Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Fumatul ....

No description
by

Katty KyTty

on 25 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Fumatul ....

Fumatul este actiunea de a aspira si a trage fumul de tutun din tigara sau din pipa, actiune denumita regional si a bea tutun sau a duhani.
Pretuiti-va viata !

Fumatul ....
dauneaza grav sanatatii tale si a celor din jur !
Ce este fumatul ?
Din ce este facuta o tigara ?
Cu cat expunerea la fumul de tigara este mai prelungita, cu atat riscurile sunt mai crescute, chiar si pentru nefumatori. Fumatul pasiv reprezinta expunerea la fumul de tigara ambiant, adica fumul expirat de fumator si fumul emanat de capatul aprins al tigarii.
Contine nicotina dar pe langa asta peste 4.000 de substante chimice cum ar fi :aluminiu, cupru, acetona, tartrazina, oxid de fier sau talc , dintre care 40 sunt cancerigene .
Ce este nicotina ?
Este componenta principala a plantei de tutun si prima incriminata in procesul de dependenta. Este sintetizata din tutun sub forma unui lichid incolor si se absoarbe foarte rapid in sange, fiind necesara o cantitate extrem de mica de nicotina pentru a produce efectele ei cunoscute. Este unul dintre cele mai utilizate droguri care dau dependenta.
De ce fumam ?

Fumatul este o dependenta biologica. Totusi exista si alte motive pentru care suntem legati de tigari, in afara de dependenta fizica fata de nicotina. Cind oamenii incearca sa se lase trebuie sa invinga si un obicei psihologic. Teoria invatarii sociale descrie cum invatam prin exemplu de la altii. Exista un efect imediat asupra creierului cind fumam prima tigara, asa ca continuam sa fumam pentru a regasi aceasta senzatie. Invatam sa asociem fumatul cu alte activitati, cum este consumul de cafea, iesitul la club. Mai tirziu devenim conditionati astfel incit doar activitatile asociate cu fumatul ne declanseaza nevoia de o tigara. Aceste asocieri psihologice ramin cind fumatorii incearca sa se lase. In final invatam sa fumam in continuare pentru ca daca ne oprim apar simptomele sevrajului - iritabilitate, lipsa concentrarii.
Adevarul despre fumat
Oricarui fumator ii place sa se gandeasca la fumat ca la un viciu, o actiune care ii confera o aura de siguranta de sine si de persoana care gusta din placerile vietii.

Fumatul este de obicei vazut ca o slabiciune inofensiva, tratata cu ingaduinta.
Cati dintre cei care fumeaza stiu insa ca fumatul este de fapt o boala?

..... Foarte putini…
Fumatul poate fi considerat defect, cusur, neajuns sau o pornire nestapanita si statornica spre rau. Desigur ca nu.. Cu totii cunoastem persoane foarte cumsecade si respectabile si care totusi fumeaza. Fumatorii nu se aleg neaparat din randul persoanelor rautacioase si cu moravuri usoare. Iar ca sa spunem ca e un defect, ar insemna sa incadram fumatul in categoria gresita. Nevoia de a fuma este o stare, nu o calitate sau un defect. De aceea pentru a gasi adevarul despre fumat trebuie sa cautam ceva mai departe.

Ceea ce nu stie de obicei fumatorul, este faptul ca nevoia de a aprinde o tigara este, de fapt, manifestarea unei boli: dependenta de nicotina.

- incercind sa arate ca nu sunt timizi sau nu le este frica
- pentru a se integra in grupul social frecventat
- pentru a aparea sofisticat sau la moda
- pentru a fi matur
- pentru a-si cistiga independenta
- ca semn de protest sau pentru a fi impotriva autoritatilor
- incercind mostre gratuite de la prieteni sau dusmani
- influentati de persoane importante in viata lor, din admiratie: parinti, rude, idoli
- pentru a scadea in greutate
- pentru a-si calma nervii
Motive pentru care incep oamenii sa fumeze :
Cum te lasi de fumat ?
Primul pas este acela de a-ti identifica situatiile declansatoare ale poftei de a aprinde o tigara. Acestea, in principiu, sunt de doua feluri.
Externe: cele mai frecvente sunt: cand ai terminat de mancat, cand esti in contact cu alti fumatori, cand bei cafea, cand vorbesti la telefon, cand mergi cu masina
Interne: sunt de obicei reprezentate de manie, ganduri negative, plictiseala si foame.
Ca sa inveti sa te sustragi acestor conditionari, cel mai bine este ca, mai intai, sa-ti observi comportamentul sa-ti impui tu singur si sa vrei cu adevarat sa te lasi de fumat .
Nu
fumati !!!
Full transcript