Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Helmi Cuypers, beeldend kunstenares

het beeldend werk van Helmi Cuypers
by

Helmi Cuypers

on 6 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Helmi Cuypers, beeldend kunstenares

portretten kinderportretten Helmi Cuypers beeldend kunstenares het laatste oordeel madonna's mythologie Door John Maguire

Ballentyne heeft gezegd dat alle dansen gaan over een man en een vrouw. De energie van dans ontstaat door de wisselwerking tussen twee krachten: verschillende, maar complementair, aantrekken en tegelijkertijd afstoten, die samen zijn maar tegelijkertijd ook onverenigbaar. Alleen door een vrouw kan een man een man worden en alleen door een man kan een vrouw een vrouw worden. Een intrigerend poëzie.

Helmi's werk houdt zich bezig met dezelfde interactie: tussen de krachten die, soms duidelijk tegenovergesteld- licht en donker - maar vaker met de ruimte tussen twee uitersten - oud en jong, man en vrouw, impuls en rede. Helmi is geen kunstenaar met een boodschap, geen profeet. Ze verkent deze ruimte en vertelt ons, op een unieke manier, wat ze vindt daar. Een duidelijke uitspraak zou veel gemakkelijker zijn: het is geruststellend, uitgeroepen met overtuiging. De ontdekkingsreiziger, echter, moet bereid zijn om iets onder ogen te zien; hij moet bereid zijn om alles, inclusief zijn beeld van zichzelf te verliezen.

Hoe werkt Helmi's waarnemen van de interactie tussen man en vrouw? Hoe ervaart ze dat? Welke waarden wil Helmi hechten aan de jeugd, aan ouderdom? Als kunstenaar is de geest vrij, als een mens die in België woont, is zij gebonden in deze 'aardse' om alle 'stenen en pijlen van het onontkoombare noodlot' lijden.

Ik denk dat haar werk ons vertelt over de bijna magische kracht die ontstaat uit de combinatie van uitersten. Haar grote kracht komt van haar kwetsbaarheid. Misschien is ze aan het ontdekken dat dit de bron is van alle leven. menselijk lichaam de muzen, acryl, houtskool en lak op doek. de vier elementen, acryl op doek. de vier elementen, papier maché. 216 portretten, acryl op paneel. kinderportretten, acryl op doek. madonna's
diverse
technieken. het menselijk lichaam, diverse technieken en materialen. exposities en contactgegevens 1993: Restaurant 'De Blauwe Engel' , Heerlen, solo. 1994: Eindexamenexpositie ABKM, Maastricht, groep. 1995: Theater in Heerlen, groep. 1995: Moderne kunstveiling, Venduhuis VanDickhaut, Maastricht, groep. 1995: Restaurant 'De Cuyp', Maastricht, solo. 1996: Psychiatrisch ziekenhuis 'Luckerheide', Kerkrade, groep. 1997: Alumniexpositie, Maastricht, groep. 1997: Restaurant 'De Kadans', Maastricht, solo. 1997: openingsexpositie 'Stichting Sortionze', Maastricht, groep. 1997: Hogeschool, Maastricht, groep. 1998: Museum Hillesluis, Rotterdam, groep. 1998: Gemeentehuis, Gulpen, groep. 1999: Museum 'Land van Thorn', Thorn, solo. 1999: 'Park of the Future', Amsterdam, groep. 1999: Sint Janskerk, Maastricht, groep. 2000: Gallerie 42m3, Maastricht, solo. 2000: Alumni-expositie 'Het menselijk lichaam', Maastricht, groep. 2001: Gallerie Manjefiek, Maastricht, groep. 2001: Kunsthuis Theo Hübens, Maastricht, groep. 2002: Gallerie 'Tichi', maastricht, groep. 2003: Kunsttoer Maastricht, groep. 2003: Bastion Hotel, Maastricht, groep. 2005: Publicatie in 'Eigen huis en tuin', augustus. 2007: Expositie 't Maanhof, Borlo, solo. 2009: Expositie 't Kunsthof, Borlo. 2010: Expositie 't Kunsthof, Borlo. 2011: Expositie 't Kunsthof, Borlo. 2012: Expositie 't Kunsthof, Borlo. portretten, acryl op doek. Contact:
Helmi Cuypers/ 't Kunsthof,
Bergstraat 14,
3891 Borlo, België
0470357854
helmi.cuypers@zonnet.nl Over Helmi Cuypers: de kunstenaar als ontdekker De menselijke figuur is een primaire uitgangspunt voor mijn werk. Door middel hiervan uit ik alle aspecten van het leven: de positieve en de negatieve. Deze twee tegengestelde krachten horen bij elkaar: ze zijn verbonden. We ervaren het positief omdat we het kunnen vergelijken met de negatieve.

Het belangrijkste voorbeeld is de cruxifix. In de cruxifix worden de twee tegengestelde krachten gecombineerd: horizontaal en verticaal, man en vrouw, hemel en aarde, het goede en het slechte. In de christelijke religie betekent de cruxifix het einde van het aardse leven en het begin van een leven in de hemel. Ik geloof dat de cruxifix het ontmoetingspunt is van het positieve (Eros: het leven) en het negatieve (Thanatos: de dood).

Mijn werk drukt de wisselwerking tussen deze twee krachten. Soms maak ik de figuren zeer concreet en duidelijk: ze zijn levend en aanwezig. Op andere momenten zijn ze nauwelijks herkenbaar en verdwijnen ze naar de achtergrond. Ze zijn onderdeel van een grotere massa. Ze verliezen hun individualiteit en persoonlijkheid.
Natuurlijk is niet alles zwart-wit, positief of negatief. Er is een groot grijs gebied waar alles samenkomt, zijn en niet-zijn. Diezelfde vraag zou de betekenis van mijn werk kunnen zijn. Wat is het dat de toeschouwer ziet: Is het een man of een vrouw? Is het aanwezig of afwezig? Mijn werk is erg ambivalent. Het roept tegenstrijdige gevoelens als pijn en genot, vreugde en angst, afkeer en aantrekking. Over mijn beeldend werk...
Full transcript