Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Tenaga Geoterma Di Iceland

No description
by

Aishah Khalid

on 7 August 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Tenaga Geoterma Di Iceland

Tenaga ini merupakan salah satu tenaga yang rumit untuk dijana.ini kerana tenaga ini berasal dari dalam bumi.oleh sebab itu, tenaga geoterma dikatakan sebagai penghasilan haba dari dalam bumi untuk menjana tenaga elektrik.tenaga ini dijana di negara-negara membangun dan juga negara maju khususnya yang berada dikawasan zon ‘panas’ dan juga di dalam lingkaran api pasifik.hal ini kerana haba dialirkan dikawasan mata air panas atau gunung berapi ini, adalah lebih cepat iaitu melalui proses perolakan.

Tenaga Geoterma Di Iceland
APA ITU
TENAGA ?
Nukilan :
NURUL SHAHQILAH BINTI MOHD FUAD
LOW XING YEE
TEY CUI XIAN
AISHAH BINTI KHALID
SITI RADIAH BINTI BAHARUDEN
IMAN AINASYIKIN BT MOHD RAHIM

Tenaga merupakan satu daya atau kemampuan untuk menghasilkan kerja atau aktiviti. Tenaga penting bagi bumi kerana tanpa tenaga, bumi akan menjadi sebuah planet yang mati.Tenaga berasal daripada perkataan YUNANI iaitu keupayaan dan kemampuan.
APA ITU GEOTERMA ?
Geoterma bermaksud tenaga dari haba yang dikeluarkan oleh bumi. Bumi adalah sistem yang dinamik dimana ia dipengaruhi oleh haba. Haba merupakan tenaga yang menjanakuasakan bumi ini dan haba ini berasal dari teras bumi.
PENGENALAN
PETA DUNIA
ICELAND
BELANDA
PERANCIS
Memajukan tenaga geoterma
kerana terletak di kawasan gunung
berapi yang masih aktif
Negara pertama yang
menggunakan angin
sebagai tenaga melalui
kincir angin.
Negara pertama di dunia yang
memajukan tenaga ombak .
CHINA
Memajukan tenaga pasang surut kerana mempunyai pantai yang mengalami arus pasang surut yang deras.
INDIA
Menghasilkan tenaga biomas daripada sisa ladang dan pereputan najis haiwan
JEPUN
Tenaga suria dimajukan kerana tidak memiliki sumber tenaga mineral seperti gas asli dan petroleum
SEJARAH TENAGA GEOTERMA
PROSES PENGGUNAAN GEOTERMA
Tenaga geoterma lebih sinonim dengan lokasi gunung berapi. Lava yang menggelegak di dalam perut bumi memanaskan air di atas permukaan bumi sekaligus menghasilkan wap air. Terdapat tiga jenis loji kuasa geoterma - Dry Steam Power Plant, Flash Steam Power Plant dan Binary Cycle Power Plant.
Teknologi ini diaplikasi secara meluas di Amerika Syarikat, mereka menghasilkan lebih 3086 MW pada tahun 2010. Walaubagaimanapun, wap air ini juga mempunyai gas seperti hydrogen sulphide, methane dan ammonia yang boleh menyebabkan pemanasan global.

TENAGA GEOTERMA
TENAGA GEOTERMA
PROSES PENGGUNAAN
KEPENTINGAN PENGGUNAAN GEOTERMA DI ICELAND
PENGGUNAAN TENAGA GEOTERMA
Proses penggunaan geoterma berbeza dengan yang lain kerana melibatkan kekonduksian untuk pengaliran haba (menggunakan stim).faktor kedalaman pusat bumi juga amat mempengaruhi suhu atau kandungan haba di sesuatu kawasan dan haba yang terbentuk hasil daripada pereputan bahan radioaktif dan juga batuan panas yang terdapat dalam lapisan bumi.proses pengerudian pula diperlukan untuk mendapatkan wap dari dalam bumi.proses ini dilakukan menerusi batuan penutup dan wap bertekanan tinggi yangterhasil akan menggerakkan turbin dan seterusnya membolehkan tenaga elektrik yang terhasil adalah tinggi.walaubagaimanapun, wap air ini masih boleh habis akibat penurunan air dalam tanah.hal ini demikian kerana kadar penyerapan air ke dalam tanah adalah perlahan dan mengambil masa yang lama untuk menjadi stabil semula. Bukanitu sahaja, haba yang telah digunakan akan memerlukan masa yang lamauntuk digantikan.iceland merupakan contoh negara membangun yang menjana tenaga geoterma dalam kadar yang banyak
Penggunaan tenaga geoterma bergantung pada suhunya iaitu kurang daripada 150'C atau lebih daripada 200'C .
Tenaga geoterma Iceland telah digunakan selama bertahun-tahun untuk pelbagai tujuan. Sejak peneroka tetap pertama, Ingólfur Arnarsson.Ketika beliau datang ke Iceland, orang ramai telah menemukan banyak cara untuk menggunakan tenaga geoterma ini. Sebagai contoh apabila dia datang kepada Reykjavík, dia melihat asap yang semakin meningkat dari zon panas bumi yang dalam Laugardalur di Reykjavík. Itulah sebab mengapa Icelanders biasanya menterjemahkan Reykjavík untuk "Smoky Bay".
PENEROKA PERTAMA
PENYAIR TERKENAL ICELAND
Penyair terkenal Iceland, Snorri Sturluson, yang tinggal di Iceland Barat 800 tahun yang lalu, mempunyai kolam renang berbentuk bulat, yang digunakan untuk mandi dan mendapat inspirasi. Kolam yang dipanggil "Snorralaug". Snorri bukan satu-satunya penyair menggunakan kolam yang seumpama itu. Satu lagi penyair dipanggil Egill Skallagrímsson.Sebelum orang Iceland menyedari berapa banyak tenaga panas bumi yang berguna, kata: "Túninu spillir jarðhitinn" atau "harta rampasan haba geoterma padang jerami itu." Itu adalah kerana kadang-kadang boleh membentuk mata air panas di tengah-tengah beberapa padang jerami di barat daya Iceland, tetapi petani tidak suka.
PETA PADANG TENAGA GEOTERMA
KOLAM GEOTERMA
(Bersuhu >150'c )
Digunakan untuk memanaskan rumah , memasak,mencairkan salji dan memanaskan kolam.

(Bersuhu <200'c)

Digunakan untuk memanaskan rumah hijau
dan menghasilkan tenaga elektrik .
VIDEO
PENUTUP
Konklusinya, memang amat penting bagi kita mencari pelbagai sumber alternatif untuk bekalan tenaga. Sekiranya bekalan tenaga daripada sesuatu sumber terputus, kita masih mempunyai sumber lain untuk menampungnya. Ini penting untuk menjamin kemajuan Negara.
Full transcript