Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Official of Envienta

No description
by

Máté Molnár

on 27 April 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Official of Envienta

Weboldalunk:
www.envienta.com

Üdvözöllek az
Tudástárban!

A továbbiakban lépésről lépésre megismerheted, hogy kik vagyunk, mit csinálunk és hogy mi a célunk!

Teljen tartalmasan az időd!

Mielőtt részletesen bemutatjuk a közösséget, vegyünk át pár meglévő illetve új fogalmat és kifejezést.
Az alternatív pénz esetenként szükségpénz többféle fizetőeszköz neve, melyek közös jellemzője, hogy bizonyos körülmények között a hivatalos pénz helyett felhasználható.

Lényeges a hivatalosnak számító pénzhez képest az árfolyama, beváltási aránya. Általában gazdasági válságokhoz köthetőek, ami összefüggésben van azzal, hogy a hivatalos pénz kiadását monopóliumként kezelik.


Azért van szükségünk több alternatív fizetési rendszerekre, hogy ha az egyik meghibásodik és már nem működik, akkor legyen egy kitérő, hogy krízis esetén az egész rendszer ne dőljön össze.
Alternatív pénz
Robotika
A robotokkal rendszerint olyan munkákat végeztetnek, amelyek túl veszélyesek vagy túl nehezek az ember számára (például nukleáris hulladék megsemmisítése) vagy egyszerűen túl monoton, de nagy pontossággal végrehajtandó feladat, ezért egy robot sokkal nagyobb biztonsággal képes elvégezni, mint az emberek (például a járműgyártás területén).
A "Big Data"
A Big Data a cégek, az intelligens hálózatok, a magánszektor és az egyéni felhasználók által világszerte és napi szinten előállított óriási adatmennyiséget jelenti. Strukturáltan és kielemezve ez a rengeteg információ nagy hasznot hozhat a cégek és ügyfelek számára.
A magánélet és a munka területén egyaránt jelen lévő digitalizáció egyre növekvő adatmennyiségeket eredményez. Exabitek, zettabitek, yottabitek – a hangzásuk alapján akár egy sci-fiből is származhatnának ezek a kifejezések, ám valójában ezek lesznek a jövő adatméretei, ahogy az adatok mennyisége folyamatosan növekszik.


Az egyik legfontosabb trend, a jövő útja


Persze vannak teljesen egyértelmű felhasználási területek, az egészségügyben használt informatikai rendszerek hatékonysága ugrásszerűen nőhet meg, ha a páciensekről több információ kerül rögzítésre, és adott az a rendszer is, ami ezeket feldolgozza. Ehhez kapcsolódóan az egészségbiztosítók munkája is jelentősen megváltozhat, ha a kockázatok felmérését komplex informatikai rendszerek segítik. De a biztosítás kapcsán akár a sofőrök vezetési szokásaira is lehet gondolni; a határ tényleg a csillagos ég.
3D nyomtató
A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. A 3D nyomtató additív gyártási eljárás, vagyis vékony rétegek lerakásával készít tárgyakat szemben a hagyományos megmunkálással, melynek során egy nagyobb nyers darabból választják le a felesleges anyagot és a megmaradó rész lesz a kész termék. Amióta a 3D nyomtatás előtérbe került, az additív gyártás ellentétjeként a hagyományos eljárást szubtraktív gyártásnak is szokták nevezni.


3D számítógépes modellek
Az additív gyártási eljárást megelőzi a digitális modell készítése. Ezt egy számítógéppel segített tervező (CAD) vagy egy 3D animációs szoftver segítségével lehet felépíteni. Meglévő testről 3D szkenner segítségével is készíthető digitális modell.

A leggyakoribb adatformátum a CAD szoftver és a 3D printer között az STL (Standard Tessellation Language / STereoLithography) fájl, mely a térbeli test felületét apró közelítő háromszögekre bontva tárolja. Minél kisebbek a háromszögek, annál pontosabb a közelítés. A színes 3D nyomtatók bemeneteként a VRML formátumot használják, ez ugyanis nemcsak a geometriai formát, hanem a színeket is tartalmazza.
Nyomtatás
Nyomtatáskor a gép beolvassa a modell adatait és sorban egymásra illeszkedő rétegeket képez folyadékból, porból vagy sík lemezekből, ilyenformán fokozatosan felépíti a modellt a metszetekből. Ennek a módszernek legnagyobb előnye, hogy majdnem minden formát vagy geometriai testet elő tud állítani. A nyomtató felbontását a rétegek vastagsága és a réteg síkjában a szokásos dpi-ben vagy mikrométerben (μm) adják meg. A szokásos rétegvastagság körülbelül 100 μm (0,1 mm), de vannak olyan nyomtatók, melyek 16 μm vastag rétegeket képeznek.

Készremunkálás
A nyomtató felbontása több alkalmazás esetén elegendő pontosságú felületet hozhat létre, ha azonban ennél pontosabb alakra van szükség, a modellt a felbontásnak megfelelő ráhagyással kell kinyomtatni, majd a felesleges anyagot hagyományos szubtraktív technológiával kell eltávolítani.

Néhány additív gyártási technológia kétféle anyagot használ fel az alkatrészek előállításához. Az első anyag képezi majd az alkatrészt, a másik a nyomtatás alatt egyes részek alátámasztására szolgál csupán. A támasztó anyagot az eljárás befejezése után leolvaszthatják vagy leoldhatják oldószerrel vagy vízzel.
A nanotechnológia gyűjtőnév az alkalmazott tudomány és technika széles területeit fedi le; olyan eszközök készítését és ezek háttérismereteinek kutatását jelenti, melyek méretei az atomok méretének nagyságrendjeivel egyeznek, tehát legfeljebb néhány száz nanométeres tartományba esnek.

A nanotechnológia feladata tehát az anyag tulajdonságainak befolyásolása, meghatározása, eszközök készítése 100 nanométernél kisebb léptékben.


A nanotechnólogia magában foglalja olyan fizikai, kémiai és biológiai rendszerek előállítását és alkalmazását, amelyek nagysága egy atom vagy molekula méretével vethetők össze, valamint a kapott nanostruktúrák beépítését nagyobb rendszerekbe.

