Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Estratègies docents en línia

No description
by

JUDIT ESCOBEDO

on 11 June 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Estratègies docents en línia

Judit Escobedo Cebrià Estratègies Docents en Línia Context La Gestió
de Residus Àrea de coneixement: Ciències naturals.

Context educatiu: Curset de sensibilització ambiental.

Alumnes: 20 persones

Durada: 3 setmanes:

Setmana 1: activitat 1
Setmana 2 i 3: activitat 2
Setmana 4: activitat 3

Objeciu general: Introduir als alumnes en el món de la gestió de recursos i que prenguen consciència de les conseqüències de la seva generació i tractament. Estratègies Docents Estratègies de gestió del procés d'aprenentatge de l'alumnat.
Estratègies de dinamització del procés d'aprenentatge
Estratègies de motivació i interacció de l'alumnat. Gestió del procés d'aprenentatge Estratègies de dinamització
del procés d'aprenentatge El docent a l'entorn d'aprenentatge virtual ha de realitzar un tasca de dinamització el procés d'aprenentatge dels seus alumnes. Per fer realitat aquesta tasca, es serveix de diverses estratègies pròpies de la docència virtual.

En el cas que ens ocupa, seguint les suggerències de Romeu i Guitert (2011), les estratègies per dinamitzar l'aprenentatge que s'utilitzaran són les comentades a continuació. Activitats 1. Lectura del material i presentació-resum de la classificació dels residus. Penjar al bloc la presentació.

2. Per parelles triar una planta de tractament de residus i explicar el seu funcionament: quins residus tracta, com, quin és el resultat, avantatges i inconvenients. Presentar a la wiki d'aula.

3. Debat a l'aula sobre les implicacions de la generació de residus. Plataforma EVA Calendari assignatura
Espai d'aula
Fòrum
Debat
Espai de grup: correu i comparti arxius
Wiki aula
Correu individual
Tauler d'anuncis
Bloc d'aula
Espai de lliurament d'activitats (ELA)
Recursos extra La gestió del procés d'aprenentatge, passa per fer un seguiment dels estudiants. Aquest seguiment constitueix una eina fonamental per prendre consciència del rendiment i la satisfacció de l'estudiant en cada moment del curs (Romeu i Guitert 2011). Per fer aquest seguiment, el docent s'ajuda dels recursos que té al seu abast. Tot i que no són exactes, permeten donar una idea de l'activitat de cada alumne i de la seva interacció amb l'aula virtual.

Basant-me en les pautes que donen Romeu i Guitert (2011), la gestió d'aquesta activitat es realitzarà a través dels següents processos: Gestió del temps Calendari i temporització Gestió de la informació Penjar els enunciats a l'aula virtual
En aquest missatge us introduiré en l'activitat 3.

Com sabeu, l'activitat 3 es tracta d'una debat a
concretament a l'espai de debat. El debat tractarà sobre les implicacions de la generació de residus i la seva gestió. Per organitzar-lo, faré unes de punt de partida, i cada pregunta comptarà amb una carpeta a l'espai de debat:

Com creieu que influeix el desenvolupament soci-econòmic d'una societat en la generació de residus? Hi ha alternatives?
Creieu que la gestió de residus actual és adequada? Què canviaríeu o milloraríeu?
Quins canvis realitzaríeu en la vostra societat per reduir la generació de residu? Creieu que són factibles? Per què?

Cal que feu entre 3 i 6 intervencions en total, al menys heu de fer una intervenció en cada pregunta i una intervenció haurà de ser una resposta a algun company.

Recordeu les norme bàsiques de participació als debats virtuals: respecte per l'opinió dels companys, argumentació adequada de les idees, referenciació d'idees extretes d'altres autors, regularitat en la participació, ús de llenguatge semi-formal i correcte. Alguns de vosaltres m'heu fet saber alguns dubtes sobre l'activitat 2, així que els contestaré al tauler perquè tots tingueu la informació.

El que heu de fer a l'activitat 2 és descriure a grans trets el procés de gestió del residu de la planta en concret, no cal que aprofundiu fins al nivell de reaccions químiques, ja sabeu, si no quines són són les etapes, la finalitat d'aquestes, quin és el producte final, etc. A més heu d'incloure les avantatges i inconvenients d'aquest tipus de tractament (possibles impactes ambientals, cost econòmic, eficiència del procés, viabilitat, etc.)

