Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Fordypningsoppgave i norsk

No description
by

Helene Rønningen

on 14 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Fordypningsoppgave i norsk

Fordypningsoppgave i norsk
Litterært Tema
&
TwoFace
TwoFace er en 30 år gammel mann som nettopp har kommet ut av fengsel hvor han har sittet inne en tid for å ha skambanket en fyr. For noen år tilbake var han med på å starte treningssenteret i bygda. På den tiden var han også en av få som drev med kampsport. Han nådde helt til finalen i NM i sin klasse, men ble diskvalifisert fordi han skalla ned motstanderen som endte opp på sykehus under overvåkning i mange døgn. Deretter ble han utestengt fra konkurranser og innblandet i et miljø som blandt annet involverte doping.
TwoFace er en manipulerende type som nyter respekt fra den yngre garde for sine tidligere meritter. Kallenavnet hans er relatert til en spesiell mynt som han bruker for å bestemme handlingene sine. På den ene siden av mynten står det «Fuck Off», og når denne siden kommer opp blir handlingen vond. På den andre siden står det «I Love You», når denne siden kommer opp blir handlingen god. Det er mye ved hjelp av denne mynten og hans svingende, og til tider skremmende, temperament han manipulerer guttene i den retningen han har planlagt
Vemund
Vemund er en ganske vanlig gutt på 16 år. Han bor sammen med sin psykisk syke mor som han både er glad i og som han ergerer seg over til tider. Han liker innerst inne ikke at hun er så ettergivende og savner en sterkere styring fra hennes side. Samtidig har han dårlig samvittighet for at hun er så mye alene når han vet at hun ikke har det helt bra. Vemund har vanskelig for å ta stilling til ting og for å stå for sine egne meninger. Standarduttrykket hans er: «Samma for meg». I etterpåklokskapens navn ser han at det som skjedde var et resultat av at han lot seg følge med vinden sammen med ønsket om å bli akseptert og godtatt. Han sier ofte i sin forklaring av hendelsesforløpet at «dersom bare mamma hadde...», eller «dersom han ikke hadde sagt ja til å dra...». Dette viser at han i stor grad lot seg styre av andre uten å reflektere over konsekvenser eller egen vilje.
Fuck Off, I Love You
Boka Fuck off I Love you handlar om Vemund som havnar i ein gjeng med eldre gutar med tilknyting til eit tungt treningsmiljø. Leiaren for gjengen, TwoFace, har nett komme ut av fengsel.
TwoFace manipulerar gjengen med ulike metodar, og før dei alle veit ordet av det har han innlemma dei i planen sin. Vemund gjennomfører den oppgåva han er sett til å gjere og set med det resten av handlinga i aksjon. Ein rasistisk prega kamp går føre seg. Den endar med at Vemund verkeleg må ta stilling til sine eigne handlingar og vel då å settje ein stoppar for TwoFace og hans galne idear og manipulerande framtoning.
Tobias
Hovedpersonen i boken, Kaoskrigeren, er Tobias. Han er 16 år gammel og har en veldig tøff bakgrunn. Moren hans tok selvmord da Tobias bare var et par måneder gammel, og faren har tapt en halv million kroner i pengespill og svindlet en annen mann. Bedre blir det ikke når faren stikker av til utlandet, og etterlater ansvaret for Tobias til den 25 år gamle broren hans, Sondre. Tobias roter seg stadig bort i ubehagelige situasjoner på grunn av sitt sterke temperament og innebyggede frustrasjon.
Cato
Cato er en voksen mann, og det er han som finner Tobias etter angrepet. Det viser seg fort at dette er en mann med lang erfaring innen kampsport og som kan mye om styring av følelser og om mestringsteknikker. Han er en medmenneskelig type som velger å bry seg om hvordan det går med Tobias, og som ønsker å hjelpe. Med sitt rolige lynne, kombinert med tydelighet og autoritet, vinner han etterhvert tilliten til Tobias.
Michael
Michael er en av de tre beste kompisene til Tobias. Forholdene hjemme hos Michael er heller ikke av de beste. Stefaren hans, Roger, er alkoholiker og blir «gæren» i fylla. Dette fører til mange vonde hendelser i Michaels liv, og han må ofte bortforklare alle blåmerkene sine. Michael havner også lett i trøbbel og tar mange ukloke valg. Han kan på mange måter kjenne seg igjen i Tobias sin frustrasjon og aggresjon. Tobias opplever Michael som en oppmerksom og egentlig fornuftig kompis. Grubling og analysering er Michael sin greie. Han skryter aldri av det, og dette gjør han til den tøffeste av alle fire.
