Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

BC Annet

Hoe kan een tweede huis voor tweeverdieners uit de Randstad ontworpen worden, zodat de architectonische ruimte zorgt voor een sensorische (visueel, fysiek en mentaal) beleving van de natuur en waarbij er een bewuste interactie is tussen woning en landscha
by

annet mol

on 15 September 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of BC Annet

Hoe kan een tweede huis voor tweeverdieners uit de Randstad ontworpen worden, zodat de architectonische ruimte zorgt voor een sensorische (visueel, fysiek en mentaal) beleving van de natuur en waarbij er een bewuste interactie is tussen woning en landschap? Wonen in de randstad Verdichting binnen de grenzen van de stad, zorgt voor een tekort aan natuur binnen de stad De mens kan niet zonder natuur volgens het Boeddhisme Zoeken naar rust ANWB onderzoek "Mensen uit de hogere inkomensklassen gaan in de toekomst vaker op twee locaties wonen. De ene is de contactlocatie, meestal in de stad waar familie, vrienden en zakelijke contacten zitten, de andere is de natuurlocatie, waar de ruimte en rust is en waar men zich kan terugtrekken, alleen of met het gezin. Vooral in beroepen waar veel achter de computer gewerkt wordt, is het mogelijk vanuit verschillende locaties te werken. We noemen het de virtualisering van het werk."
(trendboek ANWB, verlangen naar vrije tijd) Het spanningsveld dat ontstaat tussen het willen genieten van de natuur en het bouwen in de natuur, zorgt voor een interessante en gevoelige ontwerpopgave. “Buildings implies victory over nature. It is rather the meeting of these two, the place of interaction, which is interesting and important.” Kisho Kurokawa in Kochuu (film) Een plek dichtbij huis.
Een plek waar je tot rust kan komen.
Een plek voor inspiratie en reflectie.
Een plek waar je in alle rust kan werken.
Een plek waar je visueel en fysiek in contact staat met de natuur.
Een plek voor bewustwording, van jezelf en jouw relatie met de natuur. Welke eisen worden gesteld aan een tweede huis voor tweeverdieners uit de Randstad (PvE)? Formaat?
Functies?
Locatie?
Bereikbaarheid? Hoe kan de architectonische ruimte zorgen voor een sensorische beleving van de natuur? Visueel
Fysiek
Mentaal Hoe kan er een bewuste interactie worden gecreëerd tussen woning en landschap? Locatie?
Positie/vormgeving in het landschap?
Omgang met de natuur? Duurzame energie- en watervoorziening
Hernieuwbare of recyclede materialen
Locale productie
Demontabel en/of verplaatsbaar Begin Colloquium Annet Mol April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Januari Tussen Colloquium Groen licht Eind Colloquium Handleiding met richtlijnen, ontwerpschema's en een reeks typologische concepten, waarvan één of enkelen volledig zijn uitgewerkt tot een woning. Ontwerpend onderzoek : Literatuur onderzoek 1 : 3 Ontwerpend onderzoek : Literatuur onderzoek 3 : 1 Vakantie: Literatuur onderzoek Afronden literatuur onderzoek Ontwerpen Afronden ontwerp Presentatie: maquette, tekeningen, posters, verslag Integraal architectonisch ontwerp: visuele, fysieke en mentale contact met natuur, duurzaamheid en comfort.

Positie/vormgeving woning in het landschap Historie en trends mbt een tweede huis

Omgang met natuur in de Japanse architectuur

Locatiekeuze voor plaatsing in natuur

Bouwen met een minimale impact op de natuur "A-frame: Chad Randl" : historie van second home, Datscha’s, strandhuisjes, onderzoek naar trends mbt vakantie, etc. o.a. Kochuu (film) Categorien in ecosystemen, mogelijkheden overstroomgebieden, Trias Toponoma, "Planning open space", Landschapsarchitectuur, etc. Autarkische/ zelfvoorzienende woningen, autonoom wonen, duurzaam bouwen, prefab productie, mobiele/verplaatsbare woningen Parttime living en virtualisering van het werk
Full transcript