Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

HUMANIZMI SHQIPTAR

No description
by

kujtesa ibishi

on 12 October 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of HUMANIZMI SHQIPTAR

Fillet e para të humanizmit
Shek.XIV

HUMANIZMI SHQIPTAR


Thyerja ekonomiko-shoqërore pas vdekjes së Skënderbeut
Disa nga figurat e shquara të periudhës së Humanizmit Shqiptar:
Marin Barleti (1458-1512)
Marin Beçikemi (1468-1526),
Gjin Gazulli (1400-1465),
Leonik Tomeu (1456-1531),
Mikel Maruli (shek. XV),
Maksim Artioti (1480-1556)
Marin Barleti (1458-1512)
Humanist,
Historian,
Autor i madh i letërsisë shqipe,
Teolog
Prift katolik

Definicioni
Një filozofi etike dhe një botëkuptim , që drejtohet nga interesat, vlerat dhe dinjiteti në veçanti të njerëzve.
Bazohet në cilësitë e njeriut : arsyes, historisë së përbashkët, përvojës dhe besimit.
Parimet:Toleranca, paqja, ndergjegja
Shkëputja e shkrimtarëve e mendimtarëve nga ndikimi fetar në atë humanist.
Ndikim nga arti e kultura greke e romake
Zhvillimi i letërsisë shqiptare jasht kufinjëve të Shqipërisë
Ndikimi Evropian në fillet e para të Humanizmit Shqiptar
Mbrojtja nga asimilimi
“Historia de vita et gestis Scanderbegi epirotarum principis”,(Historia e jetës dhe e bëmave të Princit Epirot Skënderbeut)
"De obsidione Scodrensi"(Rrethimi I Shkodrës)
Marin Beçikemi (1468-1526),
Humanist
Orator
Historian
Njëfarëkohe edhe mësues
"Panegjitik"
Gjin Gazulli(1400-1465)
Humanist
Frat Domenikan Shqiptar
Diplomat
Profesor i matematikës dhe astronomisë-veprat në gjuhë latine
Referencat:

https://www.google.com/?gws_rd=ssl#q=humanism

https://sq.wikipedia.org/wiki

http://www.forumihorizont.com/printthread.php3?s=1a2fd8cfeaf34808f79aad8dd72058d6&threadid=76
http://www.slideshare.net/exhitah/humanistt-m-t-shquar-shqiptar-dhe-veprat-e-tyre

Letërsia Shqiptare

Full transcript