Sebastian
Den største og sterkeste av de fire kameratene er Sebastian. Humøret hans er like stabilt og forutsigbart som været; han kan «svitche» fra strålende sol til stiv kuling på ett sekund. Sebastian er en fotoentusiast, jobber i fotobutikk og har med seg kameraet sitt overalt.
Jonathan
Jonathan er en energisk fyr som kommer fra en velstående familie. Ender han i trøbbel, kommer han alltid ut av det ved hjelp av bankkontoen til faren. «Det ordner seg» er Jonathans motto. Han er som regel i godt humør og er sjelden langsint. I motsetning til resten av gjengen, ser han lyst på livet og kan utad virke totalt ubekymret. Bekymringer er det likevel nok av. Han bare bryr seg ikke...
Kaoskrigeren
Kaoskrigeren er ein spenningsroman om Tobias på 16 år som kjempar mot alt og alle. Etter at han vert slått ned av ein gjeng med gutar, vert livet hans endå meir kaotisk enn det allereie har vore. Heldigvis for Tobias vert han funnen av Cato, og Tobias hamnar på sjukehus med alvorlege skadar. Dei som angreip Tobias truga med at dei skulle gjere livet hans til eit helvete om dei ikkje får att pengane sine.
Etter at han endeleg kjem ut av sjukehuset bestemmer Tobias seg for å ta hemn. Saman med kameratane sine trenar han kampsport hos Cato.
Medan Tobias leiter etter dei som mørbanka han, vert han dregen inn i eit kaos av dop, vald og hemn. Etter lang tid med trening, trøbbel og vonde hendingar får han den hemnen han er ute etter.
Bok 1:
Bok 2:
Fuck Off, I Love You
Av Helene Rønningen 10E
Annette Münch
Lars Mæhle
Tema
Temaet i Fuck Off, I Love You og Kaoskrigeren handler i hovedsak om hvordan man havner på rett eller gal vei på bakgrunn av de valgene man tar i livet. Det viser hvor lite som skal til for at unge mennesker havner i en negativ, kaotisk spiral om man ikke er bevisst på de valgene og beslutningene man tar. Temaet setter spørsmål ved hva som skal til for å ta de rette valgene og hva som leder til det første dårlige valget. I Fuck Off, I Love You er det usikkerhet og søken etter aksept og annerkjennelse som ligger bak de valgene Vemund tar, mens det er hevn som er motivasjonen for Tobias sine valg i Kaoskrigeren.
Forfatternes budskap
Budskapet til Annette er at ønsket om hevn som oftes fører til at man tar dumme valg. Valg tatt med en slik hensikt er ofte ikke gjennomtenkt og kan fort gi andre konsekvenser enn man hadde planlagt.
Virkemidler
I Fuck Off, I Love You brukes gjentagelse i relasjon til handlingene som skjer i boken. Det kommer tydelig frem eksempelvis i hver situasjon hvor TwoFace skal ta en beslutning. Da bruker han den mye omtalte mynten som avgjør om handlingen blir god eller vond. Dette blir et av kjennetegnene på TwoFace og hans karakter. En annen gjentagelse i boken er Vemund som teller, noe som gjentar seg tre steder i boken. Det gjentagende momentet i Kaoskrigeren er at Tobias ofte tenker tilbake på setninger som noen har sagt til ham eller som har forekommet i forbindelse med tidligere hendelser. Eksempel: «Smerte er midlertidig. Ære varer evig.» Dette utsagnet forekommer to ganger i boken, men er svært relevant i de to hendelsene hvor utsagnet opptrer.
Tittel; Fuck Off, I Love You
Tittel; Kaoskrigeren
Kaoskrigeren
Annette Münch vart fødd i 1981 i Oslo, men vaks opp i Bærum. Heilt frå ungdomsåra har Annette interessert seg for journalistikk og ulike typar kampsport. Ho trena kampsport i ti år og fekk bl.a svart belte i taekwondo. Etter Dønski vidaregåande skule sturderte ho journalistikk på Universitetet i Oslo og på Høgskulen i Hedmark. Seinare arbeidde ho som redaksjonssjef og magasinredaktør i Egmont Serieforlag. I 2010 vart ho ansvarleg for undomsdebattsida Si ;D i Aftenposten. I dag jobbar ho som redaktør og partnar i kommunikasjonsbyrået Flow Media AS og er barne- og undomsbokforfattar.
