Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Novel : Merenang Gelora

No description
by

Nur Hanis Safwah

on 17 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Novel : Merenang Gelora

Inti Pati Bab
Bab 5 : Pertemuan
Bab 6 : Kemuncak Dunia
Bab 7 : Secarik Sinar

Jamal berjumpa dengan Badri. Ada sesuatu yang hendak Jamil beritahu kepada Badri. Secara kebetulan Badri juga ada sesuatu yang hendak ditanyakan kepada Jamil. Badri memberitahu Jamil bahawa dia mendapat maklumat bahawa Jamil membeli telefon bimbit dan mendapatkan bekalan kad prabyar daripada Meng Kong. Jamil terkejut mendengar kata-kata Badri. Jamil berasa sungguh malu. Dia segera bangun dn meninggalkan Badri. Badri berasa kesal kerana kawan baiknya terlibat dalam kegiatan salah di sekolah. Tiba-tiba Badri teringat akan Nadira. Hubungan Nadira dengan Shahrul mungkin akan menimbulkan perkara yang tidak baik. Nadira tidak tahu sikap Shahrul yang sebenar. Nadira harus diselamatkan sebelum terlambat. Persoalannya, bagaimana hendak menyedarkan Nadira? Hal ini demikian kerana Nadira adalah gadis yang ego serta sombong.
Bab 5 : Pertemuan
Nadira berpakaian cantik. Wajahnya disolek rapi. Dia berjanjji hendak berjumpa Shahrul. Semasa membonceng motosikal Shahrul, Nadira teringat akan kata-kata Badri yang memburuk-burukkan Shahrul. Badri menasihati Nadira supaya tidak tersalah langkah dan bijak memilih kawan. Shahrul mengamuk mendengar cerita Badri dari mulut Nadira. Nadira semakin muak melihat tingkah Badri. Shahrul memberitahu Nadira agar tidak bimbang kerana Badri telahpun menerima pengajaran pertamanya apabila dia disiram oleh Kumar tempoh hari. Shahrul dan rakan-rakannya membawa Nadira ke sebuah tasik di pinggir kota. Nadira mendiamkan diri. Dia kurang selesa akan kawan-kawan Shahrul. Tiba-tiba, Aziz menghidupkan enjin motosikalnya mengarahkan kawan-kawannya meninggalkan tempat itu apabila sepasukan polis menghampiri tempat mereka berkumpul. Mereka dengan segera memecut motosikal masing-masing. Dalam keadaan kelam kabut Shahrul terus memecut motosikalnya dan meninggalkan Nadira disitu. Nadira disoal siasat oleh polis. Setelah merayu Nadira akhirnya dibawa pulang ke rumahnya. Kejadian itu bagai mimpi ngeri yang sukar dilupakan oleh Nadira.
Bab 6: Kemuncak Dunia
Hubungan Badri dan Jamil semakin renggang. Taufik ingin mencungkil rahsia konflik antara Badri dengan Jamil daripada Badri. Namun, sebaliknya Taufik pula yang menceritakan tentang konflik Nadira dengan Shahrul. Badri agak kesal tentang apa-apa yang berlaku terhadap Nadira. Dia tidak berjaya untuk meyakinkan Nadira bahawa Shahrul bukanlah rakan yang boleh diharapkan. Semasa di perpustakaan, Badri didatangi Nadira. Nadira meminta maaf daripada Badri kerana tidak mendengar nasihat Badri tempoh hari. Sejak hari itu, mereka menjadi kawan. Semasa hendak keluar dari perpustakaan, Nadira dan Badri bertembung dengan Shahrul. Badri hendak terus pergi dari situ tetapi dihalang oleh Nadira. Berlaku pertengkaran kecil antara Nadira dengan Shahrul. Shahrul berasa malu kerana ditengking oleh Nadira. Shahrul mencengkam lengan Nadira. Dengan suara yang keras dan wajah yang garang, Badri mengarah Shahrul melepaskan lengan Nadira. Shahrul terkejut dan secara spontan melepaskan cengkamannya. Shahrul meninggalkan Badri dan Nadira.
Bab 7: Secarik Sinar
Novel : Merenang Gelora
HanisSfwh_
SyamilahMS88
NadhirahSyamimi
NKhairani_
JANNAH [ 3 SALMAN '14 ]
Full transcript