Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Democratia in Statele Unite ale Americii

No description
by

Grec Diana

on 9 November 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Democratia in Statele Unite ale Americii

Democratia in Statele Unite ale Americii
Democratia este o formă de organizare şi de conducere politică a societăţii, care proclamă suveranitatea poporului şi presupune decizii ale majorităţii, căreia i se oferă posibilitatea de a se informa cu privire la tema supusă votului public şi de a alege între mai multe alternative.

Bazele sistemului politic din Statele Unite ale Americii au fost puse în urmă cu mai bine de două sute de ani, practic odată cu constituirea statului nord-american, fiind forma de organizare politică cu cea mai mare stabilitate în timp şi totodata, un model pentru alte state.
Sistemul politic al Statelor Unite ale Americii este unul prezidenţial, datorita faptului că puterea executivă este deţinuta de preşedinte.

Instituţiile democratice din Statele Unite ale Americii sunt următoarele:
-Preşedintele
-Congresul cu cele două camere: Camera Reprezentanţilor şi Senatul
-Curtea Supremă
Preşedintele SUA este ales prin vot universal pentru un madat de patru ani.

Funcţiile clare îndeplinite de preşedintele american sunt:”şef al statului, şef al puterii executive, comandant şef al armatei, şef al diplomaţiei, instanţa legiuitoare, prerogativa de informare a poporului american cu privire la starea naţiunii, şef al partidului care l-a investit drept candidat prezidenţial".
Puterea legislativă în SUA este deţinută de Congresul SUA după cum prevede şi constituţia : „toată puterea legislativă va fi investită în Congresul Statelor Unite, care va consta în Senat şi Camera Reprezentanţilor”.

Camera Reprezentanţilor reprezintă interesele naţiunii ca un tot. Este compusă din 435 de membri (deputaţi) aleşi pentru un mandat de doi ani. Numărul deputaţilor este dependent de mărimea populaţiei fiecărui stat .
Afacerea Watergate
Afacerea Watergate este denumirea atribuită unui scandal politic și unui succes mediatic din anii 1970 din Statele Unite care a dus la o criză politică majoră, culminând cu demisia președintelui Statelor Unite, Richard Nixon.

John Fitzgerald Kennedy
Presedinte a SUA (1961-1963) a carui politica prevedea reforme in educatia si sanatatea publica, solutionarea problemelor constante: somajul, locuintele si rasismul. A asigurat tranzitia de la economia de razboi la cea de pace in urma Razboiului Rece.
Harry Truman
Presedinte a SUA (1945-1953) care a aprobat bombardarea Japoniei, pentru a pune capăt Războiului Mondial. Dupa razboi a elaborat o doctrina a carei scop era „să ajute naţiunile libere care se opun tentativelor de subjugare de către minorităţi armate sau prin presiuni externe”. Dar mandatul lui Truman a fost presărat cu numeroase evenimente importante: înfiinţarea Naţiunilor Unite (1945), procesele de la Nuremberg (1945-46), înfiinţarea statului Israel (1948), semnarea Tratatului Atlanticului de Nord şi înfiinţarea NATO (1949), purtarea războiului din Coreea (1950-53) şi detonarea bombei cu hidrogen (1952).
Concluzii
Unul din principiile fundamentale ale democraţiei este separaţia puterilor în stat. Faptul că instituţiile politice americane funcţionează în baza acestui principiu atestă prezenţa democraţiei în Statele Unite ale Americii.Sistemul electoral american este bazat pe logica deciziei eficiente,ce privilegiază ideea potrivit căreia, într-un sistem politic democratic, guvernarea se fundamentează pe exprimarea vointei majoritătii. Astfel, este pus în valoare conceptul,,principiului majorităţii” ca interpretare primară a sensului democraţiei.
Senatul , expresie a organizării federale a statului , este format din 100 de reprezentanţi, câte doi din fiecare stat indiferent de mărimea acestuia .

Durata mandatului unui senator este de 6 ani , dar la fiecare 2 ani este reînnoita o treime din numărul acestora.
Full transcript