Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Cloud Computing

No description
by

E I

on 27 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Cloud Computing

Faleminderit!
Çfarë është Cloud Computing?

Cloud computing është një shprehje që merr shkas nga paraqitja e internetit në formën e një reje e që do të thotë përpunim i informacionit përmes reve (internetit).
Evolucioni i Cloud Computing
Grid Computing
Cloud Computing
Shtresa e mbrapme
Shtresa e përparme
Aplikimet përfitojnë nga e gjithë fuqia kompjuterike që ofrohet sikur të ishin një makinë e veçantë.
Funksionimi
Arkitektura e Cloud Computing
Karakteristikat
Vetë shërbim sipas kërkesës
Grumbullimi i Burimeve
Shërbimi matur
Elasticitet i shpejtë
Shërbim i matur

Siguria në Cloud Computing
Abuzimi dhe keqpërdorimi
Rrjedhjet e brendshme të informacionit
API të pasigurtë (Application Programming Interface)
Mungesa e eksperiecës me Modelin e Ri të Cloud


Rrisqet
Siguria që duhet të sigurohet nga ofruesit e Cloud
Siguria në pjesën e klientit
Programe Cloud si Shërbime
Platforma Cloud si Shërbim
Infrastruktura Cloud si Shërbim
Modelet e shërbimit në Cloud
Modelet e shpërndarjes në Cloud
Cloud Publik
Cloud Privat
Cloud Komuniteti
Cloud Hibrid

Adoptimi i Cloud Computing dhe menaxhimi nuk varet vetëm nga çështjet teknike.

Faktorët socialo-teknike (kosto, konfidencialiteti dhe kontrolli)
Impakti në punë
Kufizimet që rrjedhin nga modelet ekzistuese të biznesit
Përpara adoptimit të Cloud Computing kompania duhet:
Adoptimi i Cloud Computing
a) të sigurojnë informacion të saktë mbi kostot e adoptimit të Cloud
b) të suportojnë menaxhimin e riskut
c) të informohet për përfitimet dhe rreziqet


Aplikimet e Cloud Computing në Shqipëri
Cloud Computing i implementuar nga AKSHI
Cloud Computing i implementuar nga ALBtelecom
Aida Islami
Çeljeta Shehu
Enkeleda Ibrahimi
Fjona Dhëmbo
Privatësia në Cloud
Integriteti
Kontrolli i Aksesit
Parandalimi i humbjeve
Virtualizimi dhe segmentimi i të dhënave.
sistemit operativ të përditësuar
programeve te nevojshem të sigurisë

Firewall, IDS, kriptografi, SSL dhe TLS,
Secure Shell (SSH) dhe VPN etj.
Sigurinë fizike në qendrat e të dhënave.
Parandalimi i aksesit të personave të paautorizuar
Backup
• Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 SP1
• Microsoft System Center Operations Manager 2007 R3.
• Microsoft System Center Virtual Machine Manager Self-Service Portal 2.0
AKSHI menaxhon ambientin e Cloud, duke përdorur një sërë produktesh të
Microsoft System Center, si:

Këto shërbime u vijnë në ndihmë kompanive si:

Bankat, institucionet, agjencitë, bizneset e mëdha, të mesme dhe të vogla që përdorin portalet, faqet e internetit dhe aplikacionet e tyre për menaxhimin e shitjeve, HR Management, Customer Relation Management, Financat me programet e tyre on line, etj.
ALBtelecom ofron edhe konsulencë për bizneset në lidhje me këto lloj shërbimesh inovatore të “Cloud Computing” për Shqipërinë.
Full transcript