Annette Münch har skrive to bøker; Jenteloven (2009) og Kaoskrigeren, ei faktabok; Kampsport (2012), og fleire noveller. Tema ho fokuserar mest på er kampsport og utfordringane til ungdommar.
Kaoskrigeren er Annette sin debutroman. Boka vart gjeven ut på forlaget NWDAMM & SØN i 2006, og ho vart trykt av ScandBook AB i Sverige. Kaoskrigeren vart nomminert til Eleven sin gullsekk i 2009 og fekk Kultur- og kyrkjedepartementet sin debutantpris.
Lars Mæhle vart fødd i 1971 på Sunndalsøra, men bur no i Oslo med kone og barn. Han er utdanna innafor litteratur med bl.a hovudfag i litteraturvitskap, og har jobba som meldar, skribent og forlagsredaktør. No er han forfattar på heiltid.
I 2002 debuterte han med boka Keeper’n til Tunisia. Denne boka er seinare filmatisert. Lars Mæhle har skrive fleire bøker for barn og unge. Mellom anna har bøkene om Harry og Ivar, som er skrivne for litt yngre barn, vorte svært omtykte. Til saman har han skrive 16 bøker over ein 10 års periode frå 2002 – 2012. Han har no også debutert som krimforfattar for vaksne med boka Den mørke porten som vart given ut i mars 2013. Hans absolutte gjennombrot kom med boka Landet under isen (2009) som han har vunne 3 prisar for. I tillegg vart han med denne boka nominert til Brageprisen.
I 2013 fekk han Skolebibliotekarforeininga sin litteraturpris for barn og ungdom. Det blei grunna med at «Han er en svært allsidig forfatter som opererer innen flere ulike sjangrer. I hans forfatterskap finnes faktabøker, fantasy, humor, lettlest, noveller og ungdomsbøker som tar opp viktige og aktuelle emner.»
Boka Fuck off, I Love You som vart given ut i 2012, er nett ei slik bok som rører ved eit viktig og aktuelt tema for fleire ungdom. Denne boka vart nominert som ein av fem bøker til Uprisen (årets ungdomsbok), men nådde ikkje heilt opp
her.
Gjentagelse
Kontraster er et mye brukt virkemiddel for å skape spenning og dypde i fortellinger, og for å gjøre personer mer troverdige. Dette kan vi lett se i disse to bøkene. Vennegjengen til Tobias, i Kaoskrigeren, har store kontraster. De har ganske ulike personligheter og bakgrunn, men samtidig er de veldig like og passer godt sammen. Fuck Off, I Love You viser sterkt kontrasten mellom det gode og det vonde gjennom handlingene og beslutningene Vemund og TwoFace tar.
Kontraster
I deler av bøkene blir det brukt korte setninger, noe som skaper spenning og nyskjerrighet hos leseren. Et godt eksempel på dette er fra Kaoskrigen: «Han roper. Kanskje til meg. Kanskje til noen andre? Kroppen er låst fast. Flashback. Kalde, grønne vegger. Halsen snører seg sammen, omgivelsene går rundt. Jeg må komme meg løs, jeg må!...» Som dere hørte på eksemepelet her blir historien fortalt hjennom hovedpersonens synsvinkel.
Korte setninger
Når det kommer til språkbruk er det mye banning og slang i bøkene. Dette skyldes at bøkene handler om guttegjenger som er i et dårlig miljø. Språkbruken får leseren til å leve seg mer inn i hovedpersonenes verden og det gjør at historien blir mer troverdig.
Språkbruk
Det som er ulikt ved bøkene er hvordan forfatterne starter fortellingen. Fuck Off, I Love You starter med en referanse til det som er slutthandlingen i boka. Det starter med at vi får vite hva Vemund er på vei til å gjøre, og vi får vite: «Vi var fem gutar. Ein skulle miste kjærasten. Ein skulle skamslå ein annan. Ein skulle dø.» Lars Mæhle bruker på denne måten frampek for å skape spenning og forventning hos leseren. Kaoskrigeren setter handlingen i gang med en dramatisk hendelse, men sier ikke noe her om hva som vil skje videre i boken. Her blir man drevet videre i lesningen av nyskjerrighet til om hvorvidt Tobias får den hevnen han er ute etter eller ikke.
