Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Kebebasan dan Hak Asasi Manusia dalam Islam

IPTZ (K11) Okt 2012-Jan 2013
by

sakinah saptu

on 30 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kebebasan dan Hak Asasi Manusia dalam Islam

KEBEBASAN DAN HAK ASASI MANUSIA DALAM ISLAM Sebelum Barat:
KEBEBASAN ADALAH SUMBANGAN TAMADUN ISLAM KEPADA UMAT MANUSIA. Muhammad Imarah [ al-Islam wa Huquq al-Insan] – menyanggah konsep hak asasi manusia pemikir Barat.

Islam – ia lebih kepada kewajipan dan kemestian daripada hanya sekadar hak.

Sejarah membuktikan – Islam yang pertama memperkenalkan cara hidup bertamadun dan sopan. Konsepsi kebebasan negatif dalam erti kata ketiadaan paksaan daripada orang lain pada dasarnya sesuai dengan ajaran Islam.

Dalam Islam lebih dikenali dengan pengharaman kezaliman.

Persektif Islam – Konsepsi kebebasan negatif tidak mutlak.

Manusia memerlukan kawalan dalam melaksanakan peranan dan tanggungjawab. Al-Quran menetapkan bahawa manusia itu lahir bebas, namun kebebasan itu tidak membebaskannya dari nilai-nilai murni yang membezakan manusia dengan haiwan.

Lebih dari itu Allah s.w.t mengurniakan kepada manusia harga diri (dignity). Kebebasan yang dicanangkan oleh Liberalisme memberi kesan yang buruk terhadap kehidupan dan kemanusiaan.

Yang terbaik ialah jalan tengah: Tidak terlalu bebas kerana ia akan memakan diri dan tidak terkongkong kerana ia akan mengakibatkan kemunduran.

Agama Islam menekankan kesederhanaan dan keseimbangan. Bebas yang baik dan diterima adalah bebas yang terarah dan terpimpin. Alat pengukur yang digunakan oleh seorang Muslim ialah al-Quran dan akal fikiran yang bersandarkan kepada wahyu.

Oleh kerana Barat telah mengenepikan agama sebagai sumber ilmu, maka yang menentukan baik dan buruk adalah akal rasional semata. Kebebasan perlu diletakkan pada tempatnya yang sesuai .

Ada perkara-perkara tertentu di mana kebebasan diperlukan dan ada perkara-perkara yang tidak patut diberikan kebebasan untuk melindungi kepentingan manusia secara individu mahupun masyarakat. Kebebasan tidak wajar dijadikan matlamat.

Banyak perkara yang tidak diberikan pilihan kepada manusia melainkan melaksanakannya.

Contoh: Ibu bapa berhak memaksa seorang anak pergi ke sekolah dan memakai tudung.

Berhak memaksa anak untuk mendapatkan pendidikan tetapi tidak berhak memaksa anaknya memilih bidang yang tidak sesuai dengan minat dan kebolehan anaknya.

Justeru, kebebasan perlu dibatasi. Tanpa pembatasan, ia akan menghancurkan manusia. Ramai sarjana Muslim:
ISLAM berperanan sebagai PEMBEBAS umat manusia daripada ideologi dan kepercayaan yang memenjarakan pemikiran manusia seperti penyembahan berhala, kepercayaan pada mitos, khurafat dan takhyul. Allah s.w.t menciptakan manusia secara tabiinya bebas – tidak mungkin Islam agama yang diturunkan oleh Allah mengandungi aturan yang bertentangan dengan kebebasan fundamental manusia.

Peranan para nabi mengajak umat manusia kembali ke jalan Allah bukan memaksa mereka mengikut peribadai para Nabi itu sendiri. Dokumen: Piagam Madinah, wasiat-wasiat Rasulullah s.a.w dan yang lainnya – Islam memperjuangkan dan memperkenalkan hak asasi manusia. Sebelum PBB mendeklarasikan hak-hak asasi manusia – umat Islam diperkenalkan oleh Syariah dengan batas-batas dan tanggungjawab.

Atas dasar ini, pada tahun 1981 [UNESCO, Paris] para cendekiawan Muslim telah bersepakat untuk menetapkan deklarasi hak-hak asasi manusia menurut Islam. Locke – hak-hak tabii (natural rights): hak untuk hidup, hak kebebasan dan hak berharta.

Islam – manusia diberikan banyak anugerah oleh Allah s.w.t sebagai amanah dan tanggungjawab yang akan dipersoalkan di akhirat nanti.

Anugerah utama yang mesti dijaga ialah agama, diri, akal, kehormatan dan harta -Tujuan shariah diturunkan kepada manusia. Salah satu kawalan yang diperlukan adalah pemerintah yang memantau sejauh mana individu melakukan aktivitinya dalam batas yang positif baik bagi dirinya mahupun bagi masyarakat.

Konsep amar ma’ruf nahi munkar jelas dalam memberikan batasan terhadap kebebasan. Kebebasan bukanlah kebaikan itu sendiri (good-in-itself) tetapi ia akan menjadi baik jika ia digunakan dengan baik dan yang menggunakannya mempunyai tujuan baik.

Kesilapan pemikir-pemikir barat adalah apabila menjadikan kebebasan sebagai kebaikan itu sendiri. Sumber: Atas Nama Kebenaran. Halaman:80-84 Akidah Islam 2 (K11)
Ustazah Sakinah Saptu
Institut Pengajian Tinggi al-Zuhri 1 2 3 DISKUSI ILMIAH Islam Liberal dan
Isu-Isu yang mengelirukan.
Apakah isu-isu penting yang berlaku di sekitar Islam Liberal? Bincangkan. Halaman: 84-101 Halaman: 84-101
Full transcript