Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Japán tea

No description
by

János Palik

on 18 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Japán tea

Senchado A japán szálas teák útja "Csitri leánykát
a templomi tea is
megkacagtatja." Kobayashi Issa Japán tea - buddhista tea Japán szigetére a tea a kolostorokon keresztül érkezett
Saicho
Eisai (1191)
Myoe Shonin Tang Song Eisai megalapítja Kyushu-n a Hoonji rinzai zen kolostort és a Seburi hegyen elveti japán első teamagvait. 1206-ban Shonin megalpítja Toganooban
a Kozan-ji kolostort és Eisaitól kapott magvakból
Kyoto első teaültetvényét Miért szálas? Ingen - 1654 - Manpuku-ji - Manpukuzan Nagatani Soen - 1738 - Uji Seiho Sencha "teát fözni" Tulajdonságai
zöld
gözölt
formázott Futsumushi Asamushi Fukamushi Tű vs. csiga Gyártási fázisok
Szedés
Gözölés
Sodrás - elöször
Sodrás - másodszor
Sodrás - harmadszor
Sodrás - negyedszer
Szárítás
Sütés
Válogatás
Érlelés
Keverés Kawayanagi Az év utolsó szedései
alacsonyabb minöségi- és
árkategória Tamaryokucha Gyokuro Jádezöld csepp Tulajdonságai
árnyékolt
zöld
gözölt
sodrott
FOP 1835 - Uji - Yamamoto Kahei Kabusecha árnyékolt tea kevesebb ideig árnyékolják,
mint a gyokurot És még? Karigane Konacha Yin Bancha vagy A cserjék újító metszésébl származó öregebb levelek Többynire pörkölik, sütik vagy gözölik Sencha módra készítik Hojicha Levélerezet, szárdarabok, ezekhez kapcsolódó levélhús levélhústörmelék, amely még mindig túl értékes filterbe Hajtáscsúcsok, levélcsúcsok, Pirított sencha Tea, nem tea? Genmaicha Mugicha Pirított árpa forrázata
Nyáron nagyon kedvelt ital Pirított és puffasztott rizssel kevert kawayanagi, sencha vagy konacha Senchado Hogyan? Előmelegített kannába tégy 7-8 gramm teát, majd fajtától függően öntsd fel meleg vízzel. Hagyd állni 1-1,5 percig, majd dekantáld előmelegített csészékbe és szolgáld fel. Mivel? És a víz? Legyen lágy, friss és teli energiával... Hőömérsékletek Termövidékek Jeles események a tea életében Ichibancha Kuchikiri Shincha Tsubokiri Az első szedés azonnal feldolgozva, csomagolva és prezentálva. Csupán ígérete, mustrája az év termésének Novemberben a teatároló agyagedények ceremóniális felnyitása, egyben a beérett, kész tea útjára bocsájtása 1. A tea útja mély és intenzív kapcsolat létrehozása.
2. A megfelelö udvariassággal és kifinomult szellemmel járj el.
3. Ne beszélj kritikusan mások tea szertartásáról.
4. Ne légy fölényes és arrogáns
5. Ne mutass vágyat mások által birtokolt tea eszközök iránt
6. Teljességgel hamis a tea útjára lépni úgy, hogy csak az eszközökre vagyunk tekintettel.
7. A kaiseki étkezés - még abban az esetben is, ha különleges vendégröl van szó - ne legyen több, mint egy leves és három egyszerü, a tea útjához illö fogás.
8. Még a közönséges tea emberek (sukisha) is képesek felfedezni kidobott, elhanyagolt tárgyak között olyat, ami alkalmas a teában való használatra, méginkább így kell tennie egy közülünk valónak. (ehhez a házhoz tartozónak)
9. Különösen ízléstelen, ha egy tea tanító (tea ember - chanoyu -sha) magát tea embernek tituláltatja.
10. A tea iránt elkötelezett gyakorlóknak (sukisha) visszavonult életet kell élnie és ebben a szellemben kell megnyilatkoznia, szerény és nyugodt, független létben (wabite); a buddhista út megvalósításán fáradozva és a waka költészet életérzését visszaadva.
11. Ha sikerül a belsö magány békéjét elérni (sabi), az a tea útjának megfelelö állapot. Amikor tudatosan arra törekszünk, hogy valamit szépséggel és a szépségért adjunk el, az merö cicomává és bizonyosan meddö kísérletté válik. Amikor valaki azon igyekszik, hogy wabi légkört, vagy hangulatot teremtsen, az csak szakadt külsöt fog eredményezni. Mindkettö; szépség és wabi feltárulnak, amikor a dolgok magányosságát nyilvánvalóvá tesszük. Vedd ezt mindig figyelembe.
12. Ne adj elö olyan teát, ami nincs összhangban a vendég szívével. Ha mégis így teszel, az nem a tea iránti öszinte és igaz odaadásodat fogja mutatni. Az elérhetö legfontosabb cél annak nyilvánvalóvá tétele és sikeres felmutatása, milyen valójában a saját tea utunk.
13. Éppen ezért elfogadhatatlan , hogy egy tea ember a vendégének kezet nyújtson. Intelmek és tanácsok a tea útján haladókhoz Források, olvasnivalók:
www.teautja.hu
www.japantea.hu
www.terebess.hu
Full transcript