Ulikheter
Til tross for at det er forskjellige forfattere som har skrevet Kaoskrigeren og Fuck Off, I Love You, er mange av de samme virkemidlene brukt;
http://sa-rart.blogspot.no/2013/05/bokomtale-fuck-off-i-love-you-av-lars.html
http://www3.vox.no/nettnorsk/sjanger/virkemidler/kontrast.html
http://no.wikipedia.org/wiki/Frampek
http://www.vgskole.no/teachers/norsk/spraak/virkemidler/
http://www.gamereactor.no/forum/?forum=14&thread=21142&page=1
http://annettemunch.no/
http://www.cappelendamm.no/main/katalog.aspx?f=10511&authview=text_13
http://no.wikipedia.org/wiki/Annette_M%C3%BCnch
http://www.samlaget.no/Forfattarar/M/Lars--Maehle.aspx
http://larsmahle.no/om-lars/
http://www.forlagsliv.no/halvekongeriket/2013/06/06/lars-maehle-er-vinner-av-skolebibliotekarforeningens-litteraturpris-gratulerer/
http://www.driva.no/kultur/article7320207.ece
http://www.nynorskbok.no/2012/09/17/lars-maehle-fuck-off-i-love-you/
http://larsmahle.no/nyheter/anmeldelser/

Bilder:
http://www.nynorskbok.no/2012/09/17/lars-maehle-fuck-off-i-love-you/
http://www.mynewsdesk.com/no/samlaget/pressreleases/lars-maehle-faar-bokhandelens-barnebokstipend-paa-40-000-kroner-905132
http://annettemunch.no/?attachment_id=1593
http://annettemunch.no/boker/kaoskrigeren/

KAOSKRIGEREN, ANNETTE MÛNCH, 2006, N.W. DAMM & SØN AS
FUCK OFF, I LOVE YOU, LARS MÆHLE, 2012, SAMLAGET
Kilder:
Lars Mæhle har valgt tittelen; Fuck Off, I Love You. Den får oss til å tenke at dette er en bok som handler om kampen mellom det gode og det vonde. Samtidig skjønner ikke leseren hva boken handler om ved første øyekast, og dette vekker nysgjerrighet og forventning hos leseren. Uttrykket «Fuck off, I Love You» blir fort «omtalt» i boken, og leseren forstår etter noen små kapitler hvorfor Lars har valgt nettopp denne tittelen, og hvorfor den er på engelsk. Tittelen reflekterer på mange måter handlingen og innholdet i boken, samtidig som den også hinter til budskapet som forfatteren ønsker å få frem. Dette er likevel ikke lett å se før etter man har lest boken.
Annette Münch har truffet blink med tittelen; Kaoskrigeren. Dette er fordi tittelen forteller hva boken handler om, og røper akkurat nok til at leseren blir nysgjerrig og får lyst til å lese boken. Når jeg hører tittelen ser jeg for meg en gutt som kjemper for harde livet mot kaoset som herjer rundt og inni ham. Tittelen viser til den krigen Tobias fører med seg selv og sin aggresjon mot alt og alle, samtidig som den viser til den krigen han fører mot dem som angrep ham og tanken om hevn. I tillegg sier tittelen også noe om det kaoset som Tobias og vennene hans roter seg bort i og speiler på mange måter temaet i boken.
Kaoskrigeren
Fuck Off, I Love You
Budskapet i Lars Mæhle sin bok er at man må stå opp for egne meninger. Det å være bevisst på hva man sier «ja» og «nei» til er av stor betydning, fordi et hvert valg har en konsekvens i enten positiv eller negativ retning. Da blir det viktig at man tar disse valgene selv, og ikke lar noen andre ta valgene for seg.
Min mening:
Jeg synes Kaoskrigeren og Fuck Off, I Love You er to veldig gode bøker. De tar opp viktige temaer som ungdommer kan kjenne seg igjen i, og som de kan finne hjelp og støtte ved å lese. I Kaoskrigeren kommer for eksempel Cato med mange råd til Tobias rundt temaer som selvbeherskelse, tålmodighet og det å takle vansklige situasjoner. I Fuck Off, I Love You viser Vemund gjennom sin historie hvordan han valgte feil og i etterkant måtte ta konsekvensene av disse valgene. Begge bøkene er fengene og drivende på hver sin måte, men min favorittbok er Kaoskrigeren. Etter å ha lest denne boken sitter jeg igjen med flere «aha» opplevelser og noen verdifulle sitater til ettertanke; «Smerte er ingen finende, men en venn som minner deg på at du er i live» og «Smerte er midlertidig. Ære varer evig». Dette er sitater jeg kommer til å huske og ta med meg videre.
Full transcript