Az újszerű anyagok, folyamatok és jelenségek felfedezése nanoskálán, valamint a kutatáshoz szükséges új kísérleti és elméleti technikák fejlődése lehetőséget teremtenek újító nanorendszerek és nanoszerkezetű anyagok előállításásra.
Nanotechnológia
Az okos otthonok kényelmes környezetet teremtenek a családok részére, mindemelett biztonságossá és energitakarékossá teszik a házat. Az okos otthonok kialakításához olyan megoldásra van szükség, amely összehangolja különböző gyártók termékeit. Ilyen például a KNX/EIB, a LON, vagy az io-homecontrol rendszer.

Az io-homecontrol® protokollt neves gyártók fejlesztették ki közösen, kielégítve az egyre erősödő piaci igényeket. Így a különböző gyártók termékei összhangban működnek egymással, rádiós kapcsolaton keresztül működtetik a ház egész területét, legyen szó nyílászárókról, árnyékolókról, fűtésről, klímáról, világításról, garázs- és kertkapukról vagy egyéb műszaki eszközről. Maga a rendszer nyitott, további gyártók, vagy cégek is kapcsolódhatnak a fejlesztéshez és alkalmazáshoz.
Az intelligens otthon technológiát alkalmazó berendezések működtetése egyszerű: történhet távirányítóról, vagy akár a saját számítógépünkről, okostelefonunkról is. Az okos otthon automatikusan alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, így hozzájárul a ház energiatakarékos működtetéséhez. Például télen jelentős mértékben csökkenthető a fűtési költség, ha napközben a nap energiáját a helyiségek fűtésére hasznosítjuk.


A távirányítóról küldött parancs végrehajtásáról mindig visszajelzés érkezik, így mindig biztosak lehetünk, hogy például az ajtó, vagy a kapu bezárt. Létrehozhat előre beprogramozott forgatókönyveket, például nyáron, hétközben reggel 7:00 órakor a redőnyök felhúzódnak, az ablakok résnyire kinyílnak, a kávégép bekapcsol, megszólal a kedvenc rádióadónk stb. Mindez automatikusan. Ilyen az okos otthon, figyelmebe veszi az ottlakók igényeit, könnyen programozható és bővíthető, kényelmet, biztonságot és energiamegtakarítást nyújt.
Okos otthonok
A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, amelyből energia nyerhető ki, és akár naponta többször ismétlődően vagy folyamatosan rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül újratermelődik.
A megújuló energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, tehát alkalmazásuk nem rombolja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségeit.
A szél- és napenergia-technológiák alkalmazása lehetőséget ad arra is, hogy az ember saját maga állítsa elő az otthonában használt villamos energiájának, üzemanyagának és vizének egy részét vagy akár egészét. A fosszilis tüzelőanyagoktól való elhatárolódás különösen fontos, a globális felmelegedés vélelmezett megállítása és a károsanyag-kibocsátás mérséklése végett.
Megujúló energiaforrások
Akvapónia
Az
akvapónia
szó sokaknak különböző jelentést hordoz, de alapvetően a haltenyésztés és növénytermesztés egy szimbiotikus rendszere.

Az
akvapónia
kifejezés az akvakultúra és a hidropónia szóból ered. Ha kombináljuk a kettőt, a növényeknek felesleges víz, amit a gyökerek már megszűrtek visszakerül az akváriumba míg az akváriumi koszos víz egy biotechnológiai módszerrel (Nitrogén körforgás) a növényeknek számára tápanyagdús életforrást jelent. A növényeknek az eddigi vízhasználat tizede elegendő.Akvakultúra:
(más néven vízművelés) tengeri és édesvízi növények és állatok kontrollált körülmények közötti tenyésztését jelenti

Nitrogén körforgás:
Az adott élőlények anyagcseréjében résztvevő N formációk (pl.:
NH3
-
NO2
-
NO3
)


Ahogy a víz végigfolyik a tárolón, a növények gyökerei és az ott található baktériumok kiveszik a tápanyagot a vízből. Ez a folyamat egyszerre táplálja a növényeket és tisztítja a vizet.
Az így megtisztult víz visszafolyik a halak tartályába.


Az előbb kifejtett fogalmakra és kifejezésekre alapozva ismerjük meg az újakat is
Robotika
Nanotechnológia
3D Nyomtatás
Szenzorok
Robotika
Alternatív Pénz
Okos otthon
Megújuló energiák
Okos kertészet
Értékek
Peer-to-Peer
(P2P)


A hálózat a rajta történt pénzügyi tranzakciók (Tx) egy csoportját blokkokba foglalja, a blokkok pedig egymásból következő láncot alkotnak (
Blockchain
). Ez a Bitcoin főkönyve, ahol az összes tranzakció folyamatában látható, vagyis bármelyik bitcoin fogadó címet végigkövethetjük egészen a keletkezésének pillanatáig. A Blockchain teljesen publikus, akár valós időben is nézhetjük, milyen pénzek hova mozognak, csak azt nem tudjuk, melyik cím mögött ki áll, mint tulajdonos. Az anonimitás biztonságát a név nélkül generálható számtalan cím adja.
A Bitcoin főkönyve
(Blockchain)

Big Data
A Big Data az emberek tényleges viselkedéséről szóló információkat tartalmazza. Az adathalmaz elemzése segíti előre jelezni a várható viselkedést.
Kapcsolatrendszerekre épül, főként az emberi kapcsolatokra (szemben korábbi módszerekkel, melyek kihagyták az emberi tényezőt). Igazán nagy mennyiségű adathalmaz esetében a statisztika jelentősége elveszik, hiszen szinte minden adat relevánsnak minősíthető. Az adathalmaz társadalomkutatásra is felhasználható – összesített fogalmak helyett az egyének kapcsolatrendszereit helyezi előtérbe – a megszemélyesítés is egyszerűbb így.

