Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Škole i obrazovanje u starom Rimu

No description
by

Natasa Milas

on 25 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Škole i obrazovanje u starom Rimu

Prve javne skole(ludi litterarii) u Rimu pojavile su se sredinom III v. st. e.One su obezbjedjivale osnovno obrazovanje,i djeca su u njih polazila sa navrsenih sedam godina.Nastava se odvijala ispod portika u Forumu.Placala se skolarina ciji je iznos zavisio od ugleda ucitelja.Ucitelji su vecinom, bili Grci.Kasnije drzava preuzima brigu o obrazovanju,a nastavu pocinju da drze ucitelji koji su porijeklom Rimljani.Rimski ucitelj besjednistva Kvintilijan bio je prvi ucitelj koji je dobijao nadoknadu za svoj rad.Tokom osnovnog obrazovanja ucilo se citanje,pisanje,racunanje.
Osnovnu skolu su pohadjale i djevojcice i njihovo obrazovanje trajalo je do 12te godine.Od dvaneste do petneste godine ucili su gramatiku,
knjizevnost,latinski i grcki jezik.Sa navrsenih 6 godina sticala se punoljetnost.
Između dvanaeste i petnaeste godine, kada bi savladali sve što je gramatikus imao da ih nauči, dečaci bi prelazili u školu retora. Retorska veština ponikla je na Siciliji, u grčkim kolonijama, pa su učitelji uglavnom bili Grci, ali u klasičnom, Ciceronovom periodu (I vek pre n.e.) i latinski retori započinju svoju širu delatnost. Ovo obrazovanje podrazumevalo je da mladić savlada teoriju besedništva, ali da obavezno ovlada i praksom, kako bi znanje bilo upotrebljivo. Učenici bi bili povereni nekoj uglednoj osobi koju bi slušali na Forumu i koja bi im služila za primer. Kao najznačajniji deo praktične nastave razvijen je čitav niz najraznovrsnijih retorskih vežbi, sistematizovanih u udžbenike, kroz koje bi mladići vežbali talenat i stečeno znanje. Tokom obrazovanja oni su se međusobno ogledali na besedničkim turnirima koje su organizovali njihovi učitelji..Jedini sacuvan prirucnik po om se ucilo besjednistvo bio je Rethorica ad Herrenium.
Pribor za pisanje sastojao se od tablice i pisaljke.Tablica(tabula) bila je drvena i sa jedne strane previcena tankim slojem voska.Pisaljka(stilus), nalik na danasnje olovke bila je izradjivana od metala ili od slonovace.Dok dobro ne savldaju vjestinu pisanja ,ucenicima nije bilo dozvoljeno da pisu na papirusu , koji je bio veoma skup.Racunanje su ucili brojeci na prste ili su koristili racunaljku(abacus).
Škole i obrazovanje u starom Rimu
Za rimljane je obrazovanje predstavljalo jedan od najvaznijih elemenata u zivotu porodice i citavog drustva uopste.Poznato je da su se vaspitanjem i obrazovanjem djece u to vrijeme bavili roditelji.Majke su poducavale svoje kceri tkanju,sivenju i ostalim kucnim poslovima koji bi im mogli koristiti kasnije kad se udaju.Otac(pater familias) odlucivao je sta njegov sin treba da uci.Ako je otac umio da cita,pise i racuna,tome je i sina poducavao.Rimljani su svojoj djeci iz generacije u generaciju ulivali osjecaj o rimskim vrijednostima i ukazivali na vrline:pravednost,postovanje bogova,hrabrost,dostojanstvo.
Djevojcice kojima nije bilo dozvoljeno da pohadjaju retorske skole mogle su se dalje obrazovati kroz privatne casove.Ucile su knjizevnost,poeziju,muziku ili filozofiju.Djevojke iz plebejskih porodica,zbog nemogucnosti nadoknade za privatne casove,ostajale su kod kuci i dobijale uputstva za vodjenje domacinstva i bile pripremane za brak.Obrazovane djevojke su oko sebe okupljale pjesnike i filozofe.Proces obrazovanja u rimskim skolama bio je zasnovan na strahu.Dozvoljeno je bilo fizicko kaznjavanje neposlusnih ucenika ili onih koji su davali netacan odgovor i u ovu svrhu se koristio prut.
Radili:
Natasa Milas
Lidija Stanisic
Nikola Popovic
Full transcript