Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Investitiile straine si datoria externa Federatiei Ruse.

No description
by

Silviu Cugut

on 13 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Investitiile straine si datoria externa Federatiei Ruse.

Investitiile straine si datoria externa a Federatiei Ruse.
Istoric
Datoria externă a Rusiei la data de 19 decembrie 2013 s-a ridicat la 55,8 miliarde de dolari, care este unul dintre cei mai scăzuti indicatori din Europa. Sumele datoriei externe a Rusiei prezinta până la 10,5 % din PIB. Potrivit agenției de rating Moody, nivelul datoriei externe rămâne foarte scăzut , la aproximativ 10% din PIB. Acest indicator este cel mai mic dintre toate statele cu rating de investiții ( 02.03.2012 ). Ca rezultat , Rusia devine , treptat, una din țările creditoare ( Cipru, Statele Unite ale Americii , etc )

Cu toate acestea , Rusia nu s-a bucurat mereu de aceasta situatie. Deci, după prăbușire, datoria externă a URSS Rusiei a crescut în mod constant și a atins punctul culminant, imediat după criza din 1998, când a atins 146,4 % din PIB. După aceea, a început declinul său rapid. În 2008, datoria externă s-a ridicat la doar 5 % din PIB.

Datoria externă totală (sectorul federal și privat) Rusia
In primul trimestru al anului 2013, datoria externa a Rusiei a crescut cu 52 miliarde de dolari (de la 632 la 684 miliarde $) sau aproximativ 8,3%.

Această creștere s-a datorat în principal sectorului non-financiar, ale căror datorii au crescut de la 366 la 412 miliarde de dolari. Datoriile băncilor au crescut de la 201 la 205 miliarde si obligațiile statului au scăzut de la 47.8 la 46.4 miliarde de dolari.

Datoria totală externă a Rusiei este în creștere în ultimii ani. Astfel, în 2012 a crescut cu 92 de miliarde de dolari, iar în 2011 cu 50 de miliarde de euro.

Datoriile țărilor străine
In rezultatul scăderei bruste a datoriei externe și creșterii rapide a economiei ruse în comparație cu alte țări, Rusia devine treptat o țară-creditor. În 2011 , Cipru a primit de la Rusia un împrumut de 2,5 miliarde de euro pentru o perioada de 4,5 ani, la 4,5% pe an , în timp ce țările europene au refuzat să ofere un împrumut de la mai puțin de 15% anual. În 2008, Rusia a oferit un împrumut Islandei de 4 miliarde de euro (alte surse informeaza ca împrumutul a fost refuzat).
În august 2007, Rusia a devenit un titular al datoriei publice din SUA etc. Timp de cinci ani cota Rusiei pe această piață a crescut de la 0 % la 3 %.
Conform revistei ’’Finance’’, Rusia s-a situat pe locul al optulea în clasamentul deținătorilor de datorie a SUA. La 30 iunie 2012, Statele Unite au avut la F.R. 2,98 % din datoria publică sau 157.8 miliarde de dolari.

Dinamica datoriei externe a Rusiei
În perioada 2004-2008, având în vedere creșterea veniturilor din exporturile de petrol din Rusia , împreună cu îmbunătățirea legislației fiscale și o creștere a prețurilor mondiale la petrol, datoria națională a fost în scădere rapidă. După o serie de negocieri, la sfârșitul lunii august 2006, Rusia a efectuat plăți anticipate de 22,5 miliarde de dolari la creditele Clubului de la Paris , după care datoria națională a scazut la 53 miliarde dolari ( 9 % din PIB ) .

Vârful datoriei guvernamentale ruse a fost în 1998 ( 146,4 % din PIB ). La 1 ianuarie 2000, datoria externă a ajuns la 158.7 miliarde de dolari (datoria publică internă și externă totală a fost de 84 % din PIB).

Pentru comparație, în funcție de S&P în 2005, datoria publică în Germania a fost de 68 % din PIB , Franța - 66 %, SUA - 53 %, Marea Britanie - 43 %, Norvegia - 36 %, Australia - 12 %, Kazahstan - 10 % , Hong Kong - 2 %.

