Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Južno Pomoravlje

No description
by

Aleksandar Koprivica

on 2 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Južno Pomoravlje

Јужно Поморавље
Увод
Јужно поморавље означава јужни део Србије. Током прве половине 20.века термин се употребљава за означавање простора данашње Републике Македоније, односно простор Вардарске Бановине (који се махом подударао са претходним).
Од територијалне реорганизације после Другог светског рата, овај термин се не употребљава активно, пошто од тада већи део јужног дела Србије обухвата Косово и Метохија, док се преостали део географски назива југоисточном Србијом.
Границе
Јужно поморавље заузима највећи део Јужне Србије.Протеже се од Прешевске повије и границе према Македонији на југу ,до Сталаћке клисуре и Гледићких планина на северу.Од запада према истоку протеже се од Копаоника до Бугарске границе.Протеже се на површини од 13225 км2 .
Положај и рељеф
То је Родопски простор који је изграђен од најстаријих палеозијских стена.
У овом региону издвајају се три веће целине ,а то су : Власина и Крајиште ,Топлица и Јабланица и долина Јужне Мораве.

Клима
Клима Јужног Поморавља је умерено континентална. До ове области допиру и утицаји Егејске и Панонске климе.Лета су овде сува и топла. Зиме су доста хладне. Честа појава у овом региону су кошава, северац и северозападни ветар. У топлијем делу године преовлађују ветрови са северозапада и запада. Током хладнијег дела године доминира источни и југоисточни ветар- кошава.У планинским областима на југозападу Србије преовлађују ветрови са југозапада.Падавине у овој области су веома мале и недовољне и износе од 555 до 600мм годишње у котлинама, а на планинама око 1000мм.
Биљни и животињски свет
Биљни и животињски свет на овом простору условљен је пре свега геолошком подлогом, као и подлогом коју је стварала Јужна Морава, као и сама шума. Високо растиње представља углавном буква, граб и храст. Велики је број лековитог и самониклог јестивог биља које, због незагађености овог простора, представља праву ризницу. Често се срећу читава поља нане, кантариона, мајчине душице и другог лековитог биља.
Многе од животињских врста су и законом заштићене као природне реткости попут шареног даждевњака и шарке. О незагађености водених токова овог простора говори и присуство речних ракова, такође заштићене врсте. На целом простору Мојсињске и Послонске планине срећу се читаве колоније шумских корњача, као и велики број врста лептира који на одређеним местима стварају права јата. Карактеристична је и појава великог броја поскока. Одређени простори на Мојсињској планини су и ловни резервати, углавном ниске дивљачи.
Јужна Морава је главни водени ток Јужног Поморавља. Настаје од Прешевске и Биначке Моравице, које се састају код Бујановца. Јужна Морава је некада била дугачка 318 km и представљала је дужу притоку Велике Мораве. Пошто је током времена изазвала неколико поплава, меандрирајућа река је скраћена за скоро 30 km, тако да је постала краћа од Западне Мораве.
Поред река Јужно Поморавље има и језера која су вештачког порекла. Нека од њих су Власинско језеро,Завојско језеро,Радоњичко језеро. Власинско језеро је једно од најлепших језера Србије. То је акумулационо језеро на југоистоку Србије са површином од 15 km² и дубином до 35 m.
Воде
Бање
На територији Јужног Поморавља налазе се бање попут Нишке,Буковичке,Бујановачке,Врањске,Сијаринске,Новопазарске,Куршумлијске,Луковске и Пролом бање.
Знаменитости и занимљивости
Ђавоља варош је ретки природни феномен који се налази на Радан планини у близини Куршумлије око 90км југозападно од Ниша. Чине је 202 камене фигуре које су настале дуготрајним и стрпљивим радом природе.
Знаменитости и занимљивости
Пиротски ћилим је оно по чему је Пирот препознатљив,и обавезан је сувенир овог краја.
Шаре на ћилимима имају и своје специфичне називе: диреци, корњаче, ђулови, венци, бомбе, гроздови…
Ћилим има два лица, стога и са једне и са друге стране може трајати и по 100 година.
Александар Копривица 3/9
Full transcript