Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of Industriële Revolutie

No description
by

Leonie Hulzebos

on 4 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of Industriële Revolutie

1700
Industriële Revolutie
Het begon met landbouw

Het begon allemaal na de landbouw revolutie in Nederland. De boeren waren na de revolutie een stuk ontwikkelder dan daar voor. Er waren veel boeren die allemaal hun eigen stukje land hadden en allemaal zorgde ze voor voedsel voor hun dorp. Er waren toen nog maar weinig landbouwmachines dus alles moest met de hand worden gedaan en daardoor hadden door boeren een aantal werknemers in dienst.

De volgende stap in deze revolutie waren de landbouwmachines.

De volgende stap in de landbouw
Meer voedsel
Doordat er dus meer grote boerderijen komen kan er meer voedsel worden geproduceerd. Dat betekende dat er bijna niemand meer sterfte aan verhongering en daardoor groeit de bevolking.
Toename van de bevolking
Er ontstaat "thuis industrie"
Doordat er zoveel mensen bij komen is er veel meer vraag naar kleding en daar konden de vrouwen wel wat mee. Honderden kleinen kleding "bedrijfjes" worden gestart. Dat was heel handig want er waren veel mensen met een vraag naar kleding. Er gaan honderden vrouwen werken, uren per dag. Ze verdeelde de taken, de een spinde de andere weefde en nog een andere naaide. Maar meneer James Hargreaves vond dat het nog veel te langzaam ging. De vrouwen konden namelijk maar met 1 of 2 draden tegelijk weven, in 1764 ontwerpt hij dat ook een machine waar je veel meer draden tegelijk kunt spinnen. Deze machine kon wel 8 draden tegelijk spinnen en later zelfs 100!
De stoommachine
2000
Op naar de stad
Meer vraag naar steenkool!
Rook overlast
Kanalen
Fabrieken die draaien op waterkracht
Zoals ik eerde al zij werd er een machine uitgevonden die wel 100 draden tegelijk kon spinnen. Maar zo'n machine past natuurlijk niet meer op een zolder dus worden de eerste fabrieken gebouwd, de dames konden daar niet meer tegen op en moeten dan wel in een grotere fabriek gaan werken.

Maar die machines gingen niet vanzelf draaien, ze draaide op waterkracht. Je zag dan ook dat alle fieken langs het water stonden.

Dat ze langs het water stonden was natuurlijk voor de waterkracht maar het ook nog andere voordelen, bijv. dat ze het makkelijk konden vervoeren met boten. Het had helaas ook gelijk nadelen want als het veel geregend had konden de rivieren nog wel eens overstromen.
Fabrieken in de stad
Grotere fabrieken
Door alle nieuwe ontwikkelingen worden de fabrieken steeds groter. Zoals je op
het plaatje hieronder ziet. De fabrieken worden allemaal aangedreven door
stoommachines.
De vrouwen zijn allemaal naar de stad verhuisd om dicht bij de fabriek te kunnen
gaan wonen. Ze wonen in kleinen
huizen met grote gezinnen en het
loon dat ze krijgen is helemaal niet
veel dus daarom moeten ze dagen
in de fabrieken staan.

Ze dragen bijna allemaal de zelfde
kleren. Een groter rok met een schort ervoor en een truitje. Dit zie je rechtsboven.
Engeland het begin van alles
De hele industriele revolutie starte in Engeland. Al vele jaren voor dat bij ons. Op de afbeelding hiernaast zie je Engeland voor en na de revolutie, hoeveel fabrieken er al waren. Dat Engeland de starter was van de revolutie komt doordat Engeland heel veel kostbare grondstoffen in de grond had zitten zoals steenkool. Maar ook doordat Engeland en hele grote zee macht had waardoor ze veel konden handelen met andere landen waardoor ze veel geld verdienen. Het had ook veel meinen en veel kennis. Er werden veel nieuwe dingen ontdekt in Engeland die later ook in Nederland zijn gekomen zoals de stoommachine.
Tijdlijn
Elke Timmermans 2.7
Inleiding
De industriële revolutie, wat is dat?

Een revolutie houd in dat er in een korte tijd heel veel verandert. Bijvoorbeeld de landbouw revolutie, in een korte tijd kwamen de mensen er achter dat als je zaden in de grond stopt en het dan water geeft dat er dan plantjes uit komen met ook weer zaden. En wat het mooie er aan was dat je dat planten kon op eten en zo waren ze weer minder afhankelijk van het wild.

De industriële revolutie is in feiten het zelfde als de landbouw revolutie alleen worden er andere dingen ontdekt, zoals machines en fabrieken. Maar dit ontstond niet zomaar, maar hoe wel?
Er werden landbouwmachines uitgevonden. Dat was super handig want dan hoefden de boeren geen arbeiders meer de betalen. De boeren gingen ook samen werken en zo kwamen van plaats heel veel kleine boerderijen een aantal hele grote. Dit hielp tegen het honger lijden van de mensen omdat er veel meer voedsel kon worden geproduceerd maar dat betekende wel dat er meer werkloosheid komt op het platte land. De arbeiders die op de akkers werkte konden geen werk meer vinden op het platteland dus gingen ze verhuizen naar de stad en zochten een baan in fabrieken.
Slot
De bevolking neemt toe doordat er meer eten kan worden geproduceerd waardoor er dus minder mensen sterven aan honger. Maar wat houd die toename van de bevolking nu eigenlijk in voor de revolutie?

