Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Evolutia geologica a teritoriului Republicii Moldova

No description
by

nemichin micaela

on 22 September 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Evolutia geologica a teritoriului Republicii Moldova

photo credit Nasa / Goddard Space Flight Center / Reto Stöckli
Evolutia geologica a teritoriului Republicii Moldova
În interfluviul Prut-Nistru, Podisul Moldovei este cuprins între 429 m (Dealul Balaneti) şsi 4 m în lunca Nistrului (comuna Palanca). În acest spatiu amplitudinea absolutaă a reluefului diferaă de la 20-60 m în Câmpia Nistrului Inferior, 120-150 m în Depresiunea Ialpugului, 200-250 m în Câmpiile Prutului de Mijloc si a Cuboltei. În unitatile de podisş şsi dealuri altitudinile absolute ating valori mai mari, fiind de circa 280-300 m în Colinele Tigheciului şsi în Podisul Moldovei de Nord, de circa 320-350 m în Podisul Nistrului şsi Dealurile Ciulucurilor.
Substante minerale utile
Deși s-au descoperit mici minereuri de metale, substanțele minerale metalifere nu pot fi exploatate din nerentabilității. În raionul Soroca, lângă Vărăncău, s-a descoperit minereuri de fier constituite din piroxen, magnetit și cuarț. Conținutul mediu de magmatit este de doar 30-35%.[1]
Clima
Clima Republicii Moldova este temperat continentală. Verile sunt lungi și călduroase cu temperaturi medii de peste 20 °C, iernile sunt sărace în precipitații iar în ianuarie temperatura medie este în jur de -4 °C. Cantitatea de precipitații căzute variază drastic, perioadele de secetă sunt dese, dar mediile multianuale de precipitații se încadrează între 400 mm în sud și 600 mm în nord. Majoritatea precipitațiilor cad în lunile martie și octombrie atunci au loc și majoritatea inundațiilor și viiturilor. Minima absolută : -36 °C, maxima absolută : 41 °C.
Vegetatie
Flora cuprinde 2300 specii de plante sălbatice : din acestea circa 13% sunt specii rare. Printre arbori, stejarul, fagul, jugastrul și teiul domină. Republica Moldova este situată între două zone de vegetație : pădurea și stepa, care în trecut au fost acoperite de plante ierboase și vegetație forestieră. Cea mai mare parte din teritoriul Republicii Moldova este acum modificat de activitatea umană.Vârsta medie a pădurilor este de 40 de ani.Componența lor floristică este destul de diversă și numără peste 100 de specii de arbori și arbuști.
Republica Moldova
Ucraina
Romania
Frontiera
Frontiera cu România se desfăşoară pe râul Prut şi pe un sector mic, de circa 900 de metri, pe fluviul Dunărea. Cu Ucraina frontiera este formată din trei sectoare.
Fauna
Fauna cuprinde 68 specii de mamifere (bunaoaraă vulpea, caprioara, cerbul șsi mistretul), 270 specii de pasari șsi zeci de mii de specii de nevertebrate. Varietatea conditiilor de mediu din trecut șsi abundenta de alimente a contribuit la formarea unei faune salbatice felurite în Moldova. Cu toate acestea, datoritaă cresterii utilizarii terenului pentru agriculturaă șsi datoritaă extinderii oraselor, fauna este în prezent mult mai saracă. Peste 45 de specii de mamifere (ursi, bouri, zimbri, elani, tarpani, biberi etc.) șsi numeroase specii de pasari au disparut în secolele trecute. În pofida acestui fapt, fauna din prezent are mai mult de 400 de specii de vertebrate
.
Full transcript