No és millor ni pitjor que el tractament siga dirigit al reciclatge, podeu triar qualsevol tipus de tractament de qualsevol tipus de residu, inclús podeu optar per algun mètode experimental que conegueu. La finalitat és que en trieu un i l'analitzeu. Procureu ser originals, com més tipus de tractament conegueu millor, i recordeu que no heu de repetir-vos i que heu de indicar el tractament escollit al fòrum.

Espere que amb aquestes instruccions pugeu realitzar tranquil·lament la feina, i si teniu cap altre dubte més, no dubteu en preguntar-me. A petició d'alguns companys, us adjunte en aquest missatge un parell d'enllaços i un document per ampliar la informació per a l'activitat 1. M'agrada la vostra sed d'informació, sempre voleu més, això és senyal de que voleu qualitat en la vostra feina. :-)

Espere que siga suficient, si no és així, m'ho comenteu.

Seguim amb la feina. AI: ampliació informació
AR: ampliació de recursos
R: recordatori de dates clau
IA: inici d'activitats
FA: finalització d'activitat
VA: valoració grupal
IE: informació externa a l'assignatura
RD: resolució de dubtes Gestió de la participació de l'alumnat Creació de carpetes al debat (per preguntes) i al fòrum (dubtes, formació de grups, per activitat)
Creació de pàgines a la wiki, una per grup
Creació del bloc de l'aula donant permís als alumnes per participar-hi amb una entrada amb l'explicació. Seguiment de l'activitat dels alumnes Eina de seguiment de la plataforma: seguiment de la freqüència de connexió
Seguiment de la lectura dels missatges de l'aula
Historial de missatges al debat i al fòrum
Historial de participació/edició en la wiki de l'aula
Historial de participació a l'espai de grup: missatges, arxius pujats Gestió personalitzada Atenció a la bústia personal sense allargar la resposta en el temps Descriure les activitats al tauler d'anuncis Ampliar la informació en cas de demanda Ampliar els recursos si ho sol·liciten Codis de classificació de la informació al tauler Control de l'activitat de l'alumne o la manca d'aquesta amb missatges al correu personal. He llegit la teva consulta, sols dir-te que estic recopilant informació per donar-te una resposta més elaborada. No patisques que et tinc en compte i quan tinga tota la informació te la enviaré d'immediat. He vist que no has penjat al bloc la presentació, et recorde que aquesta part de l'activitat és obligatòria, com la resta. Si has tingut cap problema podem buscar una solució entre tots dos. En cas contrari, no podré donar-te per superada aquesta part de l'assignatura.

No oblides, que estic a la teva disposició en tot moment.

Espere la teva resposta.

Rep una salutació cordial. Gestió de seguiment: Retroacció Després del lliurament de cada ativitat. Benvolgut Andreu,

Passe a explicar-te el teu resultat de l'activitat:

En aquesta activitat calia que realitzareu una presentació on es presentaren els principals tipus de residus que genera la societat, en base a la informació aportada.

La teva presentació resumeix adequadament els diferents residus i la seva classificació.
La informació presentada és clara i concisa, facilitant la seva comprensió. A més, has utilitzat l'eina amb originalitat i creativitat, donant una sensació de dinamisme a la presentació, que la fa atractiva i interessant.

Així, en general has sabut plasmar correctament la informació a la presentació, fen-te bon ús de l'eina, i per aquest motiu la teva qualificació es una A.

Enhorabona, i continua amb aquesta espenta. Descripció d'activitats Ampliació informació Ampliació de recursos Codificació de la informació Bústia personal Control de l'activitat Retroacció Introducció La finalitat d'aquesta presentació és descriure les estratègies docents que posaria en pràctica, com a docent virtual, en el cas d'una seqüència d'activitats dintre d'una curs hipotètic i fictici.

Així doncs, primer es presenta brument el context general de l'assignatura, per a posteriorment, passar a descriure aquelles estratègies que faria servir per portar a terme una acció docent de qualitat i satisfactòria, aportant alguns exemples i models. Estratègies docents Atenent a les paraules de Romeu i Guitert: “Ser docent en l'entorn virtual implica conèixer les tecnologies de la informació i la comunicació i l'evolució d'aquestes, les possibilitats pedagògiques que ofereixen i l'aplicació que tenen a l'aula i en un entorn d'aquestes característiques.”

