Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

RELAŢIA PROFESOR – ELEV – PĂRINTE, ÎN ASIGURAREA SUCCESULUI SCOLAR

No description
by

alexandra ionita

on 12 December 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of RELAŢIA PROFESOR – ELEV – PĂRINTE, ÎN ASIGURAREA SUCCESULUI SCOLAR

Succesul şcolar nu se obţine numai în urma efortului de asimilare a materialului predat, succesul şcolar presupune învăţarea normelor care guvernează comportamentele acceptate în grupurile de elevi în şcoală. Despre educaţie se vorbeşte mult în zilele noastre şi mulţi factori sunt implicaţi în realizarea ei dar între aceştia familia ocupă locul de bază. Rolul conducător în procesul de educaţie îl are fără îndoială şcoala,dar în calitatea sa de cel mai apropiat colaborator al şcolii, familia, trebuie să o secondeze de aproape şi sincer. Dialogul cu familia este unul din elementele indispensabile ale reuşitei şcolare.
Din totdeauna şcoala a colaborat cu părinţii în diverse forme, dar astăzi din punct de vedere a cerinţelor sociale şi instituţionale, apare mai mult ca niciodată necesitatea întăriri legăturii dintre şcoală şi familie.
Cunoaşterea cerinţelor specifice ale şcolii, valorificarea muncii elevilor, urmărirea activităţii de învăţare în modul familial, contribuie la îmbunătăţirea acestei legături şi diminuând sursele de neînţelegere, plasează părinţii şi elevii în relaţii de încredere cu mediul şcolar. Părinţii şi şcoala prin rolul fiecăruia este necesar să formeze un tot unitar.
În ultimii ani se pune accent și pe un angajament mutual clar stabilit între părinţi şi școală, în baza unui contract educațional individual privind educaţia copilului.Scopul contractului are ca principiu asigurarea condiţiilor optime de derulare a procesului de învăţare prin implicarea şi responsabilizarea părţilor în educaţia beneficiarilor direcţi ai educaţiei elevilor. Astfel:
Şcoala are responsabilitatea cea mai importantă în procesul instructiv-educativ.
Părintele este o persoană
responsabilă pentru educarea
şi comportamentul copilului şi pentru colaborarea cu
şcoala spre beneficiul copilului.
Elevul este și el responsabil pentru propria educaţie.
Copilul învaţă pentru că îi cere adultul, pentru că nu vrea să supere părinţii. Treptat începe să crească rolul învăţătoarei: copilul învaţă pentru că îi cere „doamna” (motivaţia extrinsecă este foarte importantă în acest stadiu);
Competiţia îl stimulează;
Succesul îl ajută să fie mai încrezător, mai sigur şi optimist;
Recompensarea succesului, încrederea şi suportul afectiv din partea părinţilor duc la creşterea performanţei şcolare.
Un copil criticat învaţă să condamne. Un copil bătut învaţă să se bată. Un copil ironizat devine timid. Un copil la care cineva a rânjit mereu, nu are niciodată mustrări de conştiiţă. Un copil încurajat învaţă să aibă încredere în sine. Un copil tratat cu toleranţă învaţă ce este răbdarea. Un copil apreciat învaţă ce este aprecierea. Un copil tratat cu corectitudine învaţă ce este dreptatea
Învăţarea eficientă – se produce atunci când copilul este: Interesat de subiect (curios) Conştient că ceea ce învaţă îl poate ajuta Hotărât şi dornic să progreseze. A învăţa un copil să înveţe nu înseamnă să îl terorizăm cu munţi de cunoştinţe, pe care oricum le uită în proporţie de 70-90% în primele 3-5 zile, ci a-l învăţa cum să înveţe.
,,Dacă dai unui om un peşte, îi asiguri o masă, dar dacă îl înveţi să pescuiască, el va putea să îşi procure hrana tot restul vieţii''(proverb chinez).
VOINȚĂ
RELAŢIA PROFESOR – ELEV – PĂRINTE, ÎN ASIGURAREA SUCCESULUI ŞCOLAR
Proiect susținut de :
Ioniță Ionela Alexandra
Mărăcineanu (Toma) Anca

RĂBDARE
efort
reuşită
COMPETIȚIE
Full transcript