Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Droga

No description
by

Genta Bunjaku

on 24 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Droga

Drogat - objekt studimi
Klasifikimi i drogave
Drogat psikoaktive stimuluese
Drogat psikoaktive halucinogjene
Drogat psikoaktive depresiante
Qka eshte droga?
Drogë është cdo substancë e huaj kimike që ndryshon funksionimin e një sistemi biologjik.
Perdorimi i drogave ne mase te caktuar neper instuticione mjeksore nuk sjell ndonje pasoje te madhe por perdorimi i tyre ne sasi te pakontrolluar sjell deme te medha si psh:
"Dolarum sedare divinum opus est"
Droga
Perdorimi i drogave
Drogat kane perdorim te gjere ne mjeksi, ne veterinari, farmaci etj.si:

Narkotik
Ilac
Qetesues
Gjumevenes
Dehes
Stimulativ
Inkurajues

- ndryshojne menyren e te menduarit
- ndryshojne menyren e te sillurit
- ndikojne ne ndjenja te njeriut
Droga eshte e nevojshme ndonjeher por kurre e domosdoshme.
Duhet te dijme nje gje, se perdorimi i drogave ne sasi te vogla dhe te percjellura nga mjeku mund te kene efekt pozitiv. Por perdorimi i tyre ne masa te pakontrolluara shkakton deme te medha.
Hipokrati (460-377, p.e.r)
Duke pasur parasysh origjinen e tyre natyrore dhe sintetike, veqorite e tyre armakoligjike dhe te formave te veprimit te tyre drogat ndahen ne:
Drogat psikoaktive stimuluese ndahen ne:
Stimulantet e lehte
Stimulantet e forte
Ne stimulantet e lehte bejne pjese:
kafeina(ne caj, kafe, dhe pije si coca cola)
nikotina(duhani)
efedrina(perdoret ne mjekime për bronkitin,alergjinë e pranverës dhe astmën)
Ne stimulantet e forte bejne pjese:
amfitaminat (shpejtesia, kristali metilik, akulli)
kokaina
ekstazia
tabletat dobesuese
khat
Ne drogat psikoaktive depresive bejne pjese:
alkooli
benzodiazepinat
kanabis
GHB
Opiumet(heroina, morfina, kodina, metadoni, petidina)
Barbituratet
Disa tretes dhe thithes
Drogat stimuluese shpejtojnë veprimtarinë e trurit. Si rrjedhim personi që merr stimulantin ndjehet më i gjallë, i vëmendshëm dhe i sigurt tek vetja. Ato rritin rrahjet e zemrës, temperaturën e trupit dhe tensionin e gjakut.
Stimulantët pakësojnë oreksin,
zmadhojnë pupilat e syrit, sjellin pagjumësi, dhe e bëjnë përdoruesin që të flasë pa pushim apo të jetë pak nervoz.
Marrja e sasive të mëdha të stimulantëve shkakton ankth, panik, kriza, dhimbje koke, dhimbje në stomak, agresivitet dhe paranojë.
Stimulantët e fortë mund të maskojnë disa nga efektet e depresantëve si për shembull ato të alkoolit.
Drogat depresuese nuk shkaktojnë gjithnjë depresion tek përdoruesi. Në të kundërt, ato ndikojnë tek përqëndrimi dhe koordinimi dhe ngadalësojnë aftësinë për t’ju përgjigjur situatave të papritura. Kur merren në sasi të vogla depresantët mund të shkaktojnë çlodhje. Në sasi të mëdha mund të shkaktojnë humbjen e vetëdijes, të vjella dhe vdekje.
Ne drogat psikoaktive halucinogjene bejne pjese:
datura(bime)
ketamina
LSD
kerpudhat magjike
meskaline
PCP
kanabis
ekstazi
morfina
Drogat haluçinogjene shndërrojnë mënyrën se si personi sheh ose imagjinon që sheh rreth vetes. Personat që marrin haluçinogjenë mund të shohin apo të dëgjojnë gjëra që nuk ekzistojnë, ose mund
të shohin gjëra të tjetërsuara.
Efekte të tjera të haluçinogjenëve janë zmadhimi i pupilave të syrit, ikja e oreksit, rritja e lëvizjeve, folje dhe të qeshura të tepruara, eufori emocionale dhe psikologjike, rritje të të ndjerit mirë, shtrëngim të nofullave, djersitje, panik, paranojë, humbje të
kontaktit me realitetin, sjellje të çuditshme dhe të paarsyeshme, dhimbje në stomak dhe përzierje.
Meqënëse efektet e haluçinogjenëve janë të ndryshme është e pamundur që të parashikohet se si ata mund të ndikojnë tek një njeri apo tek një tjetër në një kohë të caktuar.
Kafeina
Nikotina
Kokaina
Datura
Kepurdhat magjike
Barbituratet
Kanabis
Opiumet

Heroina
Morfina
Kodine etj
Marihuana
Full transcript