Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Fizika - Fényten

VIII-ik osztály
by

Szilárd Tornai

on 11 June 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Fizika - Fényten

~Fénytan~
Legelőször, mi is az a fény? A fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás. A napsugarakkal érkezõ fény az élet egyik alapfeltétele. Fény nélkül nem élhetnének a növények, az állatok és az ember sem. Nem a Nap az egyetlen fényforrás. Fényt bocsátanak ki az izzólámpák, fényjelenség kíséri a gyors égést, és világítanak egyes élõlények, köztük a szentjános bogár is.
A fény
A fény terjedése
A fény homogén közegben egyenes irányban, állandó sebességgel terjed(1. kép). Míg vákuumban 300 000 km/s (egyszerűbb számításokban gyakran ezt a felkerekített értéket használjuk a fénysebesség-méréshez) és más közegben lassabban terjed: törésmutató.
A homogén közegben való trjedésre tökéletes példa a mellékelt kép (2. kép), úgynevezet sötétkamra (camra obscura).
Ha doboz egyik oldalára vágott nyílás szembeni oldala áttetsző anyagból készült, és a nyílás elé fényes tárgyat (jelen estben gyertyát) helyezünk, az áttetsző falon a tárgy fordított képe alakul ki.
1. kép
2. kép
Ha a közeg hirtelen megváltozik (határ-felület), a fény számára több lehetőség van:
visszaverődik  ez a tükör
elnyelődik  ezért színes
megtörik  például lencse
Fény a határfelületen
Ha a fénynyalá útjában két homogén átlátszó közeg határfelületére ér, két nyalábra oszlik:
visszavert nyaláb (visszatér, ahonnan jött)
megtört nyaláb (másik kközegben folytatódik)
Optikai lencsék
Valódi, vagy elsődleges fényforrásnak nevezzük az önállóan világító testeket,
pl. a Nap, izzólámpa, lézerdióda, működő tűzhányó, zseblámpa, izzó parázs, gyertyaláng

Az olyan testeket, amelyek csak a rájuk eső fény hatására láthatók, és ezáltal szerepelhetnek fényforrásként, a másodlagos fényforrások
pl. Hold, bolygók, vetítővászon, fal, ...stb.
Fényforrások
A legismertebb biolumineszcens élőlény a szentjánosbogár
Élő fényforrások
A biolumineszcencia az élő szervezet által történő fénykibocsátás, amelynek során a biokémiai energia közvetlenül, hő fejlődése nélkül, fényenergiává alakul át.
Világító polip és medúza
Mélytengeri világító halak
neonhal
Számos lumineszkáló (világító) élőlény létezik: baktériumok, gombák, egysejtűek, hidrák, férgek, szivacsok, korallok, medúzák, rákok, kagylók, csigák, tintahalak, soklábúak és rovarok.
Két olyan felület által határolt homogén és átlátszó közeg, amelyek közül legalább az egyik nem sík, optikai lencsét alkot.
A lencsék segítségével nagyított vagy kicsinyített képét kapjuk, attól ffüggően, hogy milyen távolságra vannak a lencséktől.
árnyék
félárnyék
A fény egyenes vonalban terjed.
Következménye az árnyék.
A fény terjedése - árnyék
Gyűjtőlencse
A domború lencsék azok, amelyek középen vastagabbak, mint a szélüknél; ezeket, amennyiben a lencse anyaga optikailag sűrűbb, mint a környezeté, gyűjtőlencsének is nevezzük.
Gyűjtőlencsék képalkotása
Domború lencsék esetében ha egy tárgyat helyezünk a lencse egyik oldalán az optikai tengelyre, akkor az alsó ábra szerinti képet kapjuk.
Szórólencse
A homorú lencsék (szórólencsék) a gyújtőlencsékkel ellentétben a szélükön vastagabbak.
A szórólencsék képalkotása
Ha a tárgy a fókuszpont és a lencse között helyezkedik el, csak a fénysugarak meghosszabbításai metszik egymást a fókuszpontban, így a keletkező kép csak látszólagos. A tárgy és kép lencsétől való távolsága meghatározható a lencse fókusztávolságának ismeretében.
Látszólagos kép
Pl: nagyítóüveg, mikroszkóp, teleszkóp vagy távcső.
Pl: fényképezőgép, vetítőgép, a szem.
A fényképezőgép
A fényképezőgép felépítése:
1. vázszerkezet
2. objektívfoglalat
3. felcsapható tükör (ez némely modell esetében hiányozhat)
4. zárszerkezet
5. képérzékelő
7. feldolgozó rendszer
6. memóriafoglalat
8. pentaprizma
9.szabályozó/beállítógombok és -tárcsák
10. exponálógomb
11. LCD képernyő
12. elem/akkutartó

