Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Changing Tires

No description
by

Reed Joyce

on 14 September 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Changing Tires



By: Ashton Chase,
Reed Joyce
& Sofia Villarroel After buying a new vehicle, you realize the factory-installed (P245/70R16) tires don't seem to be big enough. You would like for your tires to be bigger, so you replace them with (P285/75R16) tires. Our goal is to find how the change in tire size affects the accuracy of the odometer and speedometer. Tire P245/70R16 P285/75R16

Width (mm) 245 285

Aspect Ratio (%) .7% .75%

Height (in.) 6.75 8.42

Diameter (in.) 29.5 32.84

Circumference (in.) 92.68 103.17 20000*1.12=22400 miles If your odometer reading is 20000, how many miles have you actually traveled? If your speedometer reading is 60 miles per hour, what is your actual speed? 60*1.12=67.2 mph After one rotation of the wheel, how many inches further has the truck with the larger tires traveled than the truck with the factory-installed tires? 103.17-92.68=10.49 in. To figure out how much further the truck with the bigger tires traveled, using your chart, you subtract the circumference of the larger tire by the factory-installed tire. After one rotation of the wheel,the truck with the larger tires has traveled ___ times further than the truck with the factory-installed tires. 103.17/92.68=1.113 times By dividing the circumference of the larger tire by the circumference of the factory-installed tire, you get how much further they traveled. the answer was 1.113 times further. What is the percent error in the odometer readings? In the speedometer readings? Percent Error:
Your Value - Accepted Value Accepted Value * 100 22260-20000/20000*100= 11.3% Using the equation shown above, you can figure out the percent error in the odometer and in the speedometer readings. Settling up a proportion would be the easiest way to solve this question. Since your using the odometer reading, you determine that the gas mileage is 18 mpg. so 20,000 over 18, leaving x to be under 22,260. When you cross multiply to get the solve the equation, you get 20.03 mpg as your answer. Using the odometer readings in the truck with the larger tires, you determine that the gas mileage is 18 miles per gallon. What is your actual gas mileage in miles per gallon? 20000 18 = 22260 X Odometer 66.78-60/60*100= 11.3% Speedometer =20.03 mpg. If you were driving in the truck with the larger tires and the speedometer showed a speed of 65 miles per hour, could you be ticketed for exceeding the 65-mph speed limit by more than 5 mph? more than 10 mph? You would be going 72.35 mph. You would get ticketed for over 5, but not over 10. To solve this problem you have to multiply 65 times K, the constant, which is 1.113. When you do this you get 72.35 as your answer. 65*1.13=72.35 If your odometer reading is 20000 (miles), you have actually traveled ____ miles.
If your speedometer reading is 60 your actual speed is ____ miles per hour. EXTENSION: On your small car, you replace the factory installed P185/75R14 tires with slightly larger P205/75R14 tires. Factory Larger

78.5 in. 82.31 in. K= 82.31/78.5= 1.05 20000(1.05)= 21000 miles
60(1.05)= 63 mph To solve this problem we first converted our width from mm. to inches. Once we did that, finding the aspect ratio is next, which will give you the height of the tire. Then we find the diameter of the whole tire so we times the aspect ratio times 2 then add the last two digits of the tire form. Last step is finding the circumference, but you have to divide your diameter by 2 to get the radius. Changing Tires K= C large tire/C factory tire
K= 103.14/92.4= 1.12
Full transcript