Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Pressefoto Analyse

No description
by

Melinka Moltke

on 17 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Pressefoto Analyse

Pressefoto Analyse
Årets Pressefoto 2013
Præsentation og form
Fotograf: Marie Hald
Indhold
Perspektivering
Jeg har valgt at perspektivere pressefotoet til dette billede, ud fra samme fotoserie, fordi jeg synes det viser lige netop det modsatte. Det sætter en helt anden vinkel på den person vi møder på det første billede, som er Bonnie Cleo Andersen, den prostituerede og her, som den kærlige og omsorgsfulde mor.

Det giver en ide om at det hele ikke er så ensidet. Det sætter Bonnie i modsætning til sig selv, som både den gode, moralske og omsorgsfulde mor, som udviser glæde og tryghed. Også fra en samfundsmæssig vinkel, viser det at man ikke skal være for hurtig til at dømme den her såkaldte ’luder’, fordi hun tydeligvis også kan bringe noget godt verden, være en god mor for sine børn og ikke bare sidde og være deprimeret, trist of skyldig over at hun er prostitueret.
Budskab og fortolkning
Generelt om billedet
Komposition
Farver, blikfang og lys
Generelt om billedet
Hvad vi ved om billedet:
Billedet blev taget i 2012/13.
Pressefotoet er taget af Marie Hald, som er fotojournaliststuderende.
Billedet er taget af Bonnie Cleo Andersen, som er prostitueret og en af hendes kunder.
Fotoet vandt årets pressefoto konkurrence og var taget ud af en længere foto reportage, lavet af Marie Hald.
Det Gyldne Snit
Farver
Det er ikke brugt mange farver på billedet. De farver man ser er den røde pude, hvorpå den prostitueredes hoved ligger, den prostitueredes isblå øjne og de orange og blå langer i baggrunden. De stærkeste farver på billedet, som også står mest i kontrast til det sorte lagen er den røde farve på puden og den prostitueredes blå øjne.
De andre farver vi ser på billedet er sort og hvid. Det sorte lagen, hår og makeup, som står meget i kontrast til begge personers meget blege og hvide hudfarve.
Brugen af disse farver gør at vi meget hurtigt flytter vores blik mod de reelle farver vi ser, som er den røde pude og kvindens øjne. Disse to genstande er brugt som blikfang i billedet.
Pudens røde farve
Billedet gør brug af en meget kold tone af farver, hvilket kan indikere en kold og dyster stemning.

Til venstre side for mandens hoved, hvor vi ser de blå og orange lagner, har sollyset og de varmere toner sat sit præg. Dette giver os en ide om at vi befinder os om dagen og i virkeligheden, altså at billedet ikke blot er opstillet, men et reelt billede af en virkelig begivenhed.
Lyset på billedet kommer ovenfra fra venstre. Vi kan se halvdelen af mandens ryg er meget lyst op, i modsætning til højre del af billedet, som er meget mørkt. Lyset falder ikke kraftigt på den prostituerede, da kundens hoved skygger. Dette gør at hendes mørkehår går i et med lagnet og det bliver svært at skelne mellem hvor den prostituerede starter og hvor lagnet slutter.
Belysningen og farverne til sammen gør at den prostituerede nærmest går i et med lagnet og det er kun hendes øjne der udståler farve.
Hvad vi ser på billedet:
Billedet forestiller en kvinde og en mand, som har sex. På billedet ser vi ryggen af manden og den kvindens ansigt. Manden og kvinden ligger på en seng med mørkt betræk og kvinden ligger med hovedet på en rød pude.
Kvindens øjne er meget iøjenfaldende og ser nærmest døde ud.
Den røde pude og kvindens isblå øjne er de eneste farver på billedet.

Afsender

Budskabet

Modtager


Farver, lys og blikfang
Billedet er taget oppefra og med en drejning fra nederste højre hjørne. Den prostitueredes blik retter sig over mod øverste venstre hjørne, hvilket gør at den vinkel billedet er taget fra, er den fjerneste vinkel fra hendes blik.

Med det valgte perspektiv får vi den mest observerende vinkel på billedet, som var fotografen en flue på væggen. Samtidigt kigger seeren også ned på den prostituerede og kunden, hvilket meget nemt også kunne være i overforstået forstand, som at vi seere ser ned på den prostituerede på en negativ måde.