Mire jó a ’Big Data’?
Az adathalmazok elemzése során személyi adatokat használunk fel, így az adatvédelem kulcskérdés.
Szintén nagy segítség lehet az olyan problémák kezelésében, mint a vírusok terjedésének megállítása vagy a globális felmelegedés mérséklése.
Az adat annál többet ér, minél szélesebb körben lesz megosztva, tartózkodni kell azok raktározásától.
Az adatok megosztott formában sokkal erősebbek, megvédik az egyéneket az adataik központosításától.
Nagy adat
A kinematika (mozgástan) a fizika azon részterülete, amelynek feladata a mozgások leírása. A mozgástant hagyományosan a mechanika tudományágába soroljuk, de feladata alapvetően matematikai jellegű.
Kinematika
Mozgástan; a testek mozgását és a rájuk ható erőket vizsgáló tudományág.
Dinamika
Ezekre a kérdésekre szenzorok által mért adatok alapján tudunk választ adni. Ezek az adatok eljuthatnak a számítógépeinkre, tabletünkre, mobil telefonunkra szenzorhálózatok segítségével, kapcsolódva a hagyományos hálózatokhoz. A nagy tömegben begyűjtött adatok intelligens kiértékelésével olyan adatokat és összefüggéseket vagyunk képesek feltárni, melyeken alapulhat pl. egy automatikus öntözőrendszer, egy hőmérsékletet szabályozó szolgáltatás vagy egy üzemi termelésirányító rendszer működése.
Szenzorok és Szenzorhálózatok
(Big data)

Ember-számítógép interfészek
Az Intelligens ember-számítógép interfész lehetővé teszi a különböző intelligens eszközök közötti kapcsolatot
annak érdekében, hogy kövessék a fogyasztók tevékenységeit, és azonnal reagáljanak az igényeiknek megfelelően.

Az egészséges életmód szolgáltatás például az összes digitális eszközön (mobil eszközök, televíziók, autó,
számítógép, tevékenység-monitorok) egyszerre s összehangolva működik. A valós idejű viselkedés-megfigyelés
megállapítja, hogy mikor és milyen készüléken keresztül kell a felhasználónak tájékoztatást, emlékeztetőket és
bátorítást adni.
A kifejlesztett technológia alapja a sok-eszközös interfész technológia, valamint a valós idejű fogyasztói
magatartást értelmező technológia. Számos új eszközre is kifejleszthető, s ezek lehetővé teszik, hogy különféle
használati tárgyak megfelelő interfészek csatlakozhassanak a felhő szolgáltatásokhoz.
Felhasználóbarát rendszerét ráadásképpen arra is fel lehet használni, hogy ellenőrizzék és optimalizálják a
háztartási energiafogyasztást. Az ilyen típusú interfészek a felhasználó rendelkezésre tudnak állnak bármilyen
esetben és komplexitást tudnak nyújtani a mindennapokban. A legtöbb eszköz, amelyet használunk naponta - például egyes
mobiltelefonok, tablettek, laptopok, háztartási gépek, autós információs rendszerek és műholdas navigációs
rendszerek - végül ugyanazon a felületen fognak futni. Az interoperabilitás ezen eszközökön jelentősen javítja
a felhasználói élményt.
Nyomás-, mozgás-, távolság-, hő-, elektromos- és mágneses tér érzékelés


Amit érzékelhet: fény, mozgás, mágneses tér, távolság, gyorsulás, páratartalom, hőmérséklet, nyomás, érintés, stb. A fizikai, kémiai vagy biológiai változásokat elektromos jelekké alakítják.
A vezeték nélküli szenzorhálózatok nagyszámú szenzorokból
állnak, amelyek feladatukat (környezeti felügyelet, háztartásbeli ellenőrzések stb.) elosztott környezetben hajtják végre. A szenzorok a hálózat csomópontjainak tekinthetőek, képesek korlátozott mennyiségű információ feldolgozására, továbbá vezeték nélküli kommunikációra.
Szenzorok
A szenzor olyan eszköz, amely egy fizikai mennyiséget (pl. hőmérséklet,
távolság, nyomás) a vezérlés- és szabályozástechnikában jobban felhasználható, jobban
kiértékelhető (általában elektromos) jellé alakít át. Több mérő és kiértékelő komponensből álló rendszer esetében szenzorrendszerről, míg egy eszközbe épített többféle (hőmérséklet, páratartalom, gyorsulás, stb.) szenzor esetében multiszenzorrendszerről
beszélünk. Itt az egyes komponensek általában moduláris felépítésűek.
Szenzorhálózatok és RFID rendszerek
A szenzorhálózat fogalma alatt mi elsősorban, egy nagyszámú szenzor tag-eket tartalmazó
vezeték nélküli hálózatot értünk, ahol fontos paraméter, hogy a szenzorok rendkívül sűrűn
vannak kihelyezve az adott jelenség közvetlen körzetében. Szenzorok elhelyezése történhet a
determinisztikustól a teljesen véletlenszerűig.
Determinisztikus telepítés esetében a szenzorok a környezeti paraméterek, az alkalmazási
terület figyelembevételével előre megtervezett helyekre kerülnek elhelyezésre.

Az RFID rendszereket arra tervezték, hogy rádiófrekvenciás elektromágneses tereken
keresztül képesek legyenek különböző objektumok (tárgyak, élőlények) detektálásra,
automatikus azonosítására, nyomon követésére és a tag-ekről szerzett információk biztonságos tárolására és továbbítására.
Szenzor feldolgozó algoritmusok, vezetékes és vezeték nélküli hálózatok
Optika, bioelektronika


A modern optikai eszközök legfontosabb fényforrásai a lézerek. Olyan
kedvező tulajdonságai mellett, mint a nagy fényintenzitás vagy a jól kollimált
nyaláb, a lézerfényt elsősorban koherencia-tulajdonságai különböztetik meg más
fényforrások által kibocsátott sugárzástól.
Egy fényforrás (pl. lézer) alkalmazhatósága interferometrikus, holografikus
rendszerekben jelentős mértékben függ annak koherencia-tulajdonságaitól, ezért
szükséges azok ismerete a fényforrás jellemzéséhez.

A "Contour Crafting"


A lebontott épületekből származó ipari hulladék szennyezi a környezetünket, azonban a 3D-nyomtatással képesek vagyunk újrahasznosítani az építési hulladékot, új építési anyagokat létrehozva.
A Contour Crafting egy épület nyomtatási technológia, amely lehetővé teszi akár egy 200 négyzetméteres lakás gyors és hatékony
megépítését kizárólag gépek által, egyetlen nap alatt.
A nanotechnológia alapvető célkitűzése olyan parányi szerkezetek előállítása, amelyek rendelkeznek az
önszerveződés képességével, s az anyag tulajdonságainak molekuláris szintű szabályozásán nyugszanak. Bár a nanotechnológiára a 21. század ígéretes techno-lógiájaként tekintünk. Valójában ősidők óta létezik, hiszen az
élő szervezetek molekuláris nanotechnológiát alkalmaznak, bennük elsősorban fehérjékből felépülő, önszerveződő molekuláris gépezetek működnek.Megnyitja a miniatűr méretű tárgyak világának kapuját számunkra.
Egy nanométer a milliméter egymilliomod része. Az emberi hajszál átmérője ötezerszer nagyobb. A technológia
felhasználási területeinek száma vég nélküli. A nano-technológia jövőbeli fejlődése határozza meg a jövő
ígéretes iparágainak fejlődési irányait is. A Nanotechnológia lehetővé tesz teljesen új felhasználási
lehetőségeket,pl.forradalmi vál-tozáson mennek át a nanotechnológiával kezelt felületek, anyagok tulajdonságai.

