Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Poluare Ploiesti

No description
by

Ivan Andreea

on 2 July 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Poluare Ploiesti

Poluarea in Municipiul Ploiesti
Ivan Andreea
Datorită exploatării de petrol din zona orasului, Ploiestiul a ramas ancorat în industria petrolului, cu preponderentă în industria extractivă de prelucrare a petrolului. O dată cu dezvoltarea industriei au apărut si primele surse de poluare a mediului. Cele patru rafinării din jurul orasului – Petrobrazi, Petrotel, Astra Română si Vega – constituie principalul factor poluator, eliberând în aer cantităti importante de substante chimice, gaze, hidrocarburi nearse, pulberi în suspensie sau sedimentabile care fac aerul irespirabil si au impact asupra sanătătii oamenilor, cauzând diferite afectiuni ale organismului.
De asemenea, industria este un furnizor de poluare si pentru solul si apa Ploiestiului o mare parte din suprafata pe care este asezat orasul fiind contaminată de substante chimice din industria extractivă: apele râului Prahova, în aval de rafinăria Petrobrazi sunt de categoria „degradat” din cauza evacuării apelor uzate de pe platforma industrială Brazi, iar apele subterane sunt poluate în mod deosebit cu produse petroliere în partea de sud a municipiului. Terenurile poluate din sudul Ploiestiului afectează resursele de apă subterană si cele de suprafată din acestă zonă, constituind un factor de risc pentru sanătatea populatiei.
Repartitia rafinăriilor din Ploiesti
Poluarea solului este determinată si de reziduurile deversate în urma activitătii fabricilor si uzinelor din alte ramuri: deseuri industriale rezultate din industria constructoare de masini si utilaje petroliere, industria chimică (detergenti, îngrăsăminte chimice, materiale plastice), industria alimentară, textilă, a materialelor de constructie, care au un rol important în degradarea mediului. O sursă de poluare a solului dar si una estetică o constituie si zonele nefunctionale si dezafectate precum combinatul Romfosfochim care producea piatră vânătă sau sulfat de cupru, în prezent 10 ha din suprafata sa fiind acoperite de munti de pirită care reprezintă un factor de risc pentru populatie.
Rafinăria Petrobrazi
După cum am vazut, industria reprezintă principalul factor de poluarea a aerului, apei si solului, dar si o sursă de poluare fonică. Conform Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiesti zonele industriale provoacă zgomot situat între 35 si 80 decibeli care se resimte până în zona rezidentială. Zgomot înalt, între 60 si 80 decibeli este caracteristic punctelor unde sunt amplasate platformele industriale din jurul orasului.
Harta de zgomot din industrie în Ploieti
Ca si industria, transporturile au un rol important în dezvoltarea orasului, dar este si unul dintre principalii poluatori ai mediului, efectele sale resimtindu-se în calitatea aerului inspirat de oameni. Aerul respirat de ploiesteni este de cinci ori mai otrăvit într-o zi cu trafic intens decât una cu circulatia restrictionată . Traficul reprezintă principala sursă mobilă de degradare a mediului prin eliminarea în atmosferă de CO2, compusi organici volatili (COV), oxizi de sulf, dar de asemenea generează poluare fonică foarte puternică si vibratii dar si disconfort în trafic. Principalele surse de poluare fonică sunt traficul rutier si feroviar.

Conform Ziarului Prahova reprezentantii administratiei publice locale au întocmit o hartă de zgomot care evidentiază zonele cele mai expuse poluarii fonice în municipiul Ploiesti. Astfel s-a constatat că 168900 persoane sunt expuse la zgomotul provenit de la traficul rutier si, 23400 persoane sunt afectate de zgomotul provocat de tramvaie si trenuri.
Harta de zgomot – străzi în Ploiești
Se poate observa din harta de mai sus că intervalul de zgomot predominant la care este supusă populația, în timpul zilei, este cel situat între 60 și 75 decibeli. Zgomot foarte puternic este provocat pe artele principale în centrul orașului, respectiv bulevardul Republicii și Independenței, zgomot redus, însă, între 35 și 55 decibeli, întâlnim la periferia orașului și în zona parcurilor.
Concluzii

Din articolul abordat reiese că desi economia joacă un rol vital în viata Ploiestiului, dezvoltarea orasului are consecinte negative asupra mediului, transformările fiind vizibile în toate componentele mediului. Industria de prelucrare a petrolului, dar si transporturile reprezintă principalii factori de degradare a mediului înconjurător, însă în viitor se încearcă solutionarea problemelor cauzate de acestea: amplasarea de perdele de protectie în jurul zonei rezidentiale – centuri verzi care să reducă poluarea si zgomotul, respectiv reducerea traficului în zonele cu circulatie intensă.
Bibliografie
*** Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de crestere Ploiesti-Prahova, Anexa 1.11: Probleme sectoriale
www.ploiesti.ro
www.ecomagazin.ro
www.ziarulprahova.ro
www.maps.google.com
www.ph-online.ro
Sfarsit !
Identificarea surselor de poluare
• Asigurarea parţială şi necorespunzătoare a sistemelor de canalizare si epurare ape uzate in aglomerari urbane.
• Poluarea mediului generată de materialele greu biodegradabile necolectate selectiv în vederea reciclării
• imposibilitatea operarii eficiente a statiilor de epurare si mai ales a retehnologizarii acestora datorita lipsei mijloacelor financiare pe fondul crizei economice profunde cu care se confrunta
• Poluarea apei generată de epurarea incompletă a apelor uzate menajere generate in Municipiul Ploiesti datorită dotării necorespunzătoare a staţiei de epurare si capacitatii reduse de epurare .
• Slaba educaţie a publicului privind protejarea şi conservarea biodiversităţii locale.
Poluarea apei
Poluarea apei reprezintă orice modificare a compozitiei sau a calitătii apei, ca rezultat al activitătilor umane sau în urma unor procese naturale, astfel încât aceasta să devină mai putin adecvată utilizărilor sale.
Apele Ploiestiului, desi putine la numar, au fost de-a lungul timpului afectate de deversarile marilor fabrici, fara sa se tina cont de importanta acestora.Principala cauza este dezvoltarea industriei si a comertului.
Principalele surse de poluare cu hidrocarburi sunt marile rafinarii Brazi, Astra,
Lukoil( Teleajen), Vega

Poluarea solului
Pe sol se desfasoara cea mai mare parte a activitatii umane si prin intermediul lui ne hranim , dar deseori s-au manifestat neglijente condamnabile ce au dus la distrugerea lui prin eroziune .
Aproape toate deseurile solide sunt depozitate prin aglomerare sau aruncate la intamplare pe sol .
Poluarea aerului
Aerul curat este esenţial pentru sănătatea noastră. Studiile arată că poluarea aerului, cauzată de activităţile industriale şi de traficul rutier, are un impact semnificativ asupra stării de sănătate a populaţiei.
Factorii care contribuie la poluarea naturala sunt : ceata, vaporii, gazele, praful, fumul,
factorii chimici, ploile acide.
Omul este responsabil de poluare prin : arderea combustibililor fosili, arderea padurilor,

Poluarea fonica
Poluarea fonica reprezinta expunerea a oamenilor sau a animalelor la sunete de nivele deranjante , stresante sau daunatoare .
Cu toate ca suntele infricosatoare si puternice sunt o parte din natura , numai in anii recenti , datorita urbanizarii , a devenit lumea zgomotoasa in mod cronic . Intensitatea suunetului este masurata in decibeli.
Poluarea in Municipiul Ploiesti
Ivan Andreea Madalina
Full transcript