Harta țărilor după datoria externă ca procentaj din PIB
Datoria externă a unei țări este acea partea din datoriile totale care este datorată creditorilor din altă țară. Debitorii pot fi guvernul și firme private sau corporații. Datoria include bani datorați băncilor comerciale private, altor guverne sau instituțiilor financiare precum FMI sau Banca Mondială.
Investitiile straine
Interesele companiilor rusești în economia românească s-au axat exclusiv în zona industrială.
În anul 1998, Lukoil a cumpărat rafinăria Petrotel Ploiești.
În anul 2002, Marco Group a preluat un pachet de 10% acțiunile Alro Slatina, devenind acționarul majoritar. Ulterior, a preluat și Alprom Slatina și Alum Tulcea. Astfel, Marco Group (devenită Vimetco), deține în prezent (anul 2008) toată industria aluminiului din România.
Uzinele Metalurgice Celiabinsk (Mechel) au preluat Combinatul de Oțeluri Speciale din Târgoviște în anul 2002, Industria Sârmei Câmpia Turzii în anul 2003 și Ductil Steel Buzău în 2007.
TMK - un gigantic producător de țevi - au cumpărat în anul 2004, Combinatul Siderurgic Reșița[17]. Cu câțiva ani înainte, a cumpărat producătorul de țevi Artrom Slatina[18][19].
În iunie 2007, doi investitori ruși, persoane fizice, au preluat peste 50% din acțiunile Metalexportimport de la mai mulți acționari, devenind acționari majoritari[18][20]. Din estimări reiese că aceștia au plătit aproximativ 1,6 milioane Euro pentru 51% din acțiuni.
Relatiile economice cu Romania
Retail
Investitor: Groupe Auchan
Volumul investițiilor: În 2002 , in Rusia s-a deschis primul hypermarket "Auchan" . Timp de 10 ani, compania a investit mai mult de 50 de miliarde de ruble.
Active rusesti: Pe 30 aprilie 2013: 75 de hipermarketuri ( "Auchan", "Auchan City", "Nasha raduga" ), " Atac ": 97 de supermarket-uri.

Produse alimentare și băuturi nealcoolice
Investitor: Nestle
Volumul investițiilor: Mai mult de 1.2 miliarde dolari - Investiții cumulative în economia rusă din 1995, când compania a achiziționat un pachet de control la fabrica de la "Asociația de cofetarie" Rusia".
Active rusesti: 11 fabrici pentru producția de alimente și hrană pentru animale.

Fabricarea berii
Investitor: Carlsberg
Volumul investițiilor: Istoria companiei Carlsberg în Rusia, a început în 2002, cu semnarea unui acord cu compania "Baltica”. Investițiile totale la finalul anului 2012 a ajuns la 12 miliarde dolari.
Active rusesti: " Baltika " , care unește 11 de fabrici de bere din Rusia și una din Azerbaidjan.

Energetică
Investitor: E.On
Volumul investițiilor: În 2007, E.ON a câștigat o licitație pentru achiziționarea a 47% din actiunile OGK-4. Investițiile energetice din Rusia, la sfârșitul anului 2011 s-au ridicat la 180 de miliarde de ruble.
Active rusesti: Compania SA " E.On Rusia " (83,7%).

Industria de automobile
Investitor: Renault
Volumul investițiilor: În 2005 la Moscova, a fost deschisa fabrica Renault. Investițiile totale în industria auto din Rusia - 1,5 miliarde de euro.
Active rusesti: Plant "Autoframos" de la Moscova, " AvtoVAZ’’(25%).

Telecomunicații
Investitor: Telenor
Volumul investițiilor: În 1992 , Telenor a achizitionat un pachet de 50% din actiunile companiei "Telecom Cola", Murmansk. Timp de 20 de ani, compania a investit în industria de telecomunicații din Rusia mai mult de 1.6 miliarde dolari.
Active rusesti: Companie de telecomunicații care deține Vimpelcom (43 %).

Companiile de tutun
Investitor: British American Tobacco (BAT)
Volumul investițiilor: BAT este angajat în producția în Ruseasca din 1994. Până la sfârșitul anului 2012 volumul investițiilor în economia rusă a depășit 1 miliard dolari.
Active rusesti: Trei fabrici de tutun : BAT - STF (Saratov) , " BAT - Java " (Moscova) , BAT - SPb (St. Petersburg).

Petrol și gaze
Investitor: Mitsui
Volumul investițiilor: Primul proiect de investiții din Rusia al companiei Mitsui, a fost înființarea în 1991 de un joint-venture in domeniul lemnului "TM Baikal". În 1994 compania a aderat la proiectul "Sakhalin - 2". Mitsui a investit în economia rusă mai mult de 3 miliarde dolari.
Active rusesti:Operatorul proiectului "Sakhalin – 2’’ Sakhalin Energy Investment Company (12,5 % ).

Multinationale din Federatia Rusa:
Multinationalele ruse, din ce in ce mai interesate de investitiile in strainatate. Principalele companii multinationale ruse investesc masiv in afara teritoriului rusesc, recuperand rapid timpul pierdut fata de grupurile din alte state. Cele mai importante 25 de multinationale ruse detine echivalentul a 59 miliarde dolari in active in afara Rusiei (in principal in Europa), realizand o cifra de afaceri anuala de aproape 200 miliarde dolari, multumita efortului a peste 130.000 de salariati, conform unui studiu realizat in comun de Scoala de management Skolkovo din Moscova si universitatea americana Columbia.

Pe aceasta lista figureaza patru grupuri de hidrocarburi, precum Lukoil si Gazprom, si noua grupuri miniere/metalurgice, dintre care cele mai importante sunt Severstal si Rusal.
In ansamblu, aceste 13 companii reprezinta 78% din activele din "Top 25", clasament al companiilor ruse luate in calcul de acest studiu.
Full transcript