Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Struktura e atomit dhe bërthama e tij

No description
by

Urim Hajdini

on 10 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Struktura e atomit dhe bërthama e tij

-Bërthama dhe forcat bërthamore Struktura e atomit dhe bërthama e tij Ndërtimi i bërthamës -Bërthama e atomit është pjesa qendrore e atomit.Në të është përqendruar pjesa më e madhe e masës së atomit dhe ajo është e ngarkuar me elektricitet pozitiv.Dihet se bërthama atomike përbëhet nga protonet dhe neutronet,të cilat paraqiten me një emër të përbashkët - nukleone.
Protonet janë grimca të elektrizuara me elektricitet pozitiv ndërsa neutronet nuk janë fare të elektrizuara Numri i protoneve dhe neutroneve në bërthamën atomike ndryshon.Kështu ,psh. atomi i hidrogjenit ka vetëm 1 proton në bërthamë ,atomi i heliumit 2 protone dhe 2 neutrone , ndërsa njëri nga atomet e uranit ,i cili është i fundit në sistemin periodik të elementeve , ka 92 protone dhe 146 neutrone në bërthamë. Numri i protoneve në bërthamën atomike shënohet me Z dhe quhet numri atomik , ndërsa numri i përgjithshëm i nukleoneve në bërthamën e atomit shënohet me A ,dhe quhet numri i masës. Numri i masës së një elementi paraqet shumën e numrit të protoneve Z ,dhe të numrit të neutroneve N në bërthamë për elementin e dhënë ,do të thotë :

A = Z + N

Ose simbolikisht ,bërthama paraqitet në këtë formë: Bërthamat të cilat kanë numër të njejtë protonesh Z , por numër të ndryshëm të masës A - pra numër të ndryshëm neutronesh (N = A - Z),quhen izotope. Elemente të ndryshme kanë numër të ndryshëm izotopesh.Kështu p.sh., hidrogjeni i ka tri izotope : protonin , deuteriumin dhe triciumin.
Full transcript