Molekuláris anyagtechnológia
(Manipulated matter on small scale)
Felületkezelés
(surface coating)
Passzív házak
A passzívházban, szinte egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre. A
passzívháznál a hőveszteségeket minimalizáljuk és a belső - emberek, világítás, háztartási és technológiai
berendezések hőleadásából származó - hőnyereséget maximalizáljuk. A passzívházban a kellemes hőérzet aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható.

Passzívházak előnyei:
- Kellemes hőérzet
- Egész évben friss levegő minden lakóhelyiségben
- Extra kevés fűtési költség
- Környezetvédelem


Egy passzívház tervezésénél komplex szemléletmódra van szükség, hiszen egy passzív háznál a nívós építészeti
megjelenés és az építtető életmódjához igazodó kellemes élettér kialakítása mellett az energetikai szemlélet és
épületfizikai ismeretek is fontos szerepet játszanak.
Smart Home
Az okosotthon technikai megoldások együttese, amelyek többé-kevésbé egymással együttműködve lehetővé teszik a házban működő különböző rendszerek és alrendszerek központi irányítását. A technikai megoldások alapulhatnak elektronikán, építészeti megoldásokon, automatizáción, informatikán, távközlésen stb, ezek segítségével irányíthatják akár távolról, az interneten keresztül a hűtő- és fűtőrendszert, a garázsajtót, az ablakredőnyt, a különböző háztartási gépeket, a biztonsági rendszert stb.

A megújuló energiaforrások (a szélenergia, a napenergia, a vízenergia, az óceánból nyert energia, a geotermikus
energia, a biomassza és a bioüzemanyagok) a fosszilis tüzelőanyagok alternatívái, amelyek segítséget nyújtanak
az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez, diverzifikálják az energiaellátást, valamint
csökkentik a fosszilis tüzelőanyagok (különösen az olaj és a gáz) megbízhatatlan és változékony piacaitól való
függést.

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, amelyből energia nyerhető ki, és akár naponta
többször ismétlődően vagy folyamatosan rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb
néhány éven belül újratermelődik.
A megújuló energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel,
tehát alkalmazásuk nem rombolja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési
lehetőségeit. Szemben a nem megújuló energiaforrások (kőszén, kőolaj, földgáz stb.) használatával, nem okoznak
olyan halmozódó káros hatásokat, mint az üvegházhatás, a levegőszennyezés vagy a vízszennyezés.Megújuló energiák


Felelősségteljes létezés

A permakultúra kifejezés a "permanent agriculture", vagyis "állandó mezőgazdaság" szavakból származik. Az
emberi környezetet és az embert körülvevő és kiszolgáló mezőgazdasági rendszerek olyan elven való kialakítását
jelenti, mely gyakorlatilag lemásolja a természetben található fenntartható, vagyis önmagukat fenntartó
rendszereket állatok, növények és mikroorganizmusok segítségével.
Permakultúra
Likvid demokrácia
(döntéshozatal IoT alapokon)

Likvid demokrácia


A likvid demokrácia egy olyan szavazati rendszert takar, melyben a szavazatok szabadon átruházhatóak; ez a
bármikor leadható, visszavonható és átruházható szavazatok rendszere. A
likvid demokrácia a direkt és az indirekt demokrácia egyfajta "keveréke".

Ebben a rendszerben mindenki eldöntheti, hogy a saját véleményét szeretné-e kifejezésre juttatni, vagy inkább
másokat bízna meg önmaga képviseletével – utóbbi esetben azonban bármikor meg is gondolhatja magát (vagyis nem
kell kivárnia a következő választást), és azonnali hatállyal visszaveheti a választott képviselőjére átruházott
szavazati jogát. Ez tehát egy állandó mozgásban lévő folyamat: a szavazati jogosultságok, a szavazatok állandó
mozgása. Ezért nevezik folyékony, azaz likvid demokráciának (liquid democracy).

Az igazi demokrácia azt jelenti,
hogy a polgárok, ha akarnak, választási időszaktól függetlenül véleményt nyilváníthatnak a különböző témákban
ahelyett, hogy csak négyévenként, merő szimpátióból (vagy antipátiából), egy nem kötelezően megvalósítandó
pártprogramról szavazhatnának.


A likvid demokrácia éppúgy megvalósítható egy szervezeten belül, mint ahogyan az egész társadalomban is. A likvid
demokrácia bevezetéséhez nem kell társadalmi forradalmat csinálni, ez a jelenlegi rendszeren belül is
kialakítható.
Minden kérdésben mindenki közvetlenül szavazhat,
de megbízhat vele mást is. Témakör alapú képviseleti megbízás.
A képviselők szavazata akkora súllyal esik latba, ahány embert éppen akkor képvisel. A képviseleti megbízás, ami
bármikor visszavonható, áthelyezhető.
A likvid demokrácia célja, hogy a döntések ne a képviselők, választottak gyűlésein szülessenek, hanem hogy a társadalomban és a
szervezetekben is folyamatosan érvényesülhessen a részvételi és a bázisdemokrácia. Ez megnehezíti a döntéshozó
klikkek kialakulását, gyengíti a lobbicsoportok befolyását és a hatalmi erők visszaélési lehetőségeit.

Mivel ez egy számítástechnikai
rendszerrel működhetne ideálisan, ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani az adatbiztonsági kérdésekre. A jelenlegi kriptográfiai
titkosító eljárásokkal és decentralizált szerverrendszerrel már valóban jól és biztonságosan lehet működtetni
ezt a szoftvert.
Decentralizált infrastruktúra
(IoT alapokon)
Crowdfunding
(finanszírozás kapcsán)
Az Open Source a számítástechnika világában népszerű kifejezés. Jelentése: nyílt forráskód. Az ilyen programok forráskódjához bárki hozzáférhet és kedvére alakíthatja, módosíthatja.