Aquest domini de la tecnologia i les seves possibilitats dintre del camp de l'educació, és el que permet al professorat aplicar les diverses estratègies educatives pròpies de la docència virtual per tal de desenvolupar una acció docent de qualitat. Les estratègies són diverses i de diferent caràcter, depenent del rol que adopte el docent en cada moment i d'allò que es vol aconseguir. Ús del tauler d'anuncis com a
eina principal de comunicació El tauler d'anuncis serà l'eina principal de comunicació unidireccional cap a l'alumnat. En aquest s'enviaran tots els missatges dirigits a l'aula en general, i per tant són d'interès general per als estudiants. Els missatges es poden classificar bàsicament en:

Missatges de benvinguda a l'inici del curs,
Missatges d'introducció de cada activitat,
Missatges de seguiment,
Missatges de finalització i de valoració,
Missatge d'acomiadament de l'assignatura. Benvinguda Benvolguts/des alumnes,

Avui és el primer dia oficial del curs, comencem des d'aquest moment a treballar tots junts per aconseguir els objectius marcats per al curs.

Primer de tot m'agradaria presentar-me com a la vostra guia durant aquestos mesos. El contingut del curs el treballarem entre tots, però sereu vosaltres qui fareu possible que aquest contingut es transforme en coneixement, la meva tasca serà la d'introduir-vos en les activitats i acompanyar-vos durant tot el procés d'aprenentatge.

Estaré sempre disponible per qualsevol dubte o problema que tingueu en cap moment, sóc conscient què treballar virtualment pot resultar de vegades estressant i descoratjador, per això m'agradaria insistir en que no dubteu en dirigir-vos a mi davant qualsevol entrebanc que us aparega.

Al llarg d'aquest curs de sensibilització ambiental treballarem diversos aspectes en vers a la comprensió, la gestió i la preservació del medi ambient. Ho farem a partir de diferents blocs temàtics, formats per una seqüencia d'activitats integrades entre elles i que seran l'eina per introduir el contingut. No obstant, en propers missatges us explicaré amb més detall el procediment de treball del curs.

Per últim dir-vos que estigueu atents/es al teuler d'anuncis de l'aula, ja que és a partir d'aquest espai on em comunicaré amb vosaltres.

Així doncs, comencem! Seguiment Estic seguint amb gran interès les vostres aportacions a la wiki de l'aula de l'activitat 2. He de dir que he vist eleccions molt interessants sobre les plantes de tractament de residus. No us heu limitat als clàssics i heu optat per anar un poc més enllà i investigar alguns tractaments poc habituals o poc coneguts. Aquesta diversitat anirà en favor vostre ja que coneixereu alternatives a les plantes de tractament tradicionals. A més, l'anàlisi que esteu fent d'aquestes, de moment està sent bastant crític i exhaustiu.

Seguiu amb aquest ritme i el resultat general serà molt satisfactori. Ànims que aneu per bon camí! Acomiadament Després d'aquests mesos de curs, ja l'hem finalitzat amb èxit per a tothom. Amb aquest missatge voldria agrair-vos a tots i totes l'esforç que sé que heu fet per adaptar-vos a aquest nou entorn d'estudi que és l'e-learning. Ball de tots plegats hem aconseguit crear un bon ambient de treball i una experiència d'aprenentatge fructosa i de qualitat.

Espere que hageu gaudit tant com jo d'aquest curs i que haja complert amb les vostres expectatives. Us anime a continuar formant-vos en el camp del medi ambient i a que no dubteu en fer més estudis via on-line, ara que ja teniu pràctica.

Vos desitge el millor i si em necessiteu, estic a la vostra disposició.

