Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

DIVERSITY AND IDENTITY

No description
by

lisa eberling

on 21 October 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of DIVERSITY AND IDENTITY

Diversity

Diversity is more than the concept of culture based on a person's race, ethnicity , language or country of birth.
Diversity is an anti-oppression frame work built on principles that value

Social Justice
Justice in terms of the distribution of wealth, opportunities, and privileges with in a society ensures that individuals both fulfilled their societal roles and received what was their due from society.
Social Inclusion
describes how a society values all of its citizens, respects their differences, ensures everyone's basic needs are met. Welcomes and enables full participation in that society.
Frame work
A social inclusion frame work focuses attention on the different life experiences of all citizens with in a community and in so doing, highlights the need to remove barriers to equal participation, free from discrimination.
Material Culture and Non- Material Culture
material culture is all material evidence of a culture. Relationship between people and things.
is the cornerstone of society, which can not be maintained for a few at the expense of the many. Increased equity results in decreased spending on prisons, security enforcements, welfare, and social services.
DIVERSITY AND IDENTITY
- Social Equity
- Social Justice
- Social Inclusion
- Global Citizenship

a balanced society like communities that offer a range of housing options, a mix of uses and access to a variety of jobs. Neighborhoods are encouraged by regional tax revenue sharing.
slum in Porta Alegre Brazil
Sao Paolo Brazil
THE EVOLUTION OF DIVERSITY
1990's posters promoting multiculturalism.
learning to work with people from different cultures, their religions and beliefs.
celebration boards, for different holidays from different cultures.
non-material refers to the non physical ideas that people have.

Canadian Multiculturalism: An Inclusive Citizenship


In 1971, Canada was the first country in the world to adopt multiculturalism as an official policy. By so doing, Canada affirmed the value and dignity of all Canadian citizens regardless of their racial or ethnic origins, their language, or their religious affiliation. The 1971 Multiculturalism Policy of Canada also confirmed the rights of Aboriginal peoples and the status of Canada’s two official languages.

Canadian multiculturalism is fundamental to our belief that all citizens are equal. Multiculturalism ensures that all citizens can keep their identities, can take pride in their ancestry and have a sense of belonging. Acceptance gives Canadians a feeling of security and self-confidence, making them more open to, and accepting of, diverse cultures. The Canadian experience has shown that multiculturalism encourages racial and ethnic harmony and cross-cultural understanding.

Mutual respect helps develop common attitudes. New Canadians, no less than other Canadians, respect the political and legal process, and want to address issues by legal and constitutional means.

Through multiculturalism, Canada recognizes the potential of all Canadians, encouraging them to integrate into their society and take an active part in its social, cultural, economic and political affairs.

All Canadians are guaranteed equality before the law and equality of opportunity regardless of their origins. Canada’s laws and policies recognize Canada’s diversity by race, cultural heritage, ethnicity, religion, ancestry and place of origin and guarantee to all men and women complete freedom of conscience, of thought, belief, opinion expression, association and peaceful assembly. All of these rights, our freedom and our dignity, are guaranteed through our Canadian citizenship, our Canadian Constitution, and our Charter of Rights and Freedoms.

Multiculturalism has led to higher rates of naturalization than ever before. With no pressure to assimilate and give up their culture, immigrants freely choose their new citizenship because they want to be Canadians. As Canadians, they share the basic values of democracy with all other Canadians who came before them. At the same time, Canadians are free to choose for themselves, without penalty, whether they want to identify with their specific group or not. Their individual rights are fully protected and they need not fear group pressures.

Our diversity is a national asset. Recent advances in technology have made international communications more important than ever. Canadians who speak many languages and understand many cultures make it easier for Canada to participate globally in areas of education, trade and diplomacy.

Our citizenship gives us equal rights and equal responsibilities. By taking an active part in our civic affairs, we affirm these rights and strengthen Canada’s democracy, ensuring that a multicultural, integrated and inclusive citizenship will be every Canadian’s inheritance.

Hindu jewelry
Kayan lahwi tribe
Rastafarian hair
Russian architecture
menonnites
Iranian woman being stoned for adultery
Buddhist
Verbal and non verbal communication
As technology developed, we have had to be come more aware of our communication skills
The difference in cultures can be astounding, and lead to difficult situations
Verbal: is language what we say, in any language
Madeleine Leininger
Leininger based her ideas of care and culture on a strong cultural anthropological framework. A major feature of her theory is the emphasis on comparative culture and care and the way they relate to health, well-being, illness, and death in different contexts and cultures as well as in nursing.[15] Leininger foresaw the need to shift from a largely ethnocentric and uni cultural perception of care to a broader multicultural point of view.

Another important aspect of the theory is that it centers on the cultural differences and/or similarities of individuals or groups and their beliefs, values, and practices.[16] The ultimate goal is to provide culturally congruent care.[15,16]

Cultural competency to interact in a respectful manner consistent with a persons culture
Social Justice
Social Equity
Social Inclusion
Global Citizenship
Diversity is now the Framework
Diversity
The basis has changed and is no longer focused on Culture (by definition)
Race, sex, accent
religion, sexual orientation,values


Basically, a social justice framework is a way of seeing and acting aimed at resisting unfairness and inequity while enhancing freedom and possibility for all. It pays primary attention to how people, policies, practices, curricula, and institutions may be used to liberate rather than oppress those least served by our decision making.



Frame work
Social Equity
Frame Work
Equity involves recognizing that people are different and need different support and resources to ensure their rights are realized. To ensure fairness, measures must often be taken to compensate for specific discrimination and disadvantages.
At a local level this means looking at relative disparities or disadvantages with in families and communities, understanding exactly what barriers are faced by disadvantaged people accessing services, and developing ways to overcome these barriers.
At a national level it means understanding the dynamics that result in certain countries or regions being favoured over others, or certain sections of the population enjoying greater political influence, and working to direct support of those with least influence or access to services.
Internationally, equity means identifying and wherever possible removing the barriers that prevent the recruitment and optimal performances of the best person to do the job.
In broad usage, the term global citizenship or world citizenship typically defines a person who places their identity with a "global community" above their identity as a citizen of a particular nation or place. The idea is that one’s identity transcends geography or political borders and that the planetary human community is interdependent and whole; humankind is essentially one. The term has use in education and political philosophy and has enjoyed popular use in social movements such as the "World Citizen" movement and the Mondialisation movement.
Global Citizenship
It is becoming clearer that as a global society we are becoming more and more integrated socially, politically and economically and this process is defined as globalization. We have issues, that are transcending state borders, such as diseases, terrorism, climate and environment issues, to name a few. Advances in technology, specifically transportation and telecommunications, have made it possible for the world to become a ‘global village.’ International organizations are taking a more active and influential role on the world scene because of these global issues.

As a result, this responsibility to see beyond a state, to see beyond a region should trickle down to the individuals, hence the term global citizenship. Besides common rules and laws within a small society as a citizen, global citizenship allows one to share not only common but a wider variety of rights and responsibilities as there is interaction of individuals and citizens from different geo-political areas.

Frame Work
Diversity Competency
Diversity competency is a combination of cultural knowledge, cultural awareness and cultural sensitivity. A set of corresponding behaviours, attitudes and policies that come together in a system, agency or among professionals that enable them to work effectively in cross cultural situations.
Diversity competency recognizes that each person is unique. Recognizes our individual differences in perspectives, identity and points of view among each other in a safe, positive and nurturing environment. Including all of the interrelated dimensions of human identity as mentioned prior. ie, Race, religion, sexual orientation etc.
Knowing your own story
In order to begin the process of Diversity competency you must begin to examine your own story. We each have our own map
Me
4 th child, third daughter, youngest child
small town, in the country
nationality, Canadian. Identify with Italian, Scottish and Native
American Culture Quiz
1. You just found out your mother is ill. You go to work, and an American co-worker asks you 'How are you?'
What do you say?
a) not good
b) Fine, how are you?
c) I'm not doing well. I just found out my mothers sick.

2. An American has invited you to their house for dinner. Should you bring anything?
a) yes
b) no
c) only if they ask

3. Two of your co-workers are talking, and you have to ask one of them a question about a project you're working on. What should you do ?
a) go back to your desk and wait till the conversation is over
b) interrupt their conversation and ask the question
c) stand there and watch them until the conversation is over

4. You are invited to a wedding reception that is going to begin at 3:00. What time should you arrive?
a) anytime- it doesn't matter
b) at 3:00
c) between 3:00 and 3:30

5. You've been married for 10 years, but you've never worn a wedding band. Should you wear one in Canada?
a) no
b) only at formal events
c) yes
6. Is it expected that a woman will sleep with a man if he pays for dinner?
a) it depends on the person
b) yes, anytime a Canadian goes on a date, that's what they expect.
c) no, Canadians never do that


7. You and your neighbor get along very well, and they tell you ' come over anytime' what should you do?
a) do what they say go to their house whenever you want
b) never go to their house
c) call before you go over

8. You meet an American at a luncheon. They ask you what you do for a living, and after you answer them, you ask them.
a) what they do and how much they money they make
b) what they do
c) what they do and where they work

9. You just started a new job, and you need to make a personal call, what should you do?
a) ask someone if it's okay to make a personal call
b) make the call it doesn't matter as long as you're an employee
c) don't make the call until lunch time, and do it outside the workplace

10. A Canadian tells you that your shirt is nice. What do you say?
a) Thank you
b) no, it's not special
c) don't say anything because the compliment wasn't sincere
1. b
2. a
3. a
4. b
5. c
6. a
7. c
8.. b
9.c
10. a
Culture Quiz
1. In Bolivia bananas should be eaten with a knife and fork
-true
-false

2. Dropping your chopsticks in China is considered bad luck
-true
-false

3. Jews are forbidden from eating which of these
-duck
-lobster
-tuna

4. In Belarus what is the most popular drink at a business gathering
-wine
-vodka
-beer

5. Who pays for a meal in France?
-everyone shares it
-host
-guest
6. In India one should never offer someone food from their plate
-true
-false

7. In Belgium how many times should you raise your glass when toasting
-once
-twice
-thrice

8. In the Middle East which of these should you avoid while eating?
-drink anything
-eating with a full mouth
-using your left hand

9. In South Korea it is considered polite to?
- finish all the food on your plate
-refuse offers of more food at least 3 times
-pay for the meal even if you are the guest

10. At a dinner in Hong Kong where will the guest of honour be seated?
-to the left of the host
-to the right of the host
-opposite the host


1. True

2. True

3. Lobster

4. Vodka

5. Host

6. True

7. Twice

8. using your left hand

9. refuse offers of more food at least 3 times

10. opposite the host
Cultural Superstitions
Turkey: Don't chew gum after dark as it turns into the flesh of the dead

Spain: At midnight on New Years you don't kiss. You eat 12 grapes for 12 months of good luck.

Japan: Tuck your thumbs in when passing a cemetery to protect your parents ( thumb translates as 'parent' finger)

Russia: You must always give an even number of flowers in a bouquet or it means death, and never give yellow flowers to your spouse as it means infidelity and friendship.

India: They put a ring in a bowl of milk for the wedding ceremony. The bride and groom root around for it. Whomever finds it will wear the pants in the relationship.


China: The number four is very bad, due to the pronunciation being very close to the word for death. Therefore they skip the fourth flour of buildings and any number that has a four in it. ( we skip the 13th)

Mongolia: The soul move around the body, so you must see a witch doctor before getting a hair cut or having surgery in case your soul gets cut off.

Argentina: To ward off bad luck they touch their left testicle or breast ( we knock on wood).

Japan: You must hide your stomach during a thunder storm (especially at night) because 'Raijin" God of thunder will steal and eat your bely button during the storm.

Vermont U.S.A.: Farm houses were built with 'witch windows' because witches could not fly their brooms into tilted openings.
promoting social equity and inclusion
HSBC Commercials
Haas Institute for a fair and inclusive society. U.C Berkley Faculty
Global Citizenship
Canadian Multi Culturalism

An Inclusive Citizenship
1971 Canada was the first Country to adopt Multi Culturalism as an official policy

Fundamental to our belief that all citizens are equal

All citizens can keep their identities
Non-Verbal: is everything else.
Trans Cultural
Transcending cultural differences
Full transcript