Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Бизнис план, пицерија „Алфа“

No description
by

Momir Polenakovik

on 24 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Бизнис план, пицерија „Алфа“

Бизнис план
Пица деливери „Алфа“

Дефинирање на производ, услуга
Нашата достава на пици ќе го покрива поголемиот дел од Скопје. Начинот на кој ќе го оствариме ова е преку поставување на пунктови на различни места низ Скопје. На тој начин ќе се овозможи
брза достава.
без доставувачот да поминува големи дестинации.
Најпрво ќе започнеме со ресторан, кој ќе се наоѓа во
Карпош, близу City Mall
и ќе биде единствена пицерија во Македонија што ќе располага со опцијата „
drive trough
“ која ќе овозможи многу по лесно превземање на нарачките без чекање.
Пиците во ресторанот како и во пунктовите ќе бидат подготвувани исклучиво во фурна на дрва.
Останатите пунктови ќе се опремени со кувар, доставувачи и
фурна на дрва
, а ќе се наоѓаат во Аеродром, Центар, Ѓорче Петров и Драчево
Пици кои ќе се нудат во пицерија „Алфа“ се:
Капричиоза
Маргарита
Кулен
Пршута
Везувио
Туна
Чизи
Диего
Посна пица
Омега
Калцоне
Блага пица со сотојки по избор
Анализа на пазар
Анализата на конкуренцијата покажа дека скоро сите пицерии нудат од 10 до 20 видови на пици, најголем дел нудат и три димензии, мала средна и голема пица.

Пици кои најчесто се сретнуваат во другите пицерии се:
Капричиоза
Маргарита
Кулен
Пршута
Везувио
Туна
Вегетеријана
Скоро сите пици имаат и пица која најчесто е крстена по името на самата пицерија, која е специјалитет на таа пицерија.
За подетална анализа на цените на пиците, ние решивме да земеме 3 пицерии со достава кои воедно ни се главна конкуренција. Тоа се Planet Hot, Egnatia и Mamma Italiana.
Цените се изразени во денари и се однесуваат на мала, односно средна и фамилијарна големина.

Доставата ја остваруваат со доставувачи на мотори и за време од 30 до 45 минути.
Од овие 3 пицерии најголем конкурент би ни претставувала пицеријата Mamma Italiana бидејќи тие се моментално единствените кои прават пици на печка на дрва.
Работното време на пицериите е дадено во табелата.
Mamma Italiana
Planet Hot
Egnatia
Цените на малите пици (27цм во дијаметар) ќе варираат од 150-230 денари, за средната големина (37цм во дијаметар) ќе варираат од 250-350, а големите (50цм во дијаметар) ќе се движат од 370-480 денари.
За разлика од други пицерии ќе нудиме и нарачка преку интернет.

Секоја 8ма нарачка следува гратис пица.

Софтверот на страната ќе ги пренасочува нарачките до најблискиот пункт до местото на нарачка.
Маркетинг и продажба
Ценовник:
Методи на дистрибуција и продажба
Ќе постојат 3 начини на продажба.
Главниот начин ќе биде дистрибуција и достава на пиците, за таа цел во првата година ќе имаме 1 автомобил и 4 моторчиња
Вториот начин на продажба е со услужување во нашиот ресторан (10 маси, максимум 50 клиенти и 4 маси на отворено)
Третион начин на продажба е преку функцијата „drive trough“
Промоција
На почетокот промоцијата ќе се одвива преку:
Изработка на WEB страница
Facebook страна и Twitter профил
Делење на флаери во зградите во општина Карпош
Промоција со штанд во City Mall
Брендирани автомобили и моторчиња за достава
Организирање на промотивни понуди по повод викенд, празници, изненадување за наши редовни клиенти
Нашето работно време ќе биде од
09:00 до 01:00
часот.
Благите пици ќе се направени со благо тесто, нутела и со овошје по избор на корисникот како и други додатоци (ореви, плазма, кекси и др.)
Управување и организација
Ви благодариме за вниманието
Прашања
Full transcript