13. állványmenet
14. vakupapucs
15. kimeneti csatlakozók
Tükörreflexes (DSLR) gép felépítési váza
A SZEM ÉS A FÉNYKÉPEZŐGÉP
Ha összehasonlítjuk az emberi szem és a fényképezőgépek felépítését, sok hasonló funkciójú, gyakran hasonló szerkezetű elemet is találunk. Ez valójában nem meglepő, hiszen mindkét "eszköz" ugyanazt a szerepet látja el: különböző fényviszonyok mellett, különböző távolságban lévő tárgyakról kell éles képet létrehoznia egy fényérzékeny felületen.
A fényképezőgép típusai
Ultrakompakt: A legkisebb, zsebben könnyen hordható gépek kategóriája. Előnyük a kis méret és súly adta kényelem. Hátrányuk, hogy sok esetben képességeik terén is elmaradnak az átlagtól, és a kis méretből adódóan használatuk néha kényelmetlen. Ezeken a típusokon maximum csak digitális zoom van optikai nincs. Egyszerű hobbi- és amatőr használatra többnyire megfelelőek.

Kompakt: A digitális fényképezőgépek legszélesebb kategóriája, minden olyan, viszonylag kis méretű gép ide sorolható, amely egymagában sokféle fotós feladatra alkalmas. Előnyük a relatíve kis méret és súly, valamint a széleskörű használhatóság, hátrányuk a későbbi korlátozott bővíthetőség. Egyszerűbb modelljeik hobbi- és élményfotózásra, komolyabb modelljeik igényesebb amatőr fotózásra kiválóak lehetnek.

SLR-like: tükörreflexes kinézetű. Meglehetősen erőltetett kategória. Az olyan, kompakt csoportba tartozó, formára komolyabb gépeket sorolják ide, amik a tükörreflexes gépek kialakítására, külsejére emlékeztetnek. Nem jelent feltétlenül komoly tudású gépet is, de a legtöbbet tudó kompakt gépek ide sorolhatók. Jelesebb modelljeik az igényes amatőrök kedvelt eszközei, de ha valakit behatóbban érdekel a fotózás, akár kezdőgépként is megfelelő lehet.