A "szabad szoftver” elnevezés a felhasználók szabadságára utal. Azt jelenti, hogy a felhasználóknak szabad futtatni, másolni, közzétenni, tanulmányozni, megváltoztatni és tökéletesíteni a szoftvert.A forráskód ismeretében a felhasználónak joga van futtatni a programot bármilyen céllal, tanulmányozni a program működését, és a saját szükségleteihez igazítani azt.
Másolatokat tehet közzé barátai, vagy ismerősei segítése érdekében. Tökéletesítheti és eredményeit közzé teheti, hogy az egész közösség élvezhesse annak előnyeit.
“A szabad vagy nyílt forráskódú szoftverek (FLOSS) szabadon használható, másolható, terjeszthető, tanulmányozható és módosítható számítógépes programok. Ilyen például a GNU/Linux operációs rendszer és változatai (Ubuntu, Android okostelefon platform stb.), a Mozilla Firefox és Google Chrome böngésző, a LibreOffice (korábban OpenOffice.org) irodai csomag.”
A "szabad” nem feltétlenül jelent "ingyenest”: bárki bármennyiért árusíthatja a kérdéses programokat; az egyetlen feltétel, hogy a fenti négy alapjogot garantálja vevői számára.
Open Source
A sharing economy, magyarul 'közösségi gazdaság' egy olyan gazdasági és szociális rendszer, amely az árukhoz, a szolgáltatásokhoz, az adatokhoz és a tudáshoz közösségi hozzáférést tesz lehetővé, a felhasználók akkor jutahatnak hozzá a forrásokhoz, amikor épp szükségük van rá, anélkül, hogy meg kéne vásárolniuk.


Fontos sajátossága ennek a közösségi piactérnek, hogy elsősorban nem a profit mozgatja. A potenciális
szállásadók körében kisebbségben vannak azok, akik csak pénzért hajlandóak felajánlani ingatlanjukat, míg a
potenciális vendégek nagyobb részét egyáltalán nem riasztja el az, hogy esetleg hozzájáruljon a szállásadó
költségeihez.
Sharing Economy 2.0
Gondolkodásmód váltás


A paradigma jelentősége abban áll, hogy az ember néha krízisbe, konfliktusba kerül meglévő véleménye,
beállítottsága, hiedelmei, gondolatai, ismeretei stb. ellentmondásossága miatt, amelyet sokszor ezek átfogó
(paradigma-méretű) megváltoztatásával tud csak feloldani.A tudományok fejlődése szükségszerűen paradigmaváltásokkal jár, míg egy adott időpontban egymást nem kizáró,
több paradigma is lehet érvényben ugyanazon a területen, mint például az orvoslásban és gyógyításban, a
gazdaságtanban és a politikában, a számítástechnikában és a programozásban stb. (szemben a kizárólagosságra
törő ideológiákkal).


Paradigmaváltás
A fenntartható fejlődés az ember boldog és értelmes életvitelének előmozdítását és a közjó kiteljesítését célozza. Ám mindezt úgy, hogy a saját jólétét megteremtő generáció nem éli fel, nem meríti ki erőforrásait, hanem megfelelő mennyiségben és minőségben a következő generációk számára is megőrzi, bővíti azokat.

Fenntarthatósági törekvések


Előnyök:
- A csatlakozás bárki számára nyitott
- Nem kell beiratkozni az adott intézménybe
- Nincs létszámkorlát
- Nincs tandíj
- A kurzusok anyagai mindenki számára hozzáférhetőek
- A tanuló részéről a motivációra, és az önálló tanulás készségére, és aktív részvételére van szükség a kurzus
sikeres teljesítéséhez
Az Online oktatás evolúciója
A MOOC-ok megjelenése
(Massive Open Online Course)
A tárgyak előállításánál fontos kiválasztanunk a legmegfelelőbb anyagot. A 3D nyomtatókba, ún.
nyomtatószálat, azaz filamentet használnak.

A PLA a leggyakrabban használt, kiváló minőségű színes filament, ami egyaránt alkalmas kreatív és műszaki célokra is. Könnyű vele nyomtatni, megfelelő tálca előkészítés után akár hideg tálcára is nyomtatható és alacsony nyomtatási hőmérsékleten is szépen folyik.

Erős és rideg anyag. Az elkészült nyomtatványok rendkívül erősek és fényes felületűek.

Jelenleg ezek a legtöbbször használt anyagok,
melyeket könnyedén fel tudunk használni.

- FFF/FDM nyomtatás = extrudálás rétegről rétegre
- Hőre lágyuló (termoplasztikus) műanyagok használata.
- Legelterjedtebb: PLA= legjobb nyomtathatóság, felületminőség érhető el, már 50-60 fokon meglágyul
- Egyéb nyomtatóanyagok: ABS: acetonos utókezeléssel sima, csillogó felület hozható létre, kb 90 fokot bír ki a nyomtatott tárgy
- HiPS: kemény és ellenálló műanyag
- Soft PLA: lágy PLA keverék, kitűnő választás tömítések nyomtatására
- PLA 45 és PLA 90: 45 és 90 fokos hőterhelést bíró speciális PLA keverékek
- Gumi: soft PLA-nál keményebb és rugalmasabb
- Filaflex: rendkívül elasztikus és lágy, szilikonszerű anyag, nyomtatása nagyon nehéz
- PVA: vízben oldódó műanyag, támasztóanyag nyomtatásra ideális
- Colorfabb Woodfill: fa tartalmú nyomtatóanyag, mely PLA, PHA és nagyon finom fapor keverékéből áll, a nyomtatott tárgy felülete fa hatású lesz. Nyomtatása kezdőknek is ajánlott, könnyű, PLA-val megegyező tulajdonságok.
- Laybrick: homokkő hatású filament, nyomtatása kissé több szakértelmet igényel
- Colorfabb Bronzefill, Colorfabb Copperfill: fémtartalmú műanyag filamentek, nyomtatásuk PLA beállítással lehetséges, utólagos polírozással fényes, fémszerű felületet kapunk. Súlyra is fémnek érezzük a nyomtatott tárgyat.
Filament
A papírvékony napelemek ötlete után az egyik nagyszerű lehetőség a 3D-s nyomtatással készülő
napelemek fejlesztése, amivel szerte a világban kísérleteznek. Az egyik legfigyelemreméltóbb mind közül egy
ausztrál kutatócsoport munkája, kiknek már 2013-ban sikerült papírvékony, nyomtatható napelemeket alkotniuk,
melyeknek a hatásfokát azóta is igyekeznek növelni. A tervezők úgy vélik, hogy akár egész felhőkarcolókat is elláthatnak árammal a napelemeik, de egyelőre az
alacsonyabb kapacitású változat piacra történő gyártásában bíznak.
A 3D nyomtatott napelem előnye, hogy találmányukat egyenesen az építési anyagokba tudják nyomtatni, akár
üvegbe és cserépbe, ez pedig növeli a formatervezés lehetőségeit is. Mi több, az elemek kisebb tárgyakba,
például különböző technikai kütyükre is nyomtathatóak. A technológia titka a speciális „naptinta”, mely foglyul
ejti a napfényt. Az előállítása azért sem drága, mert a szilikon ára csökken, de a műanyag még olcsóbb, a nyersanyagok tehát költséghatékonyak. Az eszköz egyébként felhős időben is működőképes. Dolgoznak a hatékonyságon.

