Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Gjendja ekonomike në Kosovë - Krahasim me vendet e rajonit

No description
by

Elvir Avdijaj

on 16 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Gjendja ekonomike në Kosovë - Krahasim me vendet e rajonit

Gjenda ekonomike në Kosovë - Krahasim me vendet e rajonit
Faza emergjente
Faza e parë
Faza e dytë
Ka filluar menjëherë pas mbarimit të luftës në vitin 1999-2000
Është ndihmuar dhe furnizuar me mallra të importuar
Po ashtu në këtë fazë ka pasur investime materiale apo te drejtpërdrejta
Agjencia Evropiane për Rindërtim (AER)
Ekonomia e Kosovës
Kosova ka një ekonomi të re dhe dinamike
Transformuar nga një ekonomi centraliste e dirigjuar në një ekonomi të hapur të tregut
Kosova vazhdon me një program te përshpejtuar te privatizimit.
Në Evropën Juglindore ekonomia e Kosovës është bërë pjesë e integrimeve ekonomike të këtij rajoni
Faza e rindërtimit
Ndërtimit institucional apo kapaciteteve institucionale
Kjo fazë ka zgjatur nga viti 2001-2005.
Faza e ardhshme (investimeve)
Faza e tretë
Faza e përgatitjes apo përshtatjes së legjislacionit me standarde evropiane
Investimet të drejtpërdrejta kapitale në ndërtimin e kapaciteteve prodhuese të bujqësisë.
Është për të theksuar se i tërë procesi i ri-mëkëmbjes së bujqësisë së Kosovës është përcjellur nga institutet bankare.
Maqedoni
Mali i zi
Shqipëri
Kosovë
-Inflacioni:
3.27%
2.56%
2.52%
5.6%
-GDP:
3,815 miliard ($)
4,652 miliard ($)
7,125 miliard ($)
4,850 miliard ($)
Punan:Elvir Avdijaj
Blerta Lataj
Doarsa Gjonbalaj
Fatma Drenica

Mentori: Prof. Blerand Kadrijaj
Papunësia
paraqet përqindjen e të papunësuarve nga tërë kapaciteti i fuqisë punëtore në një territor të caktuar brenda një vendi apo në tërë vendin.
Shkalla e papunësisë është një tregues i mirëqenies ekonomike në përgjithësi.
UNDP e ka publikuar ‘Raportin e zhvillimit njerëzor në Kosovë 2014’, me temë migrimi si forcë për zhvillim, sipas të cilit papunësia është një nga shkaktarët kryesor që ka ndikuar në këtë fenomen.
Papunësia e të rinjve është shumë e lartë në shumë vende evropiane apo më mirë të them në vendet e Bashkimit Evropian, p.sh ne Spanje 60% e te papunësuareve jane të rinje, ndersa Suedia ka papunësine e të rinjve mbi 25%.

Bruto Produkti Vendor eshte treguesi kryesor dhe me i rendesishem makroekonomik ne sistemin e llogarive kombetare, i cili paraqet rezultate finale te prodhimit me te gjitha aktivitetet e njesive prodhuese rezidente.
Sipas te dhenave te Bankes Boterore varferia ne Kosove eshte 29.7%, derisa varferia ekstreme 10%. Varferia ekstreme sipas BB-se perkufizohet si jetesa me me pak se 2.5 euro ne dite.
Te dhenat e fundit te Agjencise se Statistikave te Kosoves tregojne se BPV-ja ka arritur ne 5 miliarde e 326 milione euro, gje e cila qe nga viti 2008 ka shenuar rritje.
Inflacioni:
Ne vitin 2007 eshte arritur niveli me i larte i inflacionit gjate dhjetevjecarit te fundit: 10.5%
Inflacioni duket nje problem i rendesishem ne Kosove, duke qene se luhatjet gjate dhjete vjeteve te fundit kane qene te medha.
Pergjithesisht, nje norme e qendrueshme inflacioni, eshte e deshirueshme, me qellim rritjen graduale te ekonomise.
Full transcript