Una abraçada Facilitació de l'aprenentatge Per ajudar als estudiants en el seu aprenentatge és important tindre una presència constant i que aquests no es senten sol, el que es farà per atendre aquest assumpte serà:

Presentar els continguts gradualment i ordenada.
Respondre als dubtes i anticipar-se a aquests.
Presentar els recursos: primer a l'inici del curs (pla docent) i després en cada activitat.
Recordar dates o activitats
Orientació i pautes del treball virtual
Codificació dels missatges al tauler Resoldre dubtes Alguns de vosaltres heu fet arribar el mateix dubte al fòrum sobre el lliurament de l'activitat 2. No heu de fer cap lliurament al ELA, simplement us avaluaré allò que tingueu fet a la wiki del aula, dintre del vostre apartat de grup. L'últim dia que teniu per editar el vostre treball és l'ultim dia de l'activitat, fins a les 24h, a partir d'aquest moment no es tindrà en compte qualsevol modificació més. Així que assegureu-vos bé que tot ha quedat com voleu abans d'aquesta hora. Recordatoris Breument, recordar-vos que demà finalitzem l'activitat 1 i que tots heu d'haver-me enviat la vostra presentació al ELA, ja que és obligatòria per a l'avaluació contínua.

Si teniu cap problema ho comenteu amb mi i trobarem una solució.

Salutacions. Dinamització de la interacció Per potenciar la interacció dels alumnes entre ells i entre l'aula es recorrerà a les següents estratègies:

Animar a plantejar els dubtes a l'aula i a resoldre'ls entre els alumnes.
Plantejar una presentació de l'alumnat a l'aula a principi de curs.
Suggerir l'ús de les eines de la plataforma. Animació a la interacció Com que molts de vosaltres sou principiants en l'educació virtual, vull animar-vos a que feu ús del fòrum de l'aula per expressar els vostres dubtes i preocupacions al llarg del curs. Veureu com la majoria de vegades, entre vosaltres mateixos us resoleu els dubtes, ja que pot ser alguns hageu tingut el mateix problema i hagueu trobat una solució i la podeu compartir.

Penseu que sou un grup, que no estudieu assoles, tot i que no ho semble,. Per aquest motiu és molt important que compartiu qualsevol inquietud entre vosaltres.

En tot cas, sempre estaré atenta als vostres missatges al fòrum per ajudar-vos quan ho necessiteu. Presentació de l'alumnat Per conèixer-vos entre vosaltres, és interessant que feu una breu presentació al fòrum aquests primers dies de curs, explicant una mica qui sou, què esteu fent ( si treballeu o no, etc.), per què esteu fent aquest curs, etc. No cal que explique la vostra vida, simplement és per familiaritzar-vos els uns amb els altres.

Teniu una carpeta amb el nom de Presentacions al fòrum per que envieu allí els vostres missatges. Guiar el procés dels estudiants Un dels rols més importants del docent virtual és el de guiar l'estudiant en el seu procés d'aprenentatge, i per a aquest tasca, es fan servir diverses estratègies. En aquest cas les que es faran servir són:

Orientar als alumnes sobre les activitats i el seu procediment.
Realitzar una retroacció personalitzada i general després de cada activitat.
Mantenir una constància en els missatges al tauler. Retroacció general Desprès d'haver finalitzat l'activitat 2, vull comentar-vos que en general tots heu fet un treball fantàstic. Encara he de llegir amb deteniment tots els treballs, però la primera impressió és molt bona. Es nota que heu fet un gran esforç i això es nota en el resultat.

Quan tinga les valoracions finals, us ho faré saber.

Enhorabona! Estratègies de motivació de la interacció a l'aula A l'entorn virtual és fonamental la interacció del alumnes a l'aula, que aquests es senten còmodes per participar-hi i que s'animen a formar part del grup sense pors. Per aquest motiu, el docent ha de buscar la manera de promoure aquesta participació mitjançant diverses estratègies que té a l'abast. En el cas que ens ocupa, es faran servir les següents estratègies. Creació d'un ambient agradable i de confiança Mostrar-se disponible i proper
Respondre ràpidament als estudiants
Fomentar el sentiment de grup
Fer servir un llenguatge correcte però familiar i amb un to positiu. Potenciació de la interacció Proposar activitats alternatives voluntàries.
Afavorir l'aprenentatge participatiu i de col·laboració.
Atenció al fòrum: seguiment i resposta als dubtes platejats. Moderació dels espais de debat Proporcionar pautes de participació al debat
Donar instruccions de l'activitat
Adquirir un el rol d'observador del debat
Enviar missatges de seguiment i encoratjament
Fer una valoració final generalitzada Promocionar el treball en grup Mostrar suport a l'equip de treball
Regular el treball de l'equip
Enviar missatges a l'espai de grup Si teniu cap altre dubte més, no dubteu en fer-m'ho saber, sabeu que estic a la vostra disposició.
Proximitat i disponibilitat Resposta ràpida Benvolguda Marta,