Nyomtatható szélturbinák
és napelemek
Az aeropóniás termesztés azon alapszik, hogy a növények gyökere nem földbe, vagy vízbe lóg, hanem egy tápanyagdús ködbe. Ez a technika akár tízezer főt is el tud látni friss, nem génmódosított zöldségekkel egy teljes éven át, igen jelentős vízmegtakarítással.


Az aeropóniás növénytermesztés, alkalmazható városokban, így akár helyben is meg lehet termelni a kívánt növényeket.

Ez egy teljesen vegyszermentes termelési mód, ami az egészségünknek is jót tesz.
Pl. 1 négyzetméteren 130-150 kilogram paradicsomot termelhetünk meg. Ennek megfelelően nem éljük fel a föld tartalékait, és így létrejön egy aktív környezetvédelem.

A technika eredete az űrkutatáshoz kötődik, hiszen a NASA már a 90'-es évek óta kutatja a föld nélküli növénytermesztést.

Az aeropóniás növénytermesztés egy új lehetőséget teremt a nagyvárosok növénytermelésében, illetve hozzájárul a mezőgazdaság világszínvonalú fejlődéséhez.
Aeropónia
Automatizálás
(Intelligens otthon)
A hidroponika vagy hidroponia a növénytermesztés azon módja, amely nem talaj közvetítésével, hanem tápfolyadék használatával működik.
A növény nem a talajban (azaz nem földben) növekszik, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban, mint például perlit, kavics vagy kőzetgyapot.

Bár természetes körülmények között a csapadék a termőföld közvetítésével dúsul tápanyagokkal és jut el a gyökerekhez, maga a talaj nem létszükséglet a növény fejlődése számára. Ha mesterségesen gondoskodunk a tápoldat gyökerekhez való eljuttatásáról, a termőföldre nincs többé szükség. Szinte bármely földben termő növény fejlődik hidroponikus körülmények között, de növényenként eltérő az alkalmazhatóság mértéke.
Hidrokultúra

A vizes, vagy földnélküli termesztési módszert hívjuk hidrokultúrás termesztésnek. Elszakadva a földtől és annak különböző negatív tulajdonságaitól rövidebb idő alatt gyorsabban, jobb minőséggel többet és gazdaságosabban termelhetünk.
Milyen növényt termeszthetünk vizes eljárással?

Zöldségfélék: paradicsom, paprika, uborka, tojásgyümölcs,sárgadinnye, bab, saláta, spenót, brokkoli stb.

Virágok: gerbera, szegfő, rózsa, inkaliliom, kála stb.

Gumós és gyökeres zöldségfélék:: retek, zöldhagyma, fokhagyma, burgonya, sárgarépa, petrezselyem stb.

Gyümölcsfélék : földieper, málna, szeder stb.
Távoli eléréssel bármikor élő információkat kaphatunk az épületről, nyitni vagy zárni tudjuk a helységeket, beriasztózhatjuk,
vagy áramtalaníthatjuk a lakást.

Külön figyelhetünk a füst- és szén-monoxid-érzékelőkre, melyek az épületautomatikai megoldásokat könnyedén integrálják a rendszerbe, így jelzés esetén azonnali értesítést adnak az eseményről, bárhol is tartózkodjon a tulajdonos. Az intelligens lakások számára különösen hasznos funkciók
lehetnek a kamera rendszerek, beléptető rendszerek, riasztó rendszerek vagy akár a tűz- és füstérzékelő
rendszerek.
Az intelligens otthonok egyik legfontosabb szempontja a felhasználók kényelme, de a rezsiköltségek is
drasztikusan csökkenthetők. Az intelligens rendszerek racionalizálják a helységek energiafelhasználását. Akkor működtetik a
gépészeti és egyéb eszközöket, amikor azokra valóban szükség van.
A hangvezérlés adta
komfortérzet, a telefonról vagy tabletről vezérelhető fűtés vagy világítás lehetősége, hogy milyen jó érzés az
ágyban pihenve vezérelni a redőnyt egy csodás reggelen.
Mobil alkalmazás

Szoftverrel teljesen intelligens otthont tudunk konfigurálni. Mobil alkalmazáson keresztül lehet kezelni mindent,
ami automatizálja az intellgiens otthont. Lehet szó zsalúziákról, lámpákról vagy fűtésről, a teljes rendszer
egyszerűen kezelhető okostelefonról vagy táblagépről. Otthonról és távolról is.
Webes felület.

Egy hagyományos böngésző segítségével vezérelhető az
intelligens otthon. Például bekapcsolhatjuk a fűtést szabadságról hazafelé tartva, vagy ellenőrizhetjük az irodából, hogy zárva van-e a garázsajtó.

