Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of Cuvinte potrivite

No description
by

biblioart Chisinau

on 29 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of Cuvinte potrivite

Tudor Argezi (1880 - 1967)
CUVINTE POTRIVITE
CUVINTE POTRIVITE
SUMAR CD
APRECIERI
Note biografice
Acum 45 de ani, după alţi 40 de la apariţia Cuvintelor potrivite, Tudor Arghezi – aflat în ultimul său an de viaţă –explică astfel titlul volumului său de debut din 1927: „În expresia Cuvinte potrivite am vrut să încapă definiţia versului. Cuvântul „vers” nu este românesc, e împrumutat, e o potriveală a ritmului, e o potriveală a rimei”. În această carte autorul a autohtonizat modernitatea (în anii ’20 ai secolului trecut “primitiviştii rafinaţi”, după cum îi numea poetul, formaţi la şcoala extravaganţelor decadentiste s-au întors „lângă pământ”), readucând-o la materia tradiţiei biblice şi folclorice autohtone. Acest primitivism rafinat îl apropie pe Arghezi de autencitatea marelui Brâncuşi şi a lui Mateu Caragiale. Între anul 1927, în legătură cu apariţia cărţii, cercetătorul Mihai Ralea, printr-un articol de referinţă – unul dintre cele mai pătrunzătoare scrise în epocă despre Arghezi, şi anul 1964, când tot M. Ralea îi prefaţa discul Electrocord, e-o cale-atât de lungă… Presupusa convertire a scriitorului la idealurile „lumii noi”, comuniste este salutată cu un triumfalism pe măsură, din care adecvarea şi fineţea încadrărilor tipologive răzbat cu dificultate. Un fapt se cere a fi, totuşi, semnalat. Dacă această „bătălia Arghezi” a fost câştigată de critica interbelică, adevărata consacrare socială şi instituţională poetul a cunoscut-o după recuperarea post-stalinistă din 1956. Această întârziere i-a provocat multă suferinţă, fiindcă mulţi dintre tinerii poeţi ai generaţiei lui Nichita Stănescu s-au îndepărtat de el. Din nefericire. Căci Arghezi rămâne – de departe cel mai valoros poet român al secolului XX şi unul dintre marii poeţi europeni.
Cartea „Cuvinte potrivite”, reeditată a doua oară (2010) este însoţită de audiobook, ce cuprinde 36 de poezii citite la Radio, o selecţie exigentă din opera argheziană. Memoria radiofonică a înregistrat vocea poetului pentru posteritate fiind în al cel de-al 87-lea an de viaţă.
Arghezi, Tudor. Cuvinte potrivite : Poeme rostite la Radio : 1956-1967 / Tudor Arghezi ; pref. : Paul Cernat. - Ed. a 2-a, rev. - Bucureşti : Casa Radio, 2010. - 96 p. + CD. - (Biblioteca de poezie românească. Seria Colecţionarul de voci).

Artist cu variate mijloace de expresie, cu o sensibilitate alcătuită din rezonanțe de orgă și vsuavități de cor de înger, d. Arghezi și-a creat o limbă poetică, scăpărând așchii învăluite în pulbere fină; în cartea liricii noastre, începută de Eminescu, poetul «Cuvintelor potrivite» se așează imediat în primul rând
.
(Pompiliu Constantinescu)

Paradisul arghezian – în realitate ca și în poezie – e opera prin care un spirit nereligios se opune zădărniciei și morții, luând în stăpânire existența ce i s-a dat, devenindu-și sieși Dumnezeu.
(Nicolae Manolescu)
Nu este decât un singur creator, o singură divinitate în viață și în poezia lui Arghezi: El însuși.

(Nicolae Manolescu)

Cu Tudor Arghezi avem o lecție dusă până la capăt de valoare estetică.
(Nichita Stănescu)
Universul poeziei lui, infinit variat și de o rară maleabilitate a expresiei, egal cu sine însuși și aproape ilucidând toată fenomenologia pe care și-o propune.
(Nichita Stănescu)
El este etalonul de aur, perpetuul etalon aur, este metrul de platină, el este secunda măsurată de ceasurile cu cuarț.
Pe aici se trece, aici se dă examenul, de aici se pleacă mai departe.
(Nichita Stănescu)

... un poet al profunzimilor
(Eugen Simion)

Tudor Arghezi
expoziţie virtuală
CUVINTE POTRIVITE
Tudor Arghezi, pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu, (n. 21 mai 1880, București - d. 14 iulie 1967) a fost un scriitor român cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești sub influența baudelairianismului. Opera sa poetică, de o originalitate exemplară, reprezintă o altă vârstă marcantă a literaturii române. A scris, între altele, teatru, proză (notabile fiind romanele Cimitirul Buna Vestire și Ochii Maicii Domnului), pamflete, precum și literatură pentru copii. A fost printre autorii cei mai contestați din întreaga literatură română. Pseudonimul Arghezi provine, explică însuși scriitorul, din Argesis - vechiul nume al Argeșului. Ovid S. Crohmălniceanu propunea în studiul consacrat operei poetului din Istoria literaturii române între cele două războaie mondiale o altă explicație, pseudonimul ar proveni din unirea numelor a doi celebri eretici, Arie și Geza. Arghezi este unul dintre autorii canonici din literatura română.
Cântec de adormit Mitzura
Full transcript