Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ekonomia e Shqiperise

Sektori i bujqesise
by

El Ba

on 4 April 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ekonomia e Shqiperise

Sektori i bujqësisë në Shqipëri është aktualisht pjesa më e pazhvilluar e ekonomisë shqiptare dhe vuan nga fragmentarizimi i thellë i sipërfaqes së tokës së punueshme.
Sektori i bujqesise ne territorin Shqiptar
Prodhimet bujqësore kryesore të drithërave janë : gruri, misri (kalamoqi),panxhar sheqeri . Po ashtu edhe me prodhimet buqësore të pemtarisë Shqipëria i mbulon dhe është në gjendje të eksportojë si p.sh patate dhe fruta të ndryshme. Ndër prodhimet bujqësore që përdoren në industri vlen të përmenden lule dielli dhe duhani.
Rritja e prodhimit bujqesor, jo vetem që zhvillon ekonominë dhe ul papunsinë, por mundeson uljen e çmimeve të produkteve kryesore jetike që konsumohen nga popullata, si dhe ul varesinë e vendit nga importet.
Edhe pse një vend i vogël, falë relievit kodrinor dhe malor, klimës, politikave ekonomike dhe faktorëve të tjerë, Shqipëria fsheh ndryshime të mëdha në zhvillimin rajonal. Megjithatë, mesatarisht, zonat rurale janë të karakterizuara nga një dendësi e lartë e popullatës krahasuar me sipërfaqen e tokës së punueshme, infrastrukturë rurale e dobët, standarte jetese të ulta, izolim nga informacioni dhe veprimtaritë kulturore, etj. Këto faktorë e kanë rritur imigracionin në vend, i cili së bashku me përqëndrimin e veprimtarive ekonomike jo-bujqësore, ka zënë tokë bujqësore me vlerë në ultësirën perëndimore
Rritja e çmimeve të drithrave dhe të ushqimeve në tërësi, në gjithë botën, e për pasojë edhe në Shqipëri, ka filluar të përjetohet si një problem serioz edhe tek ne, ka filluar të shtrojë kërkesën për vëmendje të shtuar ndaj bujqësisë, për t'i kthyer sytë realisht drejt saj, për të mos e lënë pas shpine atë. Ka filluar t'u kujtojë gjithë njerëzve buzështrembëruar se pa bujqësi e zonë rurale të zhvilluar nuk kemi dot shtet të zhvilluar dhe nuk bëhemi dot qytetarë, edhe pse mund të hyjmë në Evropë, me ose pa viza, por mbetemi fshatarë dhe mediokër në mendësi. Ka filluar t'u kujtojë mediave se nuk ndyhet ekrani i askujt me bujqësi dhe se barku i askujt nuk ngopet me parfume.
Full transcript