Az intelligens otthon segítségével helyiségenként
részletesen megtervezhető a kivitelezés akár egy mobil
vagy iPad készüléken keresztül is. Az alkalmazás teljesen automatikusan kiszámítja, hogy mely intelligens
összetevőkre van szüksége.
HidropóniaA permakultúra definíciója Bill Mollison szerint:

" A permakultúra olyan mezőgazdasági termelő rendszerek tervezése, és működtetése, amelyek rendelkeznek a természetes ökoszisztémák változatosságával, stabilitásával és rugalmasságával. Az emberi közösségek és a természetes táj olyan integrációja, mely lakóinak biztosítani tudja az élelmet, energiát, lakást és egyéb anyagi, és nem anyagi szükségleteit.”
Ehető halakat nevelünk egy tartályban. A vízben levő halürülék tápanyagként szolgál a növényeknek.
Ezt a tápanyagokban gazdag vizet felpumpáljuk a növények tárolójába, amiben a növények gyökerei vannak.
A közösségi finanszírozás, adományozás (crowdfunding) egy olyan modell, amiben egymástól független személyek - akiket mindössze az köt össze, hogy hisznek egy projekt sikerében - saját hálózataikon keresztül, közös erőfeszítéssel járulnak hozzá egy kezdeményezés megvalósulásához.
2016
Crowdfunding oldalak (top 10):

https://www.kickstarter.com/
https://www.gofundme.com/
https://www.indiegogo.com/
https://experiment.com/
https://fundanything.com/en
http://www.funderhut.com/
https://www.patreon.com/
http://www.pledgemusic.com/
http://www.pozible.com/
https://www.backercamp.com


Az internethez hasonló módon felépített infrastrukturális hálózat. Kitüntetett csomópont nélküli, NEM hierarchikus rendszer. Sejtszerű együttműködési lehetőségeket foglal magába. A sejtek (emberek, csoportok, team-ek) kölcsönös bizalomra alapozva, kooperatívan együtt dolgoznak, megosztva az információt és a produktumokat egymással.
A peer-to-peer vagy P2P paradigma lényege, hogy az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül.
Peer-to-peer
Lakás megosztás
Autó megosztás
közösségi közlekeAdés lényege, hogy gyorsan, könnyen és új emberekkel megismerkedve utazz a városon belül a tömegközlekedés helyett. Az applikációk összehozzák a sofőröket azokkal, akik épp ugyanazon az útvonalon szeretnének eljutni A-ból B-be, mindezt lokáció alapon, valós időben keresve.
Szívességbank
Az emberek szívességeket tesznek egymásnak, vagy odaajándékozzák tárgyaikat egy nagyobb közösségen belül. Megszűnik a pénz szerepe, kizárólag az egymásért való munkálkodás a mozgatórugója a közösségnek.

A társadalmi méretű
paradigmaváltásra ezzel szemben akkor szokott sor kerülni, ha a lakosság nagy részében áll fenn hasonló
konfliktus, és csupán a hozzáállás megváltoztatásával – amely viszonylag kevés pszichikai energia ráfordítását
igényli – jelentős alkotó energiákat lehet az elérendő közösségi célokra felszabadítani.

Életrendünk akkor fenntartható, ha anyagforgalma körkörös, azaz illeszkedik a természet rendjébe. A fenntarthatóság elsősorban az erőforrásainktól függ.


A szél- és napenergia-technológiák alkalmazása lehetőséget ad arra is, hogy az ember saját maga állítsa elő az
otthonában használt villamos energiájának, üzemanyagának és vizének egy részét vagy akár egészét. A fosszilis
tüzelőanyagoktól való elhatárolódás különösen fontos, a globális felmelegedés vélelmezett megállítása
és a károsanyag-kibocsátás mérséklése végett.

A lengyelországi Poznan városában működő Omni3D cég olyan 3D-nyomtatott szélturbinát alkotott, melynek mérete bár kicsi, összehajtva egy hátizsákban is elfér, azonban képes 300W tiszta energia előállítására - ez pedig elegendő több okostelefon, laptop, égő és más kissebb eszköz energiaellátására.
A tervező csapat nyílt forrássúvá teszi az AirEnergy 3D terveit, hogy bárki építhessen működőképes miniszélturbinákat.

- Éves fűtési igény kevesebb, mint 15 kWh/m2/év
(ez kb. 1,5 m3/m2/év gázfogyasztásnak felel meg), melyet az ún. PHPP (Passivhaus Projektierungs Paket) energetikai számítással kell igazolni.

A PHPP számítás tulajdonképpen egy részletes ellenőrző és igazoló számítás annak bizonyítására, hogy a
tervezett épület megfelel a passzívház kritériumainak.Passzívház tervezése
Passzívház fűtési igényeAz okos házak legáltalánosabb alap funkciója az intelligens világításvezérlés, mely amellett hogy kényelmes kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára energiatakarékossági szempontból is fontos.
Egy okos ház esetén olyan központi rendszert telepítünk mely szabadon programozható, így a világításvezérlés egy magasabb színvonalra lépett. A programozás által elérhetővé váltak olyan funkciók is, melyeket eddig csak manuálisan tehettünk meg.
Az intelligens hűtési rendszerek által, jóval pontosabb hűtési értékeket tudunk beállítani, mint a hagyományos hűtési rendszerekkel. A helységekben elhelyezett termosztátok segítségével minden esetben mérni tudjuk mennyi hűtési igénye van az egyes szobáknak, így nem lép fel a túlhűtés lehetősége.
Hűtés

Világítás
Fűtés
Fűtési rendszerek szempontjából a beépített hőérzékelők elhelyezése az egyik legfontosabb alap kritérium. Érzékelő szenzorok segítségével képesek vagyunk a helységek különböző pontjairól hőmérsékleteket kapni, így az okos rendszerek szabályozni tudják az egyes fűtési körök működését. Amennyiben egy adott helység csak adott pontján van hűvösebb az intelligens központ segítségével lehetőségünk van csak az ahhoz legközelebb eső fűtőelemeket vezérelni.
Az okos házakban a megfelelő szellőztető rendszer és légtechnikai rendszer kialakítása és vezérlése ugyan olyan kulcsfontosságú mint az, hogy a fűtési és hűtési rendszereink megfelelően legyen beállítva. A szellőztetéstechnika egyik alap rendszere az automatikus hővisszanyerős szellőztető rendszerek fő célja az épület számára biztosítani a folyamatos friss és oxigénnel teli levegőt ezáltal biztosítva az épület használói számára a jobb közérzetet és magasabb teljesítőképességet.
Szellőztető rendszer
A mai intelligens épületautomatizált technológia fejlettsége lehetővé teszi számunkra épületünk funkcióinak hangutasítással történő vezérlését. Az előre programozott és felvett hangparancsok által vezérelni tudjuk a helységben található eszközöket.
Hangvezérlés
A nanotechnológiás felületkezelés lényege, hogy „alulról felfelé” építkezve, a molekuláris szinten érvényesülő sajátos fizikai-kémiai törvényszerűségeket felhasználva előre meghatározott, új tulajdonsággal bíró anyagokat állítson elő: pl. szemüveg, amely karcálló, vagy épp tükör, ami nem párásodik.