Perspektiv
Ved at tegne det gyldne snit, kan vi se at de vigtigste elementer er placeret i midten af billedet. Dvs. at de fire punkter, hvorpå stregerne krydser, er også hvorpå de vigtige og centrale elementer i billedet ligger. Dette skaber en form balance og harmoni. Også den prostitueredes ansigt ligger i den øverste midte kolonne, hvilket igen retter vores blik mod midten af billedet.
Den røde pude bliver skåret over på midten af den lodrette højre streg og der skabes en balance.
Personlig vudering
Kilder
Kulturel betydning og handling
Farvesymbolik
Farvesymbolik
Den røde pudes meget kraftige kontrast til resten af billedet kan have mange betydninger, fordi farven rød kan betyde alt fra kærlighed til krig. Rød er en meget stærk farve og symboliserer derved og meget stærke følelser. Rød i den her sammenhæng betyder højst sandsynligt ikke kærlighed eller lidenskab, men nok nærmere mod og kamp. Samtidigt er rød stadig en farve flest mennesker forbinder med kærlighed og dette kan vise de to modsætninger der både i farvens og handlingens betydning er blandet og forvirret. Altså kærlighed versus kamp, hvor sex er kærligt, men prostitution er en kamp.
http://www.opgavebutikken.dk/analysemodeller.htm#Billedanalyse
http://www.studieportalen.dk/kompendier/dansk/billedanalyse
http://billedguiden.dk/?page_id=47
http://www.kunstforgud.dk/page.php?page=symfarver
http://politiken.dk/fotografier/nyhedsfoto/ECE1911648/her-er-aarets-bedste-pressefotos/
Kulturel betydning
Prostitution er et stort tabu i hele verden og det er noget vi fordømmer og ser ned på. Dette billede kommer tættere ind på den prostituerede, end det vi blot hører og tænker. På dette billede kommer vi helt tæt på det, som det vil sige at være prostitueret. Det fortæller historien fra den prostitueredes side og gør op med det tabu som prostitution er.
Afsender
Marie Hald har taget dette billede, som er en del af en længere fotoreportage, hvor hun er kommet helt tæt ind på livet af Bonnie, den prostituerede. Det er formodet at hun har haft som formål at sætte fokus på det tabu, som prostitution er og give befolkningen et andet syn på det. Ikke nødvendigvis et mere positivt syn, eftersom at pressefotoet ikke ligefrem vækker glade i folk, men hun har sat en mere forstående og til dels dyster vinkel på det, som prostitution egentlig er.
Budskab
Budskabet med billedet kan være at fortælle den prostitueredes historie med den dysterhed og tristhed, det bringer med sig.
Den vinkel billedet er taget fra, oppefra og vinkel til højre, så vi aldrig møder den prostitueredes blik, indikerer også at vi gerne vil se med, men ikke har lyst til at kigge problemet i øjnene. Samtidigt vælger vi at se ned på den prostituerede, i stedet for at være i øjenhøjde med hende, da det er noget vi synes er skammeligt og ikke vil forholde os til.
Den prostituerede er så nøgen og sårbar position, men hendes udstråling er alligevel så hård og kold. På trods af hvad ens holdning kan være til emnet gør hendes blik at man føler en form for respekt for hende.

Budskabet formodes derfor at være at på trods af det dystre, triste og tabubelagte, fortjener emnet en form for respekt.
Modtageren
Hensigten med billedet kan være at ved at fange så stærke følelser, som pressefotoet indeholder, ind på at billede, at kunne bruge de samme stærke følelser til at påvirke modtageren følelsesmæssigt. Der er ingen tvivl om blot ved at kigge på billedet, kan man både fornemme og føle billedet.

Fotografen kan have haft til formål at ramme modtageren så kraftigt følelsesmæssigt og derved vække interesse for tabuet prostitution.

Hun har fotograferet den prostituerede i en så nær, både fysisk og følelsesmæssigt, position at man føler en form for nærhed. Denne nærhed kan både være negativ og positiv og kan vække enten omsorg, angst, medfølelse, vrede eller, som den prostitueredes øjne viser: ligegyldighed og død.
Af Melinka Moltke
Personligt synes jeg, at dette billede er et rigtig stærkt billede og jeg forstår godt hvorfor det blev kåret som værende årets pressefoto. Jeg synes det er et spændende både billede og emne og på trods af at jeg nærmest synes billedet er uhyggeligt, i høj grad pga. de meget kolde og ’døde’ øjne, vækker det også en respekt og interesse i mig, for emnet og Bonnie Cleo Andersen.
Full transcript