Bridge: Nem minden esetben egyértelmű a különböző kamerák kategóriákba sorolása, vannak átfedések és vitatott besorolások. Bridge-gépnek ma többnyire azokat nevezzük, amelyek a kompakt gépek egyszerű kezelhetősége mellett komoly kézi beállításokkal is rendelkeznek, optikai és elektronikai minőségükben az átlagosnál magasabb kategóriát képviselnek.
Tükörreflexes (D-SLR, vagy DSLR): a tükörreflexes keresővel ellátott, cserélhető objektíves digitális gépek csoportja. (DSLR = Digital Single Lens Reflex). Ide soroljuk mindazon gépeket, amelyeknek a keresőjében egy tükör és egy prizma segítségével ez objektíven keresztül látjuk a képet, és objektívjük cserélhető, vagyis a feladathoz és körülményekhez leginkább megfelelő, optikákkal és lencsékkel készíthetők el az egyes képek.
Tükörreflexes gépek
gépet a komoly fotós tudással rendelkező profik és olyan elszánt amatőrök használnak, akik nem riadnak meg az ilyen rendszerekre jellemző többletköltségtől, időt és fáradtságot nem sajnálnak egy jó kép elkészítéséhez. Előnye az igény szerinti szabad bővíthetőség, megannyi kiegészítővel és objektívvel. Hátránya a mérete és a súlya, de a legnagyobb gond az ára.
Az ilyen gépek digitális változatait hívja a szaknyelv DSLR készülékeknek. Bár a kategórián belül hatalmas eltérések vannak, általánosságban elmondható, hogy ilyen
FixSzabvány (50 mm)
Zoom(28-70 mm)
Tele (70-300 mm, 170-500 mm)
Széles látószögű (16-30 mm)
Szuperzoom (28-300 mm)
Halszem (8-15 mm)
Objektívek
A fényrekesz - blende
A fényrekesz (blende) az objektív fényáteresztő (hasznos) átmérőjét szabályozó szerkezet.
A korszerű fényrekeszek egymásra csúszó vékony fémlemezekből, lamellákból állnak.
tág blende (f.1.8)
szúk blende (f.22)
Záridő
Meghatározza azt az időintervallumut, hogy mennyi idő alatt menjen be a fény a fényképezőgépba. Ezt egy átlagos DSLR (tükörreflexes) gépnél 1/4000 és 30sec között módosíthatjuk, mert minden helyzet, helyszín, téma, perspektíva megkívánja a saját beállításait...
Kézből megközelítőleg 1/80 másodperces záridővel már lehet némi koncentrációval éles képeket készíteni.
Egyben a záridő a kép "fényességét" is meghatározza, minél nagyobb a záridő, annál világosabb egy fotó, ellentétben a rövid záridővel.
Rövidlátás (miópia)
Látáshibák
az eslődleges kép a retina előtt keletkezik
a punctum proximum a normálisnál közelebb van
szórólencsével javítjék a rövidlátást
Távollátás
az eslőfleges kép a retina mögött keletkezik.
a punctum proximum a normálisnál távolabb van.
gyűjtőlencsével javítják a távollátást.
Optikai csalódások
Az optikai csalódások az agy által kapott adatok hibás feldologzásásnak következményei.
Monokromázia (színvakság)
A színek közötti különbségtétel hiánya. A csapok károsodása vagy hiánya okozza.. A színvakság akkor jön létre, ha két vagy három pigment hiányzik a csapokból. A szín és a fényesség látása egy dimenzióra korlátozódik.
A színvak a képben nem látja a 15-öst.
Dikromázia (színtévesztés)
A színlátás mérsékelten súlyos zavara, amiben a három alapszín rendszeréből egy nem működik, vagy hiányzik. Nemhez kötötten öröklődik, és főként férfiakat érint. A színtévesztés akkor jön létre, ha a csapokból hiányzik az egyik pigment, és a színlátás két dimenzióra redukálódik.
A protanópiát a piros szín észlelésére képes csapok hiánya okozza. Ebben a típusban a piros szín árnyalatai sötéten jelnnek meg.
A deuteranópiát a zöld csapok hiánya okozza. Ebben a típusban nehéz különbséget tenni a piros és a zöld árnyalatai között.
A tritanópia a színtévesztés egy nagyon ritka típusa, amiben a kék csapok hiányoznak. A színtévesztések közül ebben látható a legkevesebb színárnyalat.
A diszperzió
A fehér fénynek fénytörés útján történő felbontását diszperziónak (színszórásnak) nevezzük. Diszperzióval a fehér fény színes sugárnyalábokra bomlik.
A fehér fényt összetevő fények a prizmában különböző sebességgel haladnak, ezért fénytöréskor a megtört sugár eltérése a fény színétől.
vörös
narancssárga
sárga
zöld
kék
indigó
ibolya
prizma
fehér fény
Síktükrök. Síktükörben keletkező kép
A síktükör sík visszaverőfelület. Készítéskor üvegfelületre vékony ezüstréteget visznek fel.
A síktükörben keletkező kép:
látszólagos (virtuális, nem vetíthető ernyőre);
a tárgyal szimmetrikus (a tükör mögött keletkezik úgy, hogy a tárgy-tükör, valamint a tükör-kép távolságok egyenlőek);
a tárggyal egyenlő nagyságú.
Készítette: Tornai Szilárd
~VIII.A~
Érzékenység: ISO
ISO 100
ISO 3200
Fehéregyensúly
F/5
F/32
1 másodperc
1/800
Full transcript