A nanotechnológiás felületvédelem éppen ezeken a láthatatlan, de nagy hatású részecskéken alapul. A felületre felvitt nano-réteg 3 alkotóelemből áll: a sárga részecskék gondoskodnak a megfelelő tapadásról, a narancs részecskék adják a réteg tartósságát, végül pedig a kék részecskék eredményezik a vízlepergető hatást. Ezek a részecskék a felvitel után (a dörzshatásból származó energiának a hatására) nano-hálóvá rendeződnek, és tartós védőréteget hoznak létre
A "Nano" jelentése a görög nyelvben keresendő, visszavezethető egészen a latin gyökerekig,
jelentése: manó, törpe. A fogalom jelentése 1 milliárdnyi egység. A mértékegységek rendszerében a nano, az egy méter 1 milliárdrészét (1 nm) jelenti. Másképpen, az 1 milliméter 1 milliomod része. A Nano mérettartományban az ember az atomok és molekulák világában találja magát.
A Big Data kapcsán az SAP, a HP, a Dell, a Microsoft, az EMC, az Oracle, valamint a Software AG nevével is gyakran lehet találkozni, ezek a cégek a piac legkomolyabb szereplői. De hogy ez a piac mi is pontosan, az még nem is alakult ki teljesen, hiszen az új adatgyűjtési és adatfeldolgozási módszereknek köszönhetően olyan piacok is megnyílhatnak, amik ma még nem is léteznek.

Szenzoreszközökkel a környezet bizonyos fizikai jellemzőit mérhetjük, a mért adatokat pedig ezen eszközök hálózatán továbbíthatjuk.
Életünk számos területén találkozunk fizikai jellemzőkkel, melyek ismerete, esetleg szabályozása elengedhetetlen a számunkra. Ha ismerjük a kinti levegő hőmérsékletét, akkor ennek megfelelően tudunk öltözni. Ha tudjuk, hogy a jégkrém, amit meg szeretnénk venni, több órát töltött a megengedettnél magasabb hőmérsékleten, akkor nem vesszük meg.

Túl magas UV sugárzás esetén nem tartózkodunk sokat a napon, bár bizonyos növényfajták nagyon szeretik ezt. Ha a növényeink közelében túl alacsony a páratartalom, akkor öntözéssel, párologtatással növeljük azt, viszont ha a sütödében magas a páratartalom, akkor csökkentjük azt, hogy a termékeink megtartsák a kiváló minőségüket.
Az érzékelő vagy szenzor olyan elem, amely egy mérendő tulajdonságtól függő jelet szolgáltat. A mérendő tulajdonság és a jel egyaránt lehet fizikai, kémiai, biológiai stb. jellegű. Fontos, hogy a mérendő tulajdonság, és az érzékelő által szolgáltatott jel egymásnak kölcsönösen egyértelmű függvényei legyenek.
Új bioelektronikai eszközök. Molekuláris gépek hasznosítása. Molekulák, felületi és membránjelenségek és élő sejtek nanobiotechnológiai alkalmazása. Nanostruktúrák felhasználása biológiai úton termelt energiahordozók tárolására. Membrán bioreaktorok és membrán szeparációs technikák biotechnológiai alkalmazása.
A Tudástár tartalma az interneten nyilvánosan megtalálható anyagok gyüjteménye.
Nagy tömegek (több ezer fő) számára kialakított, nyílt, online kurzus. A távoktatás egy formája. Nyitott oktatási
rendszer, melynek keretében a résztvevők korlátlanul és ingyenesen férnek hozzá online kurzusokhoz.

A MOOC integrálja:
- A közösségi hálózatok összekapcsolhatóságában rejlő lehetőségeket
- Elismert kutató/oktató vezetésével történő tanulás élményét
- Szabadon elérhető, online forrásokat
Massive Online Open Courses, az utóbbi 1-2 év talán legnagyobb újdonsága a felsőoktatás világában, és amit magyarra talán ingyenes online szabadegyetemként lehetne lefordítani.
A MOOC a távoktatás egy formája; olyan nyitott oktatási rendszer, amelynek a keretében a résztvevők korlátlanul és ingyenesen hozzáférnek online kurzusokhoz. A kurzusok anyagai videók és olvasmányok formájában, a feladatok, a témákkal kapcsolatos viták hozzáférhetőek mindenki számára, aki jelentkezik a kurzusra.
A helyi pénz lényege, hogy helyben bocsájtják ki és helyben, kamatmentesen forog. Alapvető feladata, hogy a helyi cserét, az emberek egymás közti elszámolását elősegítse. A helyi kapcsolati és bizalmi hálózat felépülésében alapvető szerepe lehet.
Az internetes kapcsolatokban a peer-to-peer azt jelenti, hogy a tartalmat (adatokat) nem egy szerverre tölti fel az egyik felhasználó, és onnan tölti le a másik (mint pl. egy ftp szerverről vagy akár egy weblapról), hanem egymás adattárát érik el közvetlenül. Ehhez szükséges speciális [szoftver]?ek telepítése az adott munkaállomáson, és nyilván nem árt felkészülni az illetéktelen behatolás elhárítására.
A peer-to-peer a köztudatban leginkább úgy él, mint a fájlcserélő hálózatokat kiszolgáló rendszer, de az internetes telefonálás is így működik, és az internetes televíziós adások (pl. a Joost) is részben P2P rendszerben jutnak el a felhasználóhoz.
A peer angol szó, jelentése egyenrangú fél.

A peer-to-peer egy hálózati jelleg. Az információs hálózatok két alaptípusa a központon (csomóponton, szerveren) keresztüli illetve a P2P (egyenrangú végpontok közötti közvetlen) kapcsolatra épül.
A mozgások leírása alatt azt értjük, hogy tetszőleges időpontban meghatározzuk egy test helyét, illetve helyzetét egy másik testhez képest.
A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. Az elnevezés vonatkozik továbbá a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is.
A robot egy elektromechanikai szerkezet, amely előzetes programozás alapján képes különböző feladatok végrehajtására. Lehet közvetlen emberi irányítás alatt (mint a Space Shuttle robotkarja), de önállóan is végezheti a munkáját egy számítógép felügyeletére bízva.
Full transcript