Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

A Pál utcai fiúk helyszínei

No description
by

Bence Czibula

on 5 June 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of A Pál utcai fiúk helyszínei

A Pál utcai fiúk helyszínei
Az iskolák
Az iskola, amelybe a Pál utcai fiúk jártak, a Lónyay utca 4-6. szám alatt található. A Vörösingesek a Zerge (most Horánszky) utca 11 szám alatt álló iskolába jártak.
Nemecsekék, és Bokáék lakása
Nemecsekék lakása a Rákos utca 3. szám alatt (ma Hőgyes Endre utca) volt található. Boka a Kinizsi utcában lakott.
1.Fejezet - Hazafelé
Az Útvonal: a Lónyay utca, Pipa utca (most Erkel utca), Soroksári utca (most Ráday utca), Köztelek utca (jobb oldalon volt egy épület, melyben 1910-ig működött a Ferencvárosi Dohánygyár), Üllői út. Egy sarokkal lejjebb az Üllői út túloldalán már a Mária utca következik. Ezen továbbhaladva, az első sarok a Pál utca.
A Grund
A regényben szereplő grund a Józsefvárosban, a mai Pál és Mária utcák sarkán volt. é. sz. 47° 29′ 16″, k. h. 19° 04′ 06″ Pontos helyét általában a Mária utca - Pál utca sarok északi oldalán álló épülettel azonosítják. Ennek azonban ellentmondani látszik az a tény, hogy a szerző szerint a Pál utcai grund „…palánkja a Pál utca felől húzódott végig. Jobbról-balról két nagy ház határolja”, ami egy saroktelek esetében lehetetlen lenne. A regényben szereplő térképen is látható egy ház a sarkon. Valószínűbbnek látszik tehát, hogy a grund nem a sarkon, hanem egy telekkel beljebb, a mai Pál utca 6. szám alatt álló hosszú épület helyén volt, és hátrafelé állt összeköttetésben egy hasonlóan üres Mária utcai telekkel, amelyen akkoriban a gőzfűrész állt.
A Füvészkert
A Füvészkert a mai Klinikák metróállomástól kifelé kezdődött, és a Szigony utca, Üllői út, Ludoviceum utca (most Korányi Sándor utca), Illés utca, Tömő utca által határolt, azóta nagyrészt beépített területen volt. A tó helyszínét Fogarassy Miklós irodalomtörténész azonosította: "Az Üllői úti klinikák közül utolsó, a mai Természettudományi Múzeum felé eső tömböket csak később, a Millennium (1896) után építették meg – ezeknek az épületeknek a „telkén” lehetett az a tó, ahol a regény szereplői a Füvészkertben a vörösingeseket kihallgatják."
Térkép 1884-ből
A mű helyszínei
A regény valódi helyszíneken játszódik. Budapest VIII. és IX. kerülete, a Józsefváros és a Ferencváros egykori utcái, terei, épületei, kertjei jelennek meg a műben, melyek még ma is könnyen azonosíthatók: a Pál utca, a Mária utca, a „Múzium”, a Füvészkert stb.
A Füvészkert táblája
Pál utcai fiúk szobor
Pál utcai fiúk szoborról panorámakép
http://www.panoramablog.eu/media/budapest/palutcai/palutcai.html
A Grund alaprajza
A református gimnázium 1888-ban
A Ferencvárosi Dohánygyár most
Full transcript