimi i teknologjisë së nxjerrjes mund ta zgjasë jetëgjatësinë e burimit.
Vendburimet e naftës në Shqipëri klasifikohen si burime ranore, ku nafta është e rëndë ose shumë e rëndë, gjë që e bën edhe shumë të vështirë nxjerrjen e saj. Puset e hapura në Shqipëri konsiderohen “të cekëta”.
Thellësia e tyre e zakonshme është 500-700 metra me vetëm një burim që shkon deri në 3700 metra thellësi. Në vitet ’90 nëpër botë qe hapur besimi se “Shqipëria lundron mbi naftë” dhe se burimet e zbuluara janë vetëm emigrime të një burimi më të madh që besohej se gjendej në thellësi mbi 5 mijë metra. Gjigantët ndërkombëtarë të naftës investuan rreth 600 milionë dollarë në projekte të kërkimit të naftës në Shqipëri dhe u hapën puse më të thella se 5 mijë metra. “Në disa raste u gjet naftë, por ajo qe shumë e rëndë dhe qe e vështirë të nxirrej jashtë”, deklaroi kompania austriake OMV, e cila u tërhoq përfundimisht nga kërkimet në Shqipëri tre vjet më parë. 
Gazet e Rafinerise
Full transcript