Doordat het mensen aantal toeneemt zijn er steeds meer mensen die werkloos raken. Dit komt door dat er nu met landbouwmachines wordt gewerkt en daardoor komt er meer eten en daardoor weer meer mensen en daardoor
raken alle banen op.

De mensen willen en moeten wel geld verdienen om hun gezin te kunnen onder houden en daarom ontstaat er het volgt:

En dan, de uitvinding van de eeuw: De stoommachine! In 1712 vond Thomas Newcomen deze onwijze slimme machine uit. Nu konden de machines op stoommachines draaien, wat er dus ook voor zorgde dat de machines niet meer aan het water hoefde te staan en dan hadden ze ook geen last meer van overstromingen.

Eerst werd er op houd gestookt maar toen
kwam men er achter dat steenkool veel
langer bleef branden en dat het heter was.


Dit is het moment dat de arbeiders het platteland moeten verlaten. Ze zoeken een nieuwe kans in de stad
Er wordt hard over nagedacht hoe deze kleine
bedrijfjes hun spullen kunnen verkopen aan andere dorpen. Maar niet alleen voor de kleding ook voor al het voedsel dat wordt gemaakt.
Er worden kanalen gegraven waar mee ze met boten de producten van het ene dorp/stad naar het andere dorp/stad kunnen brengen.

Even later wordt er iets nieuws ontdekt, waterkracht.
Doordat alle stoommachines op steenkool gingen draaien was er natuurlijk ook veel meer vraag naar steenkool. Er ontstonden veel meer kleine bedrijven/fabrieken die steenkool gingen op graven want daar werd je nu immers rijk van als iedereen dat wil kopen.

Er ontstaat als het ware een hele nieuwe handel: steenkool!
Een nieuwe versie van de stoommachine
± 50 jaar na dat de stoommachine is uitgevonden, krijgt James Watt in 1763 de opdracht om de stoommachines te verbeteren.
Het lukt hem, het is hem zelfs gelukt om de nieuwe stoommachine te gebruiken in het veroer. De stoomtrein wordt uitgevonden. Maar ook boten gaan varen op stoommachines. Eerst werden de boten namelijk getrokken door paarden die dan op de oever liepen.
Na dat de stoommachine zich langzaam ontwikkeld verplaatsen de fabrieken zich naar de stad. Die was namelijk veel gunstiger, de rivier kon namelijk niet meer overstomen en in de stad wonen veel meer mensen en dat betekend dat er weer meer wordt verkocht en hoe meer er verkocht wordt hoe meer geld, hoe beter!
De industrie blijft maar groeien en groeien, aan de enen kant heel fijn maar aan de ander kant weer niet. Door al die fabrieken in de stad komt er namelijk heel veel rook overlast. (dat zie je ook op de afbeelding). Mensen rijgen longklachten en sommigen overlijden er aan.

Of dat we er dus iets aan hebben gehad moet iedereen mag iedereen zelf bedenken. Ik denk dat iedereen veel socialer zou zijn geweest als er geen revolutie was geweest, maar waar ik wel blij om ben is dat wij het nu zo goed hebben. ;)


De industriële revolutie is dus ontstaan in Engeland, dat kwam omdat Engeland heel veel steenkool in de grond had zitten. Ook had Engeland een hele grote zeemacht, hierdoor konden ze veel handelen met andere landen en daardoor konden ze veel geld verdienen en bouwen aan nieuwe machines. Jaren na dat de revolutie in Engeland was begonnen komt de industriële revolutie ook in Nederland. Helaas loopt het uiteindelijk uit tot luchtvervuiling en kinderarbeid. Alle arbeiders komen in opstand, daardoor krijgen ze weer wat meer macht terug. Nu nog zitten we in deze revolutie alleen zijn er in Nederland bijna geen textiel fabrieken meer. Deze staan allemaal in landen zoals India waar veel arbeiders wonen.


Evaluatie en bronnen
Ik vond deze opdracht erg leuk maar wel heel erg moeilijk. Ik was er best laat mee begonnen omdat ik nog heel veel andere opdrachten had "open" staan. Het is me wel gelukt om het op tijd af te hebben en ik vind mijn eindresultaat erg mooi geworden. Ik heb als ik naar mijn planning kijk niet hele goede keuzes gemaakt, maar inhoudelijk wel. Ik heb niets anders gedaan dan ik van tevoren had bedacht.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Newcomen
http://www.histotheek.nl/
http://www.docukit.nl/inhoud/docukit.asp?nummer=IC81
http://studiogeschiedenis.nl/onderbouw/index.html


Full transcript