Respecte al teu missatge que m'enviares ahir (3 de març), em dispose a respondre als teus dubtes. Llenguatge proper i possitiu Ja sé que aquests dies estic sent una mica pesada, i que us estic bombardejant amb missatges, però es que vull deixar-ho tot clar respecte al debat, ja que aquest és el primer que feu al curs. Us promet que per a aquest cap de setmana us deixaré tranquils. Pautes de participació del debat Per crear un debat de qualitat, cal seguir unes normes, en aquest cas seguirem les que proposen Romau i Guitert al seu treball “La docència en línia: de la teoria a la pràctica”

Definir clarament el tema del missatge per facilitar l’organització dels missatges segons el focus temàtic, d’una manera no lineal, i així promoure un debat més constructiu.
Intentar ser concís i concret per agilitzar la dinàmica de l’intercanvi.
Enviar missatges clars i centrats en el focus temàtic en què es participa, buscant la confrontació positiva amb els companys i companyes en general i facilitar la discussió constructiva. Sobretot, s’han d’evitar els discursos excessivament llargs.
Argumentar l’acord o el desacord citant fragments clau del missatge al qual fem al·lusió.
Utilitzar un llenguatge correcte, però no massa formal, i deixar de banda l’argot i paraules malsonants. La utilització d’exemples o situacions viscudes afegeix realisme al debat i n’augmenta la intensitat i la comprensió.
Tenir el màxim respecte per les opinions dels altres participants.
Un missatge massa llarg provoca cansament en el seguiment del fil de la conversa, per la mateixa raó, cal evitar incloure-hi arxius adjunts.
Rol del docent Durant aquest debat, jo faré d'observadora passiva, en tant no hi hagi cap comentari a fer, sempre a nivell de funcionament del debat i mai prenent part en ell. En tot cas, qualsevol comentari que faça, serà al tauler de l'aula, mai dintre del debat. Regular el treball del grup Benvolguts Marta i Andreu,

Estic seguint el vostre treball i he observat que aneu una mica endarrerits en la vostra wiki i que la vostra comunicació és poc fructífera. Sols vull recordar-vos que la comunicació entre vosaltres és fonamentat per fer un treball de qualitat i cohesionat. Per això us recomane que prengueu més atenció als missatges del company i que tracteu de respondre el que diu i amb la màxima brevetat, per agilitzar l'avanç de la vostra feina.

Per últim, recordar-vos que sols queden dos dies per finalitzar l'activitat, però estic convençuda que amb una mica d'espenta podreu recuperar el temps. Activitats voluntàries Sóc conscient de la feina que teniu pendent, però com sempre hi ha algú que vol més, us propose una activitat alternativa i voluntària. Aquesta no contarà en l'avaluació, però us pot resultar interessant.

Es tracta de crear un pòster informatiu divulgatiu sobre el tractament del tipus de residu que hageu triat treballar en la wiki. Es tracta de que aquest pòster el puga entendre tothom, el públic en general, per tant no ha de ser massa tècnic o especialitat. Es pòster els publicarem al blog de l'aula perquè tots puguen veure'ls.

Podeu fer servir glogster, walwisher o qualsevol altra eina semblant que conegueu. Bibliografia Guitert, M.; Romeu, T. (2011). La formación en línea: un reto para el docente. Cuadernos de pedagogía, 418, 77-81.
Guitert, M.; Romeu, T.(2012). La docència en línia: de la teoria a la pràctica.
Pérez-Mateo, M.; Guitert, M. (2010). Aprendre i ensenyar en línia.

Bautista, G.; Forés, A. (2005). Les funcions i les tasques de la docència amb TIC.

Benito D. (2009). Aprendizaje en el entorno del e-learning: estrategias y figura del e-moderador.

Muñoz, P.; Gonzalez, M. (2009). El desafío de ser profesor on-line. Funciones y competencias del docente universitario en entornos teleformativos. En: P. Muñoz; M. González (2009): El diseño de materiales de aprendizaje multimedia y las nuevas competencias del docente en contextos teleformativos. Madrid: Bubok publishing.
Full transcript