Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Calitatea sunetelor

No description
by

Radu Stefan Boca

on 7 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Calitatea sunetelor

Calitatea sunetelor
Nivelul de tarie
Caracterizarea globală a sunetelor şi a zgomotelor le împarte de regulă în slabe şi tari. În cazul unor sunete pure(de frecvenţă dată), se constată că două sunete având acelaşi nivel de intensitate acustică, de exemplu L1=30dB pot fi percepute din punct de vedere al auzului drept sunete audibile pentru o frecvenţă f1=1000Hz şi nu pot fi deloc auzite pentru f2=100Hz.
Taria sunetului
Nivelul de tărie prezentat anterior nu oferă o imagine clară a variaţiei senzaţiei auditive ca efect al creşterii, respective scăderii intensităţii sonore. Se poate demonstra că însumarea efectului a două surse de intensităţi egale produce un nivel resultant cu 3dB mai mare decât cel al unei singure surse. Ar fi normal ca însumănd două mărimi care caracterizează două surse identice să se obţină valoare dublă, ce ar exprima nivelul lor cumulat. O astfel de mărime este tăria sunetului, având ca unitate de măsură sonul.
Inaltimea sunetului
Inaltimea este calitatea sunetului dupa care acesta este perceput mai profund (grav) sau mai ascutit (inalt). Înălțimea sunetelor se referă astfel la frecvența de vibrație a coloanei de aer, coardelor sau membranelor ce produc sunetul. Această caracteristică a sunetelor este relativă, în funcție de înălțimea unui ton de reper, odată cu creșterea frecvenței crescând și înălțimea.
De exemplu, un sunet de frecvență înaltă este perceput ca un sunet cu înălțimea mai mare decât unul de frecvență joasă. (!)

Sunetul emis de corp și care are frecvența cea mai joasă, se numește sunet fundamental.Sunetele corespunzătoare unor frecvențe egale cu multiplii întregi ai frecvenței sunetului fundamental se numes armonici superioare.

Sunetele pure au frecvență bine determinată, însă nu sunt întalnite în natură, sunetele naturale fiind compuse din sunete de diferite frecvențe.

Sunetul emis de o sursă are un caracter complex, deoarece, în afară de sunetul fundamental, sursele sonore emit și diferite armonici superioare (sunete ce au frecvențele egale cu multipli ai frecvenței sunetului fundamental). Analiza structurii unui sunet permite obținerea unui spectru caracteristic fiecărei surse (așa numita amprentă sonoră). Această proprietate permite recunoașterea persoanelor după voce.

Timbrul sunetului
Timbrul reprezinta calitatea prin care se pot distinge sunete de aceeasi fecventa si intensitate emise de doua sunete diferite.
Urechea umană percepe urmatoarele tipuri de emisii acustice: sunete pure, sunete muzicale și zgomote.


Introducere
Caracterizarea subiectiva a sunetelului receptionat se face in mod diferentiat pentru sunete pure, sunete melodioase sau zgomote, in functie de senzatiile acustice pe care acestea le produc si de aspectele calitative si cantitative pe care urechea le poate selecta. In acest sens, analiza perceptiei sonore trebuie facuta diferentiat pentru urmatoarele calitati ale sunetului: taria, inaltimea si timbrul.
In tabel sunt extrase cateva valori pentru a oferi o imagine clara a sensibilitatii urechii umane. Se observa ca in intervalul aproximativ 2000 Hz - 6000 Hz, aceasta este mai sensibila si scade in sensibilitate, diferentiat spre sunetele joase. Rezulta deci ca sunetele de frecventa inalta sunt mai periculoase pentru ureche decat cele de frecventa joasa.
Se introduce astfel notiunea de nivel de tarie :

, valabila doar la frecventa de 1000 Hz

Unitatea de masura a acestei marimi este fonul, care la frecventa de 1000 Hz este egal cu decibelul (dB) - unitatea de masura pentru nivelul de intensitate sonora.
Sunetul pur
Sunetul pur este o virbație armonică de frecvență dată. În natură, acest tip de sunet se produce rar.
El poate fi generat de aparate electronice în scopul testării unor caracteristici audiometrice.
Percepția sunetelor pure este extrem de neplacută.
Sunetul muzical
Sunetul muzcal este un sunet complex, format dintr-o frecventa fundamentala si un numar de armonii.
Caracteristica unui sunet fundamental ce depinde de structura armonicilor se numeste timbru. Se remarca faptul ca spectrul de linii corespunzator unei note muzicale produsa de un instrument, contine o frecventa de baza (fundamentala) si un numar oarecare de armonici cu nivele de intesitate acustica diferite.
Componentele armonice superioare ce insotesc sunetul fundamental pot avea o infinitate de variante atat ca numar cat si ca distributie a energiei acustice pe frecvente (nivel de intesitate). Astfel, calitatea sunetului definita prin timbru permite distingerea aceleiasi note muzicale emisa de instrumente sau voci umane diferite.
Zgomotul
Zgomotul are o variație în timp a semnalului aleatoare. Un tip special de zgmot este zgomotul alb, ce are in spectogramă o linie paralelă cu abscisa, însemnând că energia acustică este distribuită uniform de-a lungul intregului spectru din domeniul audibil, deci toate componentele au aceeași intensitate acustică.
Va multumim !
Prezentare realizata de:
Popa Adrian
David Matei
Boca Radu Stefan
Prin definitie un son reprezinta taria unui sunet pur cu frecventa de 1000 Hz si nivelul presiunii sonore de 40 dB. Legatura dintre taria T si nivelul de tarie A este data de relatia:
,unde A este nivelul de tarie (foni)
Relatia intre foni si soni se mai poate da prin logaritmarea expresiei de mai sus:
In cele ce urmeaza vom introduce notiunea de curba de nivel de tarie ce releva perceptia subiectiva a perceptiei sonore, plecand de la premisa ascultatorului otologic normal.
In figura 2.28 sunt reprezentate curbele de egal nivel de tarie, fiecare fiind caracterizata de numarul de foni, numeric egal cu nivelul de intesitate acustica, in dB, la 1000 Hz.
Full transcript