Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Jobs bog!

No description
by

Cheri Larsen

on 12 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Jobs bog!

Jobs bog!
Kort resume
Fortællingen starter eventyragtigt med at præsentere den gode og fromme Job, der var rigere end alle andre af østens folk.
Lidelsen rammer den der synder....
I det gamle Israel var det klassiske svar, at lidelsen kun rammer de syndige.
Scenen skifter så til himmelen. Her tillader Gud, at Satan kan sætte Job på prøve, ved at fratage ham alt - rigdom, familie og helbred.
Job opsøges herefter af tre af sine venner. I første omgang accepterer Job sin ulykke: ”Herren gav, Herre tog, Herrens navn være lovet” som han siger. Men på et tidspunkt sker der en vending. Job klager nu over sin skæbne og kræver et svar på, hvorfor ulykken rammer ham, som jo altid har levet efter Guds vilje.
Levede man efter Guds vilje – som i de ti bud og de andre moselove – ville det også gå én godt. Omvendt var sygdom og ulykke et sikkert tegn på, at man ikke havde fulgt Guds bud.
Men Job nægter (med rette), at han skulle have svigtet eller fejlet, og derfor hævder Job, at Gud har handlet uretfærdigt mod ham. Job kræver et svar: ”Hvorfor mig?!” Hans venner påstår derimod, at ulykkerne nødvendigvis må hænge sammen med, at Job har syndet. De holder krampagtigt fast i den traditionelle forståelse af Guds retfærdige væsen, også selvom det betyder, at de kommer til at anklage Job i stedet for at trøste ham.
Til sidst tager Gud selv ordet, men uden at svare på Jobs spørgsmål eller anklager. I stedet spørger Gud, om Job mon har samme magt og indsigt som ham selv, siden han vil afkræve Gud svar. Gud understreger i sin tale den uendelige forskel på skaberen og på mennesket Job, som blot er en skabning.
Efter dette møde med Gud, erkender Job, at han ikke har nogen ret til at stille Gud til regnskab. Han har hverken fået svar på sine spørgsmål eller oprejsning for sin ulykke; men alligevel har han fået en form for ro i sindet. Og han har i det mindste fået ret i, at han havde talt sandt om Gud og ikke selv var skyld i sin ulykke.
Job bliver atter rig og mægtig og han lever lykkelig til sine dages ende. Tilbage står historien om en ulykkelig mand, ramt af prøvelser. Men også en stædig mand, der ikke gav op. En mand der til sidst mødte Gud.
En mand, der møder Gud

Og som Job siger til sine skråsikre venner: ”Men prøv og se hvordan det går i det virkelige liv kære venner: Udbytteren går fri”. Jobs Bog er en tekst om en virkelighedsforståelse i krise!
Men Jobs Bog sætter spørgsmålstegn ved dette, for Job er netop det gode menneske, der bliver ramt af ulykke.
I historien får vi at vide, at det er med Guds tilladelse, at Job plages: Blot for at teste, om han virkelig er en god og trofast tjener. Og Guds svar til Job kan virke som en total overhaling af en person, der i forvejen har fået tæsk nok.
Guds rolle og andre tankestreger
Satan siger, at Job kun er god og from, fordi han er rig og lykkelig. Har han ret i det?
Kan man være for god? - Kan man undgå at "synde"?
Gud tillader Satan at plage Job, tilsyneladende uden anden grund, end at de vil afgøre, hvem der har ret. Er det okay, at Gud opfører sig på den måde?
Hvordan bliver Gud fremstillet i filmen?
Hvilke dele af fortællingen er fremhævet, og hvilke dele er udeladt sammenlign filmen med ”Historien om Job”.
Adams Æbler og Jobs Bog
Gud fortryder det?
Hvorfor lod Gud sig overtale?
Tager Gud ansvaret for det, Satan har gjort?
Stoffet i Adams æbler er hentet i historien om Job i Bibelen – den kan betragtes som en moderne udgave af Jobs bog, men også historien om kundskabens træ har været en vigtig inspirationskilde.
Det er den evige kamp mellem det gode og det onde! Djævlen/Satan mod Gud.
Også forfattere og instruktører læser fortællingerne i Bibelen.
Præsten Ivan i Adams æbler affinder sig med sindsro med sin skæbne, men han siger ikke: "Herren gav, Herren tog, Herrens navn være lovet." - Som Job.

I stedet siger han:
"Herren gav, Djævlen tog, Herrens navn være lovet."
Adam kan til nød se, at Ivan testes, men da han — trods ringe velvilje over for Biblen — læser Jobs Bog, så kan han endelig afsløre over for Ivan, at det er Gud, der lige fra hans fødsel har plaget ham med den ene ulykke efter den anden.
Godhedspis!
Som i Jobs Bog er sagen spørgsmålet om Guds væsen og menneskets position i forhold til ham. Ivan mener, at Gud er god og kun Djævlen ond, derfor er det jævlen og ikke Gud, der tester ham.
Sådan er Ivans tilværelse gået på bedste vis, med test på test, år efter år, lige indtil den dag Adam dukker op.
Adam er nynazist og ifølge sine papirer "ond", men den dom nægter Ivan pure. Der findes ikke onde mennesker, siger han, men Adam sætter sig snart for at overbevise præsten om noget andet, da han provokeres af "al hans godhedspis" og snak om at vende den anden kind til.
